Στις 13 Ιανουαρίου, ένα γιγαντιαίο παγόβουνο μήκους περίπου 19 μιλίων αποκολλήθηκε από το στρώμα πάγου στην Ανταρκτική, αποκαλύπτοντας μια έκταση ωκεανού που παρέμενε στο σκοτάδι για δεκαετίες. Η ομάδα επιστημόνων που επέβαινε στο ερευνητικό σκάφος Falkor, αποφάσισε να εξερευνήσει τον πυθμένα του πρόσφατα αποκαλυμμένου ωκεανού, μια περιοχή που δεν είχε εξερευνηθεί ποτέ πριν από τον άνθρωπο.
«Είναι το είδος του γεγονότος που όταν συμβαίνει, αφήνεις ό,τι κάνεις», δήλωσε η Patricia Esquete, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής.
Η ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, αποκάλυψε ένα ποικίλο και πλούσιο οικοσύστημα στα βάθη της θάλασσας, εκπλήσσοντας τους επιστήμονες. «Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι και κατάπληκτοι από τα ποικίλα οικοσυστήματα και τα πλούσια οικοσυστήματα που βρήκαμε εκεί κάτω», δήλωσε η Esquete, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Aveiro της Πορτογαλίας.
Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο αποδεικνύει την ικανότητα της ζωής να ευδοκιμεί σε ακραίες συνθήκες, αλλά παρέχει επίσης μια κρίσιμη βάση για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ζωή στα βάθη της θάλασσας μπορεί να αλλάξει σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται.
«Βρέθηκαν πραγματικά τυχαία στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή για να βρεθούν εκεί και να δουν ένα οικοσύστημα», δήλωσε η Jyotika Virmani, επικεφαλής του Schmidt Ocean Institute, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που διευκόλυνε την έρευνα.
Η αποστολή αυτή, που ακολούθησε μια προηγούμενη αποστολή του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt στα ανοικτά των ακτών της Χιλής, όπου ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 70 νέα είδη, συμπεριλαμβανομένων καλαμοκαραβίδων και θαλάσσιων σαλιγκαριών, θέτει ένα σημαντικό ερώτημα: Πώς ακριβώς ευδοκιμεί τόση ζωή κάτω από τόσο πολύ πάγο;
«Όλα αυτά αποτελούν πλέον έναν τομέα ενεργής επιστημονικής έρευνας λόγω αυτής της ανακάλυψης», δήλωσε η Virmani.
Η Esquete ελπίζει να επιστρέψει στην περιοχή για να μελετήσει πώς αλλάζει η ζωή κάτω από μια περιοχή που έχει αποκαλυφθεί από πάγο, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για το πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή στα βάθη της θάλασσας στις πολικές περιοχές, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και περισσότερα παγόβουνα αποκολλώνται στην Ανταρκτική και αλλού.