Χαρακτηρισμένη ως νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η Ανάφη διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, γεγονός σπάνιο για Κυκλαδονήσι, με αποτέλεσμα σε πολλές τοποθεσίες της να έχουν δημιουργηθεί από τους κατοίκους, μικροί καταπράσινοι κήποι. Η Χώρα κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο, έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό τα ολόλευκα σπίτια με τους θόλους στην σκέπη, τα στενά δρομάκια από πέτρα, όλα κτισμένα στα ερείπια του Βενετσιάνικου Κάστρου.
Η Ανάφη, σχεδόν ανέπαφη από τον χρόνο, διαθέτει χρυσαφένιες αμμουδιές και βαθυπράσινα νερά. To νησί είναι μοναδικός τόπος για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές, ένα πεντακάθαρο φυσικό περιβάλλον και έναν απλό τρόπο ζωής κοντά στους φιλόξενους κατοίκους του.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διάνοιξη δρόμων, προς όλες τις κατευθύνσεις του νησιού, εξυπηρετώντας εκείνους που έχουν ή θέλουν να ενοικιάσουν μεταφορικό μέσο. Αν βέβαια είστε λάτρης της πεζοπορίας θα έχετε την δυνατότητα να τη συνδυάσετε με την εξερεύνηση του νησιού ή και με την επίσκεψη στους Αρχαιολογικούς χώρους. Η αναρρίχηση είναι ένα από τα σπορ που ενδείκνυνται στην Ανάφη, φτάνει να έχετε κατάλληλο εξοπλισμό.
Η εσωτερική συγκοινωνία είναι ικανοποιητική με τακτικά δρομολόγια από τη Χώρα για τον Άγιο Νικόλαο (Λιμάνι), Κλεισίδι, Κατσούνι, Φλαμουρού, Μικρός και Μεγάλος Ρούκουνας, Μέγας Ποταμός, Άγιοι Ανάργυροι και Μοναστήρι. Επίσης μπορείτε να εξυπηρετηθείτε ενοικιάζοντας δίκυκλο. Η Ανάφη συνδέεται ακτοπλοϊκώς όλο το χρόνο με Πειραιά, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Θηρασιά και Σαντορίνη.
Το νησί διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Χώρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι νεόκτιστα. Επίσης ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρείτε στο Λιμάνι, στο Κλεισίδι και στον Ρούκουνα.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ανάφη οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι αναδύθηκε (αναφάνηκε) από τα νερά του Αιγαίου, μετά από επιθυμία του Απόλλωνα, ώστε να προσφέρει καταφύγιο στους ταλαιπωρημένους από την καταιγίδα Αργοναύτες. Αυτοί έκτισαν, προς τιμή του, το ναό του Απόλλωνα Αστεάλτα κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Κάθε χρόνο τιμούσαν τον θεό με μια γιορτή που ονομαζόταν «Υακίνθεια».
Σύμφωνα με άλλες πηγές, το νησί ήταν η πατρίδα του Αιόλου, του θεού των ανέμων, ο οποίος πρόσφερε στον Οδυσσέα τους ασκούς με τους ανέμους. Στην Ανάφη εγκαταστάθηκαν Φοίνικες και αργότερα Δωριείς, οι οποίοι κατοίκησαν το κέντρο του νησιού και ίδρυσαν την πόλη της Ανάφης.
Στη διάρκεια του 5ου αι. π.Χ. η Ανάφη έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Στο Μεσαίωνα το νησί ανήκε στο Δουκάτο της Νάξου και κυβερνήθηκε από Βενετούς ηγεμόνες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να το απαλλάξουν από τις πειρατικές επιδρομές οι οποίες ανάγκασαν πολλούς κατοίκους να καταφύγουν στην Κρήτη. Το 1537 λεηλατήθηκε από τον Μπαρμπαρόσα, υποδουλώθηκε στους Τούρκους, συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821 και ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος το 1832.
Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, λόγω του γεγονότος ότι οι Αναφιώτες ήταν οι καλύτεροι οικοδόμοι της χώρας, αρκετοί κάτοικοι μετακινήθηκαν από το νησί στην Αθήνα με διαταγή του βασιλιά για να κτίσουν τα ανάκτορα. Εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες της Ακρόπολης και δημιούργησαν τη δική τους γειτονιά, τα «Αναφιώτικα», τα οποία ήταν μια μικρογραφία του νησιού τους και αποτελεί, μέχρι σήμερα, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της Αθήνας.
- Τα πλακόστρωτα σοκάκια και οι παλιοί ανεμόμυλοι στην Χώρα.
- Τα ερείπια του Βενετσιάνικου Κάστρου της Χώρας, το οποίο ήταν παρατηρητήριο προς το Κρητικό πέλαγος.
- Τα ερείπια του Κάστρου «Πυργί», παρατηρητήριου επίσης, στα νοτιοδυτικά του νησιού.
- Την Αρχαιολογική συλλογή, όπου εκθέτονται αγάλματα από την Αρχαία Πόλη Καστέλι.
- Τα ερείπια του Ναού του Αιγλήτη Απόλλωνα – Αναφαίου.
- Το Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας του 1500 μ.Χ., συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις της περιοχής, στο όρος Κάλαμος.
- Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, στον περίβολο του ναού του Αιγλήτη Απόλλωνα – Αναφαίου.
- Το «Δρακοντόσπηλο», σπήλαιο με πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, σε πολύ δύσβατη τοποθεσία, στο όρος Κάλαμος.
- Ανεξερεύνητο σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες στην τοποθεσία «Πράσα».
- Το αρχαίο λιμάνι «Κατελιμάτσα», του οποίου το μεγαλύτερο μέρος του είναι βυθισμένο στη θάλασσα.
- Την Αρχαία Πόλη της Ανάφης, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στον λόφο «Καστέλι».
- Το εκκλησάκι της Παναγίας του Δοκαριού, στην τοποθεσία «Καστέλι».
- Το ύψωμα Βίγλα (584μ.), το ψηλότερο της Ανάφης. Στην κορυφή του, στα 900 -1000 μ.Χ. βρισκόταν οι Φρυκτωρίες, ένα από τα βασικά κέντρα ενημερώσεως και συνεννοήσεως της Μεσογείου.