Δεν φημιζόμαστε ως χώρα για τα παγωτά μας, σε σχέση με τους Ιταλούς, αλλά αυτό το παγωτό είναι ξακουστό και κρατάει τη σημαία ψηλά.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε το gelato και το ice cream (παγωτό), τώρα έρχεται να προστεθεί στις γευστικές μας απολαύσεις και το dondurma, ένα μαστιχωτό παγωμένο γλύκισμα με άρωμα μαστίχας που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο.
Μπορεί αυτές οι λιχουδιές να έχουν διαφορετικά ονόματα, όμως έχουν ένα κοινό: τη νόστιμη δροσιστική τους γεύση.
Οι συνταγές πολλές, όπως και οι γεύσεις αφού τα παγωτά αποτελούν δημοφιλές γλύκισμα σε όλο τον πλανήτη (προσωπικά αν δεν φάω παγωτό κάθε απόγευμα χειμώνα-καλοκαίρι, δεν αντέχω να συνεχίσω).
Παρόλα αυτά οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και εδώ διαχωρίζουν και τα είδη: το gelato διαθέτει πυκνή, κρεμώδη υφή και έντονες γεύσεις λόγω της αργής διαδικασίας ανάδευσης και της χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το ice cream (παγωτό) είναι γνωστό για την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και την αέρινη, κρεμώδη υφή του, ενώ το dondurma, μια τουρκική απόλαυση, διακρίνεται για την ελαστική, μαστιχωτή του σύσταση που οφείλεται στην προσθήκη μαστίχας και σαλεπιού.
Ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα παίζουν τα τοπικά συστατικά, οι τεχνικές και οι πολιτιστικές επιρροές.
Ο γαστρονομικός οδηγός TasteAtlas παρουσίασε πρόσφατα έναν κατάλογο με τα 100 καλύτερα παγωτά του κόσμου και τα πιο εμβληματικά μαγαζιά που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια σκηνή των παγωμένων γλυκών.
Η λίστα περιλαμβάνει καταστήματα που έχουν τελειοποιήσει την τέχνη τους μερικές φορές ακόμη και πάνω από έναν αιώνα, σερβίροντας πατροπαράδοτες γεύσεις όπως σοκολάτα και φιστίκι, ή ευρηματικούς συνδυασμούς όπως ρικότα και αχλάδι, σουσάμι και ρύζι.
Ανάμεσά τους, φιγουράρει κι ένα ελληνικό. Ο λόγος για το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργης στην Κέρκυρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1924 και φημίζεται για το λαχταριστό του παγωτό με γεύση μαύρη σοκολάτα.
Όπως αναφέρει και ο TasteAtlas: «Ο Παπαγιώργης είναι ένας αιωνόβιος θεσμός της πόλης της Κέρκυρας, ιδιαίτερα δημοφιλής για τα νόστιμα παγωτά, γλυκά και άλλα επιδόρπια. Με την γκάμα των πάνω από 60 γεύσεων, αυτή που ξεχωρίζει είναι σίγουρα η μαύρη σοκολάτα, φτιαγμένη με πλούσια, τοπικά προμηθευόμενα υλικά, προσφέροντας μια βαθιά ικανοποιητική εμπειρία για τους λάτρεις της σοκολάτας».
Μάλιστα, το αγαπημένο ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στη λίστα με τα 100 καλύτερα παγωτά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.