Ο αγαπημένος ηθοποιός που έλαμψε τη δεκαετία του 80′ ξεκινώντας όμως τα πρώτα του βήματα μια δεκαετία πριν. Ο Πάνος Σουπιάδης, ένας άνθρωπος μεστός στον λόγο του με χαρακτηριστική ευθύτητα, αλλά και μοναδική ευγένεια, μας υπενθυμίζει την αξία του ηθοποιού, αλλά και τον ρόλο που θα έπρεπε να κατέχει στην κοινωνία ένας καλλιτέχνης .
Μια συνέντευξη όπου οι απαντήσεις του Πάνου Σουπιάδη περιέχουν ατάκες που διαδέχονται η μία την άλλη. Ποιος δε θυμάται τις ταινίες «Το παίζω και πολύ άντρας» με τον αξέχαστο Σωτήρη Μουστάκα, τη «Λούφα και παραλλαγή» τον «Λόρδαν τον Βάρβαρο» με πληθώρα κορυφαίων συμπρωταγωνιστών.
Τα «Στραβάδια» που ήταν έμπνευση για μετέπειτα πετυχημένες ταινίες και σειρές από τα 90’s ως και σήμερα.
Κ. Σουπιάδη πώς θα περιγράφατε τον Πάνο Σουπιάδη;
Είμαι ένας άνθρωπος με ανησυχίες και τις εκφράζω κάθε στιγμή, γιατί ζω ανάμεσα στον κόσμο. Πιστεύω ότι κοινωνικά κάτι θα αλλάξει. Δεν συζητώ ποτέ πολιτικά, αλλά συζητώντας γενικά με δεκάδες φίλους καθημερινά αφουγκράζομαι τις ανησυχίες τους .
Κάντε μας μια αναδρομή από το τότε ως το σήμερα όσον αφορά τον ηθοποιό, τον ρόλο του στην κοινωνία και την αναγνώριση που λαμβάνει.
Οι ηθοποιοί τότε ήταν άλλοι πολύ καλοί άλλοι λιγότερο, είχαμε όμως μεγάλη αγάπη και σεβασμό σε αυτό που κάναμε. Εκτός ότι έβγαινε καλό και τίμιο μεροκάματο, ο κόσμος μας αναγνώριζε και εμείς ήμασταν κοντά στον κόσμο. Σήμερα δε γνωρίζουν ποιος είσαι.
Υπάρχουν ηθοποιοί σήμερα που έχουν παίξει σε 15-20 σήριαλ αλλά δεν ξέρουν το όνομα τους, αν δεν γίνει κάτι που να αφορά κουτσομπολιό.
Έχει υποβαθμιστεί ο ηθοποιός σήμερα. Τότε είχαμε ευκαιρίες παίζαμε παντού, θέατρο και ταινίες ασταμάτητα.
Βέβαια, φτάνοντας στο σήμερα, μπορεί κάποιοι από εμάς προσωπικά να καταφέραμε να κάνουμε κάτι, αλλά ως σύνολο αποτύχαμε, γιατί αφήσαμε το «τίποτα» να κάνει κουμάντο.
Στην «πλάτη» μας έμαθαν κάποιοι που σήμερα είναι κορυφαίοι σκηνοθέτες παραγωγοί, οπερατέρ. Στην εποχή μου γυρίστηκαν πάνω από 2.000 βιντεοκασέτες και 600 ταινίες. Υπάρχουν ταινίες διαμάντια εκείνης της εποχής. Εγώ έχω κάνει 55 ταινίες και μία από τις κορυφαίες ήταν τα «Στραβάδια» η οποία εκτός από πολύ πετυχημένη ενέπνευσε κάποιους να κάνουν ταινίες σήμερα με παρόμοιο περιεχόμενο.
Λαμβάνω κάποια πικρία στα λόγια σας εκτός από τις αναμνήσεις, ισχύει;
Όχι. Πικρία δεν εκφράζω ποτέ, μόνο διαπιστώσεις τις οποίες φυσικά και δε φοβάμαι να τις πω. Είμαι έντιμος άνθρωπος.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Επιτρέπεται να θυμούνται να παίζουν ταινίες του 80′ και πιο παλιές στην τηλεόραση μετά τον θάνατο των ηθοποιών; Είναι ντροπή!
Αν έχετε παρατηρήσει σε πολλά κανάλια η μεσημβρινή ζώνη παίζει σχεδόν αποκλειστικά βιντεοκασέτες του 80′. Είναι δυνατόν στον ψάλτη να βάζουν «μπιπ» και την ίδια στιγμή σε σειρές το απόγευμα γράφουν κατάλληλο από 8 ετών ενώ έχουν ακατάλληλες σκηνές και φρασεολογία;
Αν μαζέψουμε ηθοποιούς του 80′ σε μια εκδήλωση θα γεμίσει ένα γήπεδο και αποδεικνύεται από την αποδοχή που έχουν από τον κόσμο μόλις εμφανιστούν κάπου. Αν μαζέψουν ηθοποιούς που συμμετέχουν σήμερα στα σίριαλ αμφιβάλλω αν γίνει το ίδιο. Οι άνθρωποι της γενιάς μου είναι ευγενείς και σέβονται τους συναδέλφους τους.
Σήμερα, οι συνεχείς διαφημίσεις κόβουν τη ροή του λόγου ενός ηθοποιού. Αν είναι δυνατόν! Να βλέπει κάποιος Κούνδουρο, Κακογιάννη, Γεωργιάδη και το κανάλι να διακόπτει την ταινία έξι κι οχτώ φορές για τους χορηγούς; Έχω χαλάσει συνεργασία επειδή ζητούσα λιγότερες διαφημίσεις. Όσον αφορά τη βιντεοκασέτα, με 30 λεπτά του ευρώ μπορούσες να γελάσεις και να δεις ό,τι θέλεις, ας έπαιρνες Τζακ Νίκολσον αντί για Ψάλτη, Μουστάκα, Σουπιάδη, δε σε υποχρέωνε κανείς. Έχουν μπερδέψει την τέχνη με τη βιντεοκασέτα.
«Η έκφραση ενός ηθοποιού είναι ο βασικός τρόπος ψυχαγωγίας.»
Πάνος Σουπιάδης
Αναπολώντας την εποχή σας, τι σας έχει μείνει έντονα;
Μεγάλες στιγμές στο θέατρο. Τσιβιλίκας, Βέγγος, Πάντζας κ.α.! βρισκόμουν πάντα δίπλα τους στην αφίσα και δίπλα στη σκηνή, ισότιμα.
Συνεργάστηκα με όλα τα γραφεία και ήμουν ένας από τους ηθοποιούς που έπρεπε να πάρεις τηλέφωνο για να σου κρατήσουν βιντεοκασέτες. Επίσης ήμουν από τους ηθοποιούς που όταν δε μου άρεσε ένα σενάριο το επέστρεφα πίσω και η ταινία απλά δεν προχωρούσε.
Ήμουν όμως πάντα προσγειωμένος, δεν ήμουν πρωταγωνιστής, δεν ήμουν Βουτσάς, δεν ήμουν Βέγγος, εγώ έκανα τον πρωταγωνιστή και αυτό έχει μεγάλη διαφορά.
Έχω λάβει εκτίμηση από συναδέλφους μου, αλλά κι εγώ μελετούσα, δεν υποτίμησα ποτέ καμία συνεργασία, καμία βιντεοκασέτα και ποτέ δεν υποτίμησα τη δουλειά. Τιμούσα πάντα τις συνεργασίες μου και νιώθω τυχερός που αυτό εκτιμήθηκε. Με τον αξεπέραστο Θανάση Βέγγο έχουμε κάνει μεγάλες περιοδείες, όπως και με τον ψάλτη που κάναμε παρέα από τη δεκαετία του 70′ μαζί με τον Δεμίρη, τον Μόσιο.
Γνωρίζατε το μέλλον όσον αφορά αυτά που συμβαίνουν σήμερα;
Τα περίμενα αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Μου έλεγαν ότι είμαι 30 χρόνια μπροστά.
Ήξερα ότι η βιντεοκασέτα θα μπει στην τηλεόραση. Αγάπησα την εποχή μου και συνεχίζω, δε σκέφτηκα ποτέ να εγκαταλείψω ούτε βέβαια να φύγω στο εξωτερικό.
Πολλοί Έλληνες επέλεξαν να μείνουν από την αγάπη τους στην τέχνη, να το ξέρετε. Έβγαλε ποτέ Βέγγο το Χόλυγουντ;
Άνθρωποι σαν τον Χατζηχρήστο, σαν τον Βέγγο έχουν θυσιάσει πολλά και για τον κόσμο και για τους συναδέλφους τους.
Ο Χατζηχρήστος για παράδειγμα και μόνος του να έπαιζε θα γέμιζε το θέατρο, όμως έπαιρνε κοντά του ηθοποιούς και βοηθούσε πολύ κόσμο.
Θα ήθελα το σχόλιο σας όσον αφορά τους καλλιτέχνες που εκθέτουν τόσο έντονα την προσωπική τους ζωή και τις προτιμήσεις τους κυρίως στα μέσα μαζικής δικτύωσης.
Μπορώ να τους καταλάβω και τη μισή απάντηση την έχω δώσει πιο πάνω. Πρέπει με κάποιο τρόπο ο κόσμος να τους μάθει, και γι’ αυτό κάποιοι εκθέτουν την προσωπική τους ζωή τόσο έντονα αναζητώντας την αναγνωρισιμότητα. Μην τους περνάτε για χαζούς, ξέρουν τι κάνουν. Ακόμα και στα αρνητικά σχόλια στο Facebook για παράδειγμα, τα θύμα δεν είναι ο καλλιτέχνης που βγάζει την προσωπική ζωή του στη φόρα, αλλά το κοινό που συμμετέχει. Ξέρουν τι κάνουν όπως σας είπα.
Εγώ δεν έχω λόγο να προωθήσω την προσωπική μου ζωή. Έχετε δει ποτέ κάτι τέτοιο; Από την άλλη πλευρά, ο έρωτας είναι έρωτας κι εγώ τον έρωτα τον σέβομαι, αλλά δεν βρίσκω κανέναν λόγο κάποιος άνθρωπος να «πουλάει» την ερωτική του προτίμηση και να διαδίδει τι κάνει στο κρεβάτι το
Βλέπουμε έντονη την παρουσία σας στα social και μάλιστα αρκετά πετυχημένη, φτάνει κάποιος να σας αναζητήσει και θα καταλάβει αμέσως. Με ενδιέφερε πάντα να αναδείξω την εποχή μου από τη δική μου οπτική, αλλά και καλούς συναδέλφους μου οι οποίοι είναι και αυτοί μέλη σε αρκετές από τις σελίδες μου. Ό,τι συμβαίνει στις ομάδες και τις σελίδες μου στο Facebook είναι αυτοδημιούργητο θα έλεγα, εισπράττοντας την αγάπη και τη συμμετοχή του κόσμου.
Φτάνοντας στο σήμερα, ο Πάνος Σουπιάδης πόσο ενεργός είναι;
Δεν έχω σταματήσει ποτέ και είμαι πάντα ενεργός! Ο ηθοποιός δεν παύει ποτέ να δημιουργεί.
Πρέπει να αλλάξει στην τέχνη του ηθοποιού τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την εξέλιξη. Ο ηθοποιός είναι ένα εργαλείο που μπορεί ο καθένας να τον χρησιμοποιήσει εφόσον βέβαια ξέρει να χρησιμοποιήσει έναν ηθοποιό. Δεν υποτιμούμε κανέναν.
Για παράδειγμα, κάποτε είδα έναν άνθρωπο με μεράκι 78 χρονών που ήθελε να παίξει, αλλά δυσκολευόταν να θυμηθεί τα λόγια. Τον ήθελα για τον ρόλο του Μπάρμπα-Τζεπέτο. Όλοι μου έλεγαν να τον δίωξω, γιατί δεν έλεγε λέξεις. Λοιπόν, του τα έμαθα όλα και συνεχίζει να παίζει για τα παιδιά και να κερδίζει το χειροκρότημα του κόσμου.
Επίσης, στα τελευταία πέντε θεατρικά που έκανα στη Λάρισα έγιναν 280 παραστάσεις γεμάτες από κόσμο.
Είμαι μάχιμος, γράφω θεατρικά, βρίσκομαι στα πράγματα, αλλά πάντα επιλεκτικά.
Κλείνοντας, κ. Σουπιάδη, πείτε μας μια πολύ «δυνατή» σας ανάμνηση και κάτι για το μέλλον.
Ήταν το 1987 που έπαιξα «Τα εξ’ αμάξης» του Σουρή, τρεισήμισι ώρες παράσταση στον Λυκαβηττό. Γινόταν χαμός! Είχε έρθει από τη Γαλλία η εγγονή του Σουρή και με πλησίασε για να με ευχαριστήσει. Δεν πίστευε ότι ήμουν μόλις 27 χρονών.
Παρεπιπτόντως από εκείνη τη χρονική περίοδο απογειώθηκε η καριέρα μου. Τώρα για το μέλλον, έχω έντονα στο μυαλό μου να γράψω ένα βιβλίο για τις εμπειρίες μου το οποίο θα τα λέει όλα!
fun fact Ο Πάνος Σουπιάδης είναι επίσης δημιουργός πετυχημένων ψυχαγωγικών – κοινωνικών σελίδων στα social media, όπως 80’s Νοσταλγία, Χιουμοράκιας, ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ,60’s 70’s 80’s 90’s οι οποίες διακρίνονται για τον νοσταλγικό χαρακτήρα, το χιούμορ, τον σεβασμό και απαριθμούν πάνω από 200.000 μέλη και ακολούθους.
Επιμέλεια Συνέντευξης: Νεκτάριος Ντ. Χορμοβίτης.