Η ελληνική κουζίνα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την ιταλική όσον αφορά τις ευφάνταστες συνταγές με ζυμαρικά και, αν ανήκετε στους ορκισμένους λάτρεις τους, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε νόστιμες εκδοχές τους σε μαγαζιά με παραδοσιακό αλλά και μοντέρνο χαρακτήρα. Ας γνωρίσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα πιάτα και μας κάνουν να τα αναζητάμε ξανά και ξανά.
Εστιατόριο Φιλίππου
Το 1923, πριν ακόμη το Κολωνάκι πάρει τη μορφή με την οποία έγινε διάσημο, άνοιξε στη γειτονιά τις πόρτες του το κατάστημα του Κωνσταντίνου Φιλίππου. Αρχικά λειτουργούσε ως παγοπωλείο και οινοπωλείο, αλλά δεν άργησε να μετατραπεί σε στέκι όπου μαζεύονταν οι παρέες. Το 1967, όταν ξεκίνησε η δόμηση της περιοχής, το μαγαζί πέρασε στα χέρια του γιου του, Γιάννη, πρώτο μέλημά του οποίου ήταν να χορταίνει όσους εργάζονταν στις γύρω οικοδομές με μακαρόνια και κιμά. Το 1995 τα ηνία ανέλαβε ο εγγονός Κωνσταντίνος και η γυναίκα του, Πατρίτσια. Την επιχείρηση σήμερα τρέχουν οι κόρες τους, Μαριάννα και Σίνθια, μαζί με τη μητέρα τους. Ο κατάλογος αντικατοπτρίζει την αστική κουζίνα και περιλαμβάνει μόνο νοστιμιές.
Η περίφημη κερκυραϊκή παστιτσάδα του εστιατορίου Φιλίππου | Φωτό: Γιώργος Καπράνος
Αγαπημένο μας: Αν και μας αρέσουν όλες οι συνταγές τους με ζυμαρικά, όπως τα παραδοσιακά μακαρόνια με κιμά και τα κανελόνια, ζητάμε πάντα και μια μερίδα κόκορα παστιτσάδα.
Ξενοκράτους 19, Αθήνα
Γειτονιά Κυψέλη 1992
Η Μαρία και η Δανάη έχουν δώσει μια φρέσκια ματιά στο εστιατόριο Γειτονιά | Φωτό: Γιώργος Καπράνος
Με ιστορία που μετρά πάνω από 30 χρόνια, αυτό το μαγειρείο ξεχωρίζει για τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Ο Κώστας Παναγιωτίδης με τη γυναίκα του, Δέσποινα, αναζητούσαν ένα μέρος με σπιτικό φαγητό στην Κυψέλη, μέχρι που αποφάσισαν να το ανοίξουν οι ίδιοι. Η γειτονιά αγκάλιασε αμέσως το εστιατόριό τους δίνοντάς του και το όνομά του. Σήμερα, η επιχείρηση έχει περάσει στις κόρες τους, Δανάη και Μαρία. Με τη δική τους ματιά, φροντίδα και αγάπη, υποδέχονται καθημερινά παλιούς και νέους πελάτες όλων των ηλικιών, προσφέροντας μια πλούσια γκάμα επιλογών, που περιλαμβάνει από όσπρια μέχρι κρεατικά.
Αγαπημένο μας: Όταν βρίσκουμε σουφλέ ζυμαρικών, δεν το αφήνουμε, αλλά την καρδιά μας έχει κλέψει το παστίτσιο, που μοιάζει μαγειρεμένο από τα χέρια της μαμάς.
Κυψέλης 77, Αθήνα
Γιαγιά Κούκου
Μια νέα άφιξη φέρνει κυκλαδίτικο αέρα στην πρωτεύουσα σερβίροντας γιαγιαδίστικο φαγητό. Το 2019 άνοιξε στην Κύθνο, εμπνευσμένο από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και σήμερα το αδερφάκι του βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, με ένα μενού που μας κλείνει το μάτι με χειροποίητες πίτες, μελιτζάνες παπουτσάκι και σιγομαγειρεμένο αρνάκι.
Τα κρητικά στριφτάρια με την πλούσια σάλτσα στο Γιαγιά Κούκου
Αγαπημένο μας: Το κοτόπουλο με τα αυθεντικά κρητικά στριφτάρια μάς ξετρελαίνει με την πλούσια σάλτσα λαχανικών, το προσούτο και το μπόλικο συριανό τυρί Σαν Μιχάλη.
Παναγή Σκουζέ 4, Αθήνα
Αλ3ξ The Fresh Pasta Bar
Η Άλεξ Βασιλάτου στο δημοφιλές εστιατόριό της στο Κολωνάκι | Φωτό: Γιώργος Καπράνος
Έχει καθιερωθεί ως ένα από τα αγαπημένα στέκια των Αθηναίων για χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά. Η Άλεξ Βασιλάτου, από την κουζίνα της γιαγιάς της τα καλοκαίρια στην Κεφαλονιά, βρέθηκε στο Παρίσι και το Λονδίνο για σπουδές και δουλειά, αλλά την κέρδισαν η Αθήνα και οι νόστιμες μακαρονάδες, που ξεκίνησε να σερβίρει πριν από περίπου μια πενταετία. Το 2022 μετακόμισε στην οδό Μασσαλίας, συνεχίζοντας να δημιουργεί φρέσκια πάστα με τις μοναδικές της συνταγές.
Τα λιγκουίνι με κιμά του Αλ3ξ The Fresh Pasta Bar | Φωτό: Γιώργος Καπράνος
Αγαπημένο μας: Αν και υποκλινόμαστε στα σκιουφιχτά με κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης, συχνά παραγγέλνουμε και τα λινγκουίνι ολικής άλεσης με μυστική πικάντικη κόκκινη σάλτσα ή τις ταλιατέλες με μοσχαρίσιο κιμά.
Μασσαλίας 16, Αθήνα
Ρακουμέλ
Ο Γιάννης Μπεγνής κατάφερε να αναδείξει το Ρακουμέλ σε σημείο αναφοράς των Εξαρχείων | Φωτό: Γιώργος Καπράνος
Ένα στέκι για αυθεντικό κρητικό φαγητό που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των Εξαρχείων εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία. Ο Γιάννης Μπεγνής ξεκίνησε με τη μητέρα του, Αργυρώ, το μαγαζί με διάθεση να επικοινωνήσουν γευστικά τα βιώματα και τις εμπειρίες τους από τη γενέτειρά τους με νόστιμα πιάτα που σερβίρονται καθημερινά. Οι μεζέδες μαγειρεύονται με υλικά από την Κρήτη, όπως το ελαιόλαδο και τα τυριά, και στον κατάλογο θα βρείτε τους δημοφιλείς κολοκυθοανθούς με ρύζι, αλλά και χοχλιούς μπουρμπουριστούς. Αν είστε τυχεροί, θα ακούσετε και
καμιά αυτοσχέδια μαντινάδα.
Τα αυθεντικά κρητικά σκιουφιχτά του Ρακουμέλ | Φωτό: Γιώργος Καπράνος
Αγαπημένο μας: Τα σκιουφιχτά μακαρούνια με μελιτζάνα, λουκάνικο και μυζήθρα, που μας γεμίζουν θαλπωρή και μας χορταίνουν.
Εμμανουήλ Μπενάκη 71, Αθήνα
Ταβέρνα Κίτσουλας
Ο Δημήτρης Κοτζαμάνης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας Κίτσουλας | Φωτό: Γιώργος Καπράνος
Το αγαπημένο μαγειρείο του Χαλανδρίου, με ιστορία που ξεκινά το 1946, άνοιξε από τη Μαρία Βλάχου και το σύζυγό της, Χρήστο Κίτσου ή Κίτσουλα, που μαγείρευε με μεράκι στη μικρή κουζίνα. Στη συνέχεια πήρε τα ηνία ο Χρήστος Κοτζαμάνης, γαμπρός της κυρίας Μαρίας, ενώ σημερινός ιδιοκτήτης είναι ο γιος του, Δημήτρης. Η οικογένεια αγαπά το σπιτικό παραδοσιακό φαγητό και οι θαμώνες ορκίζονται ότι τόσο οι γεύσεις όσο και η ποιότητα έχουν παραμείνει ίδιες στο πέρασμα των χρόνων. Στον κατάλογο θα βρείτε λαδερά, μαγειρευτά και κρεατικά, από λαχανοντολμάδες και κόκορα κρασάτο, μέχρι πίτες.
Το γιουβέτσι στον Κίτσουλα είναι από τα πρώτα στις προτιμήσεις των πελατών | Φωτό: Γιώργος Καπράνος
Αγαπημένο μας: Ξεχωρίζουμε όλα τα μαμαδίστικα πιάτα με ζυμαρικά αλλά η πρώτη επιλογή μας είναι πάντα το ζεστό και λαχταριστό γιουβέτσι.
Φιλικής Εταιρείας 25Γ, Χαλάνδρι
Σεϋχέλλες
Το διαχρονικό εστιατόριο επέστρεψε στη γειτονιά του Μεταξουργείου από μια τριάδα γνωστών σεφ. Ο Φώτης Φωτεινόγλου (ο πρώτος ιδιοκτήτης του), ο Κλεομένης Ζουρνατζής και ο Γιάννης Μαρκαδάκης ένωσαν τις δυνάμεις τους σχεδόν ένα χρόνο πριν και κατάφεραν να κερδίσουν και πάλι την αγάπη του κόσμου. Ο χώρος, ζεστός και φιλόξενος, αποπνέει μια παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Οι πρώτες ύλες προέρχονται από μικρούς Έλληνες παραγωγούς τους οποίους στηρίζουν σταθερά εδώ και χρόνια. Οι γεύσεις που θα δοκιμάσετε είναι κλασικές ελληνικές με δημιουργική πινελιά. Μεταξύ άλλων, θα γευτείτε μύδια αχνιστά, χορτόπιτα με γιουφκά, συκώτι σχάρας και μια επιλογή ελληνικών τυριών.
Ο Μιχάλης Παναγιώτοφ, sous chef στις νέες Σεϋχέλλες | Φωτό: Γιώργος Καπράνος
Αγαπημένο μας: Το πιο διάσημο πιάτο που ζητούν συχνά οι θαμώνες του μαγαζιού, οι παπαρδέλες με χειροποίητο καβουρμά Κομοτηνής και γαλομυζήθρα.
Κεραμεικού 49, Αθήνα
Εστιατόριο Αντωνόπουλος 1971
Στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της Αθήνας, λειτουργεί ένα μαγειρείο με σπιτικό φαγητό και ιστορία 53 χρόνων. Αποτελεί ένα από τα κλασικά στέκια για όσους αναζητούν αυθεντική ελληνική κουζίνα, καθώς και ένα μέρος φιλόξενο για να απολαύσουν το μεσημεριανό τους. Ο Κώστας Αντωνόπουλος μαγειρεύει καθημερινά είκοσι διαφορετικά φαγητά με φρέσκα ποιοτικά υλικά. Εργαζόμενοι της περιοχής, κάτοικοι αλλά και άνθρωποι από άλλες γειτονιές συχνάζουν στα τραπέζια του ή παίρνουν φαγητό πακέτο. Η ποικιλία τους σε λαδερά και μαγειρευτά είναι μεγάλη, ενώ δεν λείπουν τα κρεατικά, τα ψαρικά και οι σαλάτες.
Στο μαγειρείο του Κώστα Αντωνόπουλου συρρέουν κάθε μεσημέρι άνθρωποι όλων των ηλικιών | Φωτό: Γιώργος Καπράνος
Αγαπημένο μας: Ο σπιτικός κόκορας με χυλοπίτες, ένα πιάτο που μας θυμίζει τα κυριακάτικα τραπέζια στο πατρικό μας, στο οποίο δύσκολα θα μπορούσαμε να αντισταθούμε.
Αριστοτέλους 37, Αθήνα
Monzù
Τα πιάτα του Monzù φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Λιόκα
Σε ένα κομψό αρχοντικό του 19ου αιώνα στην Κηφισιά, ο σεφ Γιάννης Λιόκας ταξιδεύει τους επισκέπτες στην ιταλική παράδοση με το δικό του μοναδικό τρόπο. Με τοπικές και εποχικές πρώτες ύλες, αναδεικνύει τη γαστρονομία της Ιταλίας μέσα από κλασικά πιάτα με μοντέρνα προσέγγιση και ελληνική πινελιά. Στο εκλεπτυσμένα διακοσμημένο αίθριο, θα δοκιμάσετε πίτσα με προζύμι, πιάτα με ψάρι και κρέας και, φυσικά, ιδιαίτερες συνταγές με φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά.
Τα ιδιαίτερα ζυμαρικά στο Monzù
Αγαπημένο μας: Η δική τους γαριδομακαρονάδα με λινγκουίνι, εμπλουτισμένη με μανταρίνι, κρόκο Κοζάνης, ταρτάρ γαρίδας Κοιλάδας και χαβιάρι πέστροφας.
Λεωφ. Κηφισίας 317B, Κηφισιά
ΦΙΤΑ
Ένα εστιατόριο που έχει καταφέρει να γίνει κλασικό στη γειτονιά του Νέου Κόσμου και φέτος ανανεώθηκε με την έλευση του σεφ Δημήτρη Δημητριάδη. Με γνώμονα τη βαθιά νοστιμιά στα πιάτα του, αποδεικνύει και σε αυτό το εγχείρημά του τη βαθιά αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει. Αμέσως θα καταλάβετε ότι δίνεται σημασία στις αγνές φρέσκες πρώτες ύλες και κάθε πιάτο έχει ένα λόγο να ξεχωρίζει. Με φόντο το αστικό τοπίο, θα απολαύσετε πεντανόστιμα μαγειρευτά, ψαρικά και κρεατικά, αλλά την καρδιά σας θα κλέψουν τα χειροποίητα ζυμαρικά.
To ΦΙΤΑ ανανεώθηκε με την έλευση του σεφ Δημήτρη Δημητριάδη | Φωτό: Γιώργος Καπράνος
Αγαπημένο μας: Στο μενού υπάρχει πληθώρα επιλογών, μεταξύ αυτών το σπαγγέτι με αβγοτάραχο και ο πετεινός στην κατσαρόλα με καυκαλήθρες, μυρώνια και χοντρό μακαρόνι, αλλά εμείς έχουμε ξεχωρίσει τις γκόγκες με μανιτάρια κανθαρέλες, βωλίτη και σάλτσα από γραβιέρα Σύρου και αγκινάρα.
Ντουρμ 1, Αθήνα