Στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1, καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου βρέθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, το βράδυ της Πέμπτης, όπου συζήτησε σημαντικά θέματα που αφορούν το ίδρυμα και την οικογένεια Ωνάση.
Ένα από τα κεντρικά σημεία της συζήτησης ήταν η αναφορά στην Αθηνά Ωνάση, την εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε τον σεβασμό του ιδρύματος προς την κ. Ωνάση, αναγνωρίζοντας τη συγγένειά της με τον ιδρυτή. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ούτε ο ίδιος ούτε κανένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να τη γνωρίσει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, η ίδια η Αθηνά Ωνάση δεν έχει εκφράσει ποτέ την επιθυμία να διατηρήσει οποιαδήποτε σχέση με το ίδρυμα, μια επιλογή που, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, είναι απόλυτα σεβαστή.
Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε στην κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση, Χριστίνα, η οποία απεβίωσε το 1988, όταν η Αθηνά ήταν μόλις τριών ετών. Ο Αντώνης Παπαδημητρίου εξήγησε λεπτομερώς τη διαδικασία διαχείρισης της περιουσίας της Χριστίνας, όπως αυτή καθορίστηκε από τη διαθήκη της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, η Χριστίνα Ωνάση, μεριμνώντας για την προστασία της ανήλικης κόρης της, όρισε μια πενταμελή επιτροπή για τη διαχείριση της περιουσίας της. Η επιτροπή αυτή αποτελούνταν από τέσσερις Έλληνες και τον πατέρα της Αθηνάς, Τιερί Ρουσέλ.
Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι στην αρχή η συνεργασία ήταν ομαλή, ωστόσο σύντομα προέκυψαν διαφωνίες. Ο Τιερί Ρουσέλ άρχισε να προβάλλει απαιτήσεις με τις οποίες οι τέσσερις Έλληνες συνδιαχειριστές δεν συμφωνούσαν, θεωρώντας ότι αυτές δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της ανήλικης Αθηνάς.
Αυτή η διαφωνία οδήγησε σε μια μακρά και έντονη δικαστική διαμάχη που διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση εξήγησε ότι τα δικαστήρια, τόσο στην Ελβετία όσο και στην Ελλάδα, εξέτασαν διεξοδικά την υπόθεση. Το ελβετικό δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε κανένα ψεγάδι στη διαχείριση που είχαν ασκήσει οι Έλληνες διαχειριστές στην περιουσία της τότε μικρής Αθηνάς και του ιδρύματος, διαψεύδοντας τις αιτιάσεις του Τιερί Ρουσέλ.
Τέλος, ο Αντώνης Παπαδημητρίου αποκάλυψε ότι ο Τιερί Ρουσέλ καταδικάστηκε από τα ελληνικά δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση εις βάρος των τεσσάρων Ελλήνων διαχειριστών. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος χαρακτήρισε την έκβαση αυτής της μακροχρόνιας αντιδικίας ως ιδιαίτερα θετική για το Ίδρυμα Ωνάση.
Με τις δηλώσεις του αυτές, ο Αντώνης Παπαδημητρίου έριξε φως σε σημαντικές πτυχές της ιστορίας της οικογένειας Ωνάση και του ιδρύματος, παρέχοντας μια σαφή εικόνα για τις σχέσεις με την Αθηνά Ωνάση και την περιπετειώδη διαχείριση της περιουσίας της μητέρας της.