Ο πύργος Riviera Tower, που βρίσκεται υπό κατασκευή, πρόκειται να είναι το ψηλότερο κτίριο της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μοντελοποίησης κτιριακών πληροφοριών (BIM). Αυτός ο ουρανοξύστης έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως πρότυπο βιώσιμης κατασκευής όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αρχικός σκεπτικισμός και αποφασιστικότητα
Η ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, συμπεριλαμβανομένου του πύργου Riviera Tower, αντιμετώπισε σκεπτικισμό λόγω της φιλόδοξης κλίμακας της. Οι επικριτές αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητά της στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Lamda Development, η εταιρεία διαχείρισης του έργου, επέδειξε δέσμευση και στρατηγικό σχεδιασμό, θέτοντας τα θεμέλια τον Οκτώβριο του 2023. Αυτό σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο για ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της επένδυσης, που θα κυριαρχήσει στον παραλιακό ορίζοντα της Αθήνας.
Μοναδικά χαρακτηριστικά του Riviera Tower
Ο Πύργος Riviera θα είναι το ψηλότερο κτίριο της Ελλάδας με ύψος σχεδόν 200 μέτρα, ξεπερνώντας τον Πύργο της Αθήνας, ο οποίος βρίσκεται στα 103 μέτρα. Αυτός ο ουρανοξύστης θα είναι επίσης ένας από τους ψηλότερους στη Μεσόγειο.
Είναι σημαντικό ότι ο Πύργος Riviera θα είναι ο πρώτος “πράσινος” ουρανοξύστης της Ελλάδας και πρωτοπόρος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026 και θα ενσωματώνει κορυφαίες περιβαλλοντικές πρακτικές και διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας. Το κτίριο θα διαθέτει εκτεταμένο πράσινο και υδάτινα στοιχεία, ενισχύοντας τον βιοκλιματικό σχεδιασμό του. Προβλέπονται επίσης καινοτόμα συστήματα για τη συλλογή βρόχινου νερού και την ενεργειακή απόδοση, με στόχο τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 35%.
Έξυπνες και βιώσιμες κατασκευές
Η χρήση της τεχνολογίας BIM στην κατασκευή του Riviera Tower εξασφαλίζει πρότυπα υψηλής ποιότητας, αποτελεσματική οικονομική διαχείριση και ευκολία στη μελλοντική συντήρηση. Η τεχνολογία αυτή τον κάνει να ξεχωρίζει ως τον πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Καινοτόμες εργασίες θεμελίωσης
Η θεμελίωση του Πύργου Riviera είναι πρωτοποριακή για την Ελλάδα. Η Lamda Development ολοκλήρωσε την εγκατάσταση 111 πασσάλων, διαμέτρου 1,5 μέτρου ο καθένας και βάθους 50 μέτρων. Οι εργασίες θεμελίωσης περιελάμβαναν 40 συνεχόμενες ώρες σκυροδέτησης, απαιτώντας 7.500 κυβικά μέτρα σκυροδέματος, οκτώ αντλίες και πάνω από 120 οχήματα μεταφοράς που έκαναν περισσότερα από 1.000 δρομολόγια από πέντε διαφορετικά εργοστάσια στην Αττική. Για το έργο χρησιμοποιήθηκαν επίσης 1.760 τόνοι σιδερένιου οπλισμού.
Δείτε το βίντεο:
Συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες
Ο σχεδιασμός του πύργου δημιουργήθηκε από την Foster + Partners σε συνεργασία με το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης Α.Ε. Οι στατικές μελέτες εκπονήθηκαν από την Buro Happold με την Deta Engineering, ενώ η ΤΕΚΕΜ Α.Ε. ανέλαβε τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες. Ο περιβάλλων χώρος σχεδιάστηκε από το γραφείο Doxiadis+. Στην κατασκευαστική κοινοπραξία συμμετέχουν οι Bouygues Batiment International και Intrakat, με τη διαχείριση του έργου από την Mace Jacobs και την επίβλεψη της κατασκευής από την Hill International.
Ορόσημα του έργου
Η οικοδομική άδεια για τον πύργο Riviera Tower εκδόθηκε στις 9 Αυγούστου 2022. Μέχρι τις 13 Αυγούστου 2022, η Lamda Development ανακοίνωσε ότι τα τρία τέταρτα των διαθέσιμων μονάδων είχαν προπωληθεί, με αναμενόμενα έσοδα περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026.