Ο κόσμος της γαστρονομίας στην Ιταλία έχει συγκλονιστεί από μια διαμάχη που φέρει άρωμα… καρμπονάρας! Ο Λούκα Τσεζάρι, ιστορικός γαστρονομίας και συγγραφέας, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών αντιδράσεων, αφού δημοσίευσε στο Instagram ένα βίντεο με την “αυθεντική” εκδοχή του για το κλασικό ρωμαϊκό πιάτο.
Η συνταγή του Τσεζάρι, η οποία βασίζεται σε μια δημοσίευση του 1954 στο περιοδικό Cucina Italiana, ξέσπασε θύελλα σχολίων, καθώς αποκλίνει σημαντικά από τις σύγχρονες εκδοχές της καρμπονάρας.
Συγκεκριμένα, ο Τσεζάρι αντικαθιστά το ιταλικό πεκορίνο και το γκουαντσάλε με ελβετικό τυρί γκρουγιέρ, σκόρδο, μπέικον και τηγανιτά αυγά.
Η “ιεροσυλία” του Τσεζάρι πυροδότησε ένα κύμα αρνητικών σχολίων και ύβρεων στα social media, με πολλούς λάτρεις της γαστρονομίας να εκφράζουν την αμφισβήτησή τους.
Πολλοί θεωρούν ότι η “αυθεντική” καρμπονάρα είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και ότι η προσθήκη ή η αφαίρεση συστατικών δεν αλλοιώνει την ουσία του πιάτου. Άλλοι, όμως, υπερασπίζονται την παράδοση και τονίζουν ότι η συνταγή του Τσεζάρι αγνοεί βασικές αρχές της ιταλικής κουζίνας.
Η διαμάχη έχει λάβει διαστάσεις “εμφυλίου” στα ιταλικά ΜΜΕ, με άρθρα και συνεντεύξεις να κατακλύζουν τα κανάλια και τις ιστοσελίδες.
Ο Τσεζάρι, από την άλλη πλευρά, παραμένει αμετανόητος και δηλώνει πως απλά παρουσίασε μια ιστορική εκδοχή της καρμπονάρας.
“Απλά ξανάφτιαξα την καρμπονάρα του 1954, την πρώτη που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Cucina Italiana. Δεν είναι λάθος μου εάν αυτή ήταν η συνταγή καρμπονάρας!”, τόνισε σε δηλώσεις του.
Μάλιστα, ο Τσεζάρι ετοιμάζεται να οξύνει την γαστρονομική κόντρα, προαναγγέλλοντας ένα βίντεο με την “αυθεντική” ναπολιτάνικη πίτσα του 1800, η οποία θα περιέχει… όστρακα!
Η ιταλική κουζίνα φημίζεται για την πλούσια παράδοσή της και τις αυστηρές “κανόνες” που διέπουν την παρασκευή κάθε πιάτου.
Η “αυθεντική” καρμπονάρα του Τσεζάρι, αν και ιστορικά τεκμηριωμένη, έρχεται να ταράξει τα νερά και να ανοίξει μια συζήτηση για την ερμηνεία και την εξέλιξη της ιταλικής γαστρονομίας.
Ποιά είναι η δική σας άποψη; Ποια θεωρείτε εσείς την αυθεντική καρμπονάρα;
Ας γίνει η συζήτηση γαστρονομική και όχι πολεμική!