Τα νότια προάστια δεν είναι μόνο η Ριβιέρα και ο λογαριασμός όταν βγαίνεις για φαγητό δεν είναι ανάγκη να «τρώει» το μισό σου μηνιάτικο. Στην παρακάτω λίστα συγκεντρώσαμε μερικά από τα αγαπημένα μας value for money στέκια σε όλα τα νότια μήκη και πλάτη, από τον Πειραιά μέχρι τη Βούλα κι από το Φάληρο μέχρι την Ηλιούπολη
Είναι αλήθεια ότι η γαστρονομική σκηνή στα νότια προάστια εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ραγδαία, με πολλές επιλογές σε fine dining και upscale εστιατόρια να κάνουν την εμφάνισή τους κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Όμως την ίδια στιγμή, κυρίως αν «ανέβεις» λίγο πιο πάνω από το παραλιακό μέτωπο και αναζητήσεις καλό, value for money φαγητό, θα βρεις επιλογές για κάθε γούστο.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ας ξεκαθαρίσουμε όμως πρώτα από όλα τη σημασία του πολυχρησιμοποιημένου όρου: “Value for money” δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη φθηνό. Σημαίνει πολλά άλλα πράγματα, αλλά – συνοπτικά – θα λέγαμε πως περιγράφει την καλύτερη δυνατή αναλογία ποιότητας και τιμής. Με άλλα λόγια, είναι το φαγητό για το οποίο δεν θα ξοδέψεις βέβαια μια περιουσία, όμως μια σειρά από παραμέτρους (το περιβάλλον, η ποιότητα των υλικών, το μέγεθος των μερίδων, η καλή γεύση, η εξυπηρέτηση και, φυσικά, το κόστος) θα μπουν στην εξίσωση βγάζοντας τελικά ένα θετικό αποτέλεσμα.
Έτσι, value for money μπορεί να είναι μια παραδοσιακή ταβέρνα ή ένα καλό σουβλατζίδικο, αλλά την ίδια στιγμή value for money μπορεί να είναι κι ένα μοντέρνο εστιατόριο που προσπαθεί -και καταφέρνει- να κρατήσει τις τιμές του σε ένα λογικό για την ποιότητά του επίπεδο. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τα στέκια της παρακάτω λίστας.
Αντώνης, Βούλα
Βουλιώτης ή μη, αν επισκέπτεσαι μια στο τόσο τη Βούλα, δεν γίνεται να μην έχεις καθίσει έστω μια φορά για φαγητό στον Αντώνη. Η ταβέρνα, που αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για κρέας στα νότια, μετρά περίπου 50 χρόνια λειτουργίας και, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, είναι η πιο παλιά της περιοχής. Εδώ, θα δοκιμάσεις από μαγειρευτά μέχρι ψητά και διάφορες σπεσιαλιτέ.
Στις best seller προτάσεις συγκαταλέγονται αναφίβολα το ζουμερό μπιφτέκι (αν ρωτήσεις για τον Αντώνη, όλοι θα σου πουν πως έχει το καλύτερο), η μπριζόλα γάλακτος, αλλά και τα καλαμάκια του. Τα πιάτα αυτά δεν λείπουν σχεδόν από κανένα τραπέζι – και όχι άδικα. Βέβαια, ο κατάλογος συνεχίζεται με πολλές ακόμη προτάσεις, από τις οποίες μάλλον θα δυσκολευτείς να επιλέξεις τι να πρωτοπαραγγείλεις.
Αντώνης
- Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 74, Βούλα
- 21 0895 0246
Μπακαλιαράκι, Παλαιό Φάληρο
Γνήσια ψαροταβέρνα, με τις κλασικές ξύλινες καρέκλες, τις μπλε και λευκές αποχρώσεις, το χάρτινο καρό τραπεζομάντηλο και τη μυρωδιά της θάλασσας, ακόμη και αν δεν βρίσκεται δίπλα της. Το Μπακαλιαράκι στο κέντρο του Παλαιού Φαλήρου είναι σταθερή αξία για τους ντόπιους – γι’ αυτό και είναι συνήθως γεμάτο.
Εδώ θα φας ψαράκι, ψαρομεζέδες και μια πραγματικά νόστιμη ψαρόσουπα, που θυμίζει αυτή που έκανε η γιαγιά σου στο σπίτι, με μπόλικο ψαράκι, βραστή πατάτα, καρότα και μυρωδικά. Στα plus σημείωσε και το χαρακτηριστικό «ελαφρύ τηγάνι» του εστιατορίου. Τηγανητά καλαμαράκια, πατάτες τηγανητές και, ίσως το πιο νόστιμο πιάτο του μαγαζιού, ο μπακαλιάρος-σκορδαλιά (αν δεν είσαι φίλος της σκορδαλιάς, θα στον σερβίρουν με μαγιονέζα, βραστά λαχανικά ή χόρτα) τηγανίζονται «αέρινα», δείγμα πως το λάδι δεν χρησιμοποιείται ξανά και ξανά μέχρι να μαυρίσει.