Η γκαλέτ με κεράσια κερδίζει επάξια τον τίτλο της πιο …μποέμικης χειροποίητης γλυκιάς πίτας-τάρτας του καλοκαιριού. Οι γαλλικές γκαλέτ (galette) αποστρέφoνται τα συμβατικά πλαίσια και την τελειότητα στο σχήμα, έχουν χαλαρή, casual και ατημέλητη εμφάνιση -που εν πολλοίς χρωστούν στο ελεύθερο περίγραμμα του ζυμαριού τους- έχουν ακαταμάχητη γεύση, χαρακτηρίζονται από μια κάπως ρομαντική, ρουστίκ εικόνα και στη γλυκιά εκδοχή τους είναι μεγάλες φυσιολάτρισσες, γεμάτες ζουμερά φρούτα εποχής. Σε τούτη την καλοκαιρινή συνταγή η γκαλέτ είναι γεμάτη λαχταριστά, ολόγλυκα κεράσια. Να τη φτιάξετε και να τη συνοδεύσετε με παγωτό βανίλια, ξινόκρεμα ή σαντιγί. Αξίζει.
Συνταγή για γκαλέτ με κεράσια
Υλικά
Για τη ζύμη
2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
? του φλιτζανιού βούτυρο
λίγο κρύο νερό (έως ½ φλιτζάνι)
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα της ζύμης
Για τη γέμιση
400 γρ. κεράσια χωρίς τα κουκούτσια τους
2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κορν φλαουρ
1 κουταλάκι βανίλια σε σκόνη
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβετε μέσα το βούτυρο καλά παγωμένο και το ανακατεύετε με τα χέρια τρίβοντάς το με το αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει μικρά μικρά γρομπαλάκια.
Προσθέτετε το νερό κουταλιά κουταλιά ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη που κρατιέται στο χέρι. Της δίνετε πρόχειρο σχήμα μπάλας και την αφήνετε σκεπασμένη στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο, ελεύθερο, κάπως παραλληλόγραμμο ή κάπως στρογγυλό, ανάλογα με το σκεύος ψησίματος. Τοποθετείτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στο σκεύος ψησίματος και ακουμπάτε μέσα τη ζύμη. Δεν χρειάζεται να πάει άκρη άκρη στο ταψί ούτε να εφαρμόσει σε όλη την επιφάνειά του.
Για τη γέμιση και το ψήσιμο
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά τα κεράσια με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ.
Απλώνετε τη γέμιση στη ζύμη αφήνοντας κενό περιμετρικά και γυρίζετε τις άκρες της προς τα μέσα. Αλείφετε την επιφάνεια της ζύμης με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40′-45′, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα. Πασπαλίζετε με άχνη μόλις η πίτα κρυώσει ελαφρά και τη σερβίρετε σκέτη, αλλά και με παγωτό βανίλια ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί.
Tip Λίγο λικέρ κεράσι ή πικραμύγδαλο στη γέμιση θα την απογειώσει.