Μου το έφερε πεσκέσι μια φίλη από το βιλαέτι του Μετς και ενθουσιάστηκα. Τη δάγκωσα τη λαμαρίνα, μιλάμε για μοιραίο έρωτα! Ένα εκλεκτό gluten free, πολύσπορο και χωρίς αλάτι ψωμί από τον ειδικό σε τέτοιους άρτους, αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα φούρνο Astérisque*. Νόστιμο πράγμα, πυκνό, με τη θερμή νοστιμιά των σπόρων που περιέχει και μια ωραία, λιμπιστική υγρασία. Φτιάχνεται από φαγόπυρο, κεχρί και ρύζι, αρταίνεται με πούδρα κρεμμυδιού που διασκεδάζει την απουσία αλατιού και πλουμίζεται με λευκό και μαύρο σουσάμι, κολοκυθόσπορους και νιφάδες βρόμης. Τα άλευρα είναι βιολογικά από Γαλλία, τα σπόρια είναι ελληνικά και ψήνονται ξεχωριστά στον φούρνο, μετά βυθίζονται σε κρύο νερό για τη διατήρηση των αρωμάτων τους και την απορρόφηση υγρασίας. Αργής ωρίμανσης, είναι ένα ευεργετικό, χορταστικό, νόστιμο, «βαρύ» πλην όμως ελαφρύ ψωμί για όλες τις ώρες. Με ένα κομμάτι τυρί ή δίπλα σε μια σαλάτα, κάνεις γεύμα έξοχο. Το έβγαλα και δίπλα σε μια κολοκυθόσουπα βελουτέ, σε ένα άλλο πιάτο είχα νιώτικο κεφαλοτύρι, και έγινε το τραπέζι αυτομάτως γιορτινό. Κρατάει για μέρες, τυλιγμένο σε μεμβράνη, ενώ είναι εξαιρετικό και ζεστό, φρυγανισμένο, το πρωί με ένα καλό κατσικίσιο βούτυρο και μέλι ή με φέτα και ελιές. Σαν μαγεμένος θα επιστρέψω στον φούρνο, να δοκιμάσω και άλλα.
Asterisque* The Bakery, Χαρβούρη 2, Μετς, τηλ. 210-9241137.
Για τα σουβλάκια της ημιυπόγειας Νικαράγουας εν Πειραιεί έχει γράψει παλαιότερα συνάδελφος των περιοδικών μας. Πήγα κι εγώ, και υπερθεματίζω: να πάτε και, αν πάτε, να μην παραλείψετε το τυλιχτό με το κοτόπουλο. Φρεσκοψημένο και μάλιστα με ιδιαίτερη μαεστρία, καλοροδισμένο και ζουμερό − μη σηκώνετε το φρύδι, και ένα ταπεινό κοτοσουβλάκι θέλει την τέχνη του, τόσα έχουμε δει. Και αυτό εδώ αξίζει ξεχωριστή μνεία. Το νοστιμίζουν με πολίτικη σαλάτα με λάχανο, καρότο, σέλινο, μουστάρδα και γλυκιά πάπρικα και όχι αχυρένιο μαρούλι και μαγιονεζοειδείς σος. Για πατάτες ούτε λόγος − ευτυχώς! Η πίτα από μικρό εργαστήρι προσθέτει πολλούς πόντους, το όλον λιχούδικο και μικρό, μια χούφτα, τρώγεται σε 3-4 λαίμαργες μπουκιές.
Νικαράγουα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 149, Πειραιάς, τηλ. 213-0992200. Τρίτη-Παρασκευή 13.00-22.00, Σάββατο 12.30-18.00, Κυριακή ϗ Δευτέρα κλειστά.
Δύο στα δύο, δείπνα τρομερά, ανεπανάληπτα. Το ένα στο ολοκαίνουριο Ιώδιο της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Χάρη Σπύρου στο Κολωνάκι. Εκεί, η Χιλιαδάκη με τις παλιές γνώριμές της σεφ από την ομάδα του Funky Gourmet Δανάη Βορίδου και Ερασμία Μπαλάσκα έχουν επιδαψιλεύσει ένα αστραφτερό ψαροφαγικό εδεσματολόγιο, που όμοιό του δεν έχω δοκιμάσει στο μικρό μας άστυ. Το δεύτερο δείπνο, στη νέα Λυκόβρυση της Γλυφάδας, διά χειρός Νένας Ισμυρνόγλου. Η γκραντ νταμ της ελληνικής γαστρονομίας δίνει τα ρέστα της, παρουσιάζοντας τη δική της εκδοχή της ελληνικής μπιστρουδιάρικης κουζίνας ή γαστροταβερνίσιας ή… Όπως θέλετε πείτε την, η ουσία είναι πως δοκιμάζοντας τα πιάτα της στοχάζεσαι τη δυναμική της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης αν εντρυφήσει σε αυτήν κάποιος με γούστο και μεράκι. Τα σκέφτομαι και κολλάνε από τη γλύκα της ανάμνησης τα χείλη μου. Θα επανέλθω σύντομα με αναλυτικό ραπόρτο.