Η ευρέως επικρατέστερη θεωρία είναι ότι το πιάτο εφευρέθηκε στην Αίγυπτο πριν από περίπου 1000 χρόνια από Κόπτες, που τα έτρωγαν ως υποκατάστατα κρέατος τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Από την πόλη-λιμάνι Αλεξάνδρεια έγινα εξαγωγή του πιάτου και της ονομασίας του προς άλλες μεσανατολίτικες περιοχές.
Υλικά
1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
300 γρ. φασόλια βρασμένα
1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ. γλ. αλεσμένο κύμινο
1/4 κ. γλ. τριμμένο κόλιανδρο
1/4 κ. γλ. αλάτι
1/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό, χτυπημένο
2 κ. γλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πιέστε στη χούφτα σας όσο το δυνατόν περισσότερο το τριμμένο κρεμμύδι ώστε να φύγει η υγρασία και αφήστε το στην άκρη.
Βάλτε τα φασόλια, το μαϊντανό, το σκόρδο, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
Επεξεργαστείτε το μείγμα μέχρι να γίνει χοντροκομμένος πουρές. Ανακατέψτε το μείγμα με τα φασόλια και το κρεμμύδι σε ένα μπολ. Προσθέστε το αλεύρι και το αυγό και ανακατέψτε.
Σχηματίστε το μείγμα σε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια και αφήστε το να σταθεί για 15 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, κατάλληλο για φούρνο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Τοποθετήστε τα φαλάφελ στο τηγάνι και ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν, περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Μεταφέρετε το τηγάνι στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε μέχρι να ζεσταθεί, περίπου 10 λεπτά.