4 δροσερές σαλάτες από τον Γιώργο Τσούλη για light γεύμα στη δουλειά
Θα σας λύσουν τα χέρια.
(giorgostsoulis.com)
Καθώς μπαίνει το καλοκαίρι θέλουμε να περνάμε όλο και λιγότερο χρόνο στην κουζίνα, όχι μόνο για να εξοικονομήσουμε χρόνο για βόλτες, αλλά και γιατί γίνεται ολοένα και δυσκολότερο με τη ζέστη να αυξάνεται.
Μερικές απλές σαλάτες με δροσιστικά dressing θα μειώσουν τον χρόνο προετοιμασίας του γεύματος που μπορείτε να πάρετε και στη δουλειά ώστε να σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια, αλλά να μην σας βαρύνει.
1. Φακοσαλάτα με εσπεριδοειδή
Υλικά
Για τις φακές
- 500 γρ. φακές
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κύβο λαχανικών χωρίς αλάτι
Για το dressing
- 100 ml ηλιέλαιο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 50 ml βαλσάμικο
- 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
- 1/4 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- 1/2 κ.γ. γλυκάνισο, τριμμένο
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- Χυμός από 2 πορτοκάλια
- 1 κύβο λαχανικών χωρίς αλάτι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη φακοσαλάτα
- 3-4 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
- 5-6 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 καρότο, τριμμένο
Για το σερβίρισμα
Φέτα, θρυμματισμένη
Πώς θα τη φτιάξετε
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίζει να βράζει το νερό, προσθέτουμε τις φακές, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και τον κύβο και βράζουμε 20-25 λεπτά, ώστε να γίνουν λίγο al dente.
- Σουρώνουμε τις φακές, αφαιρούμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Για το dressing: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, τη μουστάρδα, το μέλι, το κύμινο, την κανέλα, το γλυκάνισο, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, το χυμό πορτοκαλιού και τον κύβο λαχανικών. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μία λεία υφή.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις φακές, το δυόσμο, την πιπεριά Φλωρίνης, τα ντοματίνια και το καρότο. Περιχύνουμε με λίγο από το dressing και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Σερβίρουμε τη φακοσαλάτα, πασπαλίζοντας με λίγη φέτα.
2. Σαλάτα κους-κους με σάλτσα λεμόνι
Υλικά για τη σαλάτα κους κους
- 400 ml νερό, βραστό
- 200 γρ. κους κους
- 1 ντομάτα, κομμένη σε κύβους
- ½ αγγούρι, κομμένο σε κύβους
- 10-12 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα +extra για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα λεμόνι
- 100 γρ. μουστάρδα, απαλή
- 70 γρ. ηλιέλαιο
- 50 γρ. μέλι
- 40 ml χυμό λεμονιού
- Ξύσμα από μισό λεμόνι
3. Κοτοσαλάτα
Υλικά
- 500 γρ. στήθος κοτόπουλο, βρασμένο
- 200 γρ. καλαμπόκι
- 150 γρ. μαγιονέζα
- 100 γρ. γιαούρτι
- 2 καρότα, τριμμένα
- 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- ½ μάτσο φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Μαδάμε σε ένα μπολ το κοτόπουλο και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Ανακατεύουμε ώστε να γίνουν ένα.
- Σερβίρουμε.
4. Ντάκος αλλιώς
Υλικά
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 5 φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένα
- 5 φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 1 πιπεριά φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 1 μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
- 2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
- 5 – 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ξύδι από μήλο
- Αλάτι
- 120 γρ. φέτα
- 5 – 6 ελιές
- ½ κ.γ. ρίγανη, ξερή
- Κρίταμο τουρσί, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε δύο κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε τις μελιτζάνες για 3 -4 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ξύδι, τη ζάχαρη, το λάδι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φέτα και τον κρίταμο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ένα μπολ μαζί με τη φέτα και τον κρίταμο.