Aυτό που διαφοροποιεί τους καθημερινούς αυτούς κεφτέδες είναι η προσθήκη στο εσωτερικό τους τριμμένου τυριού που λιώνει και ρέει, καθώς και το επιδέξιο κλείσιμό τους ώστε να μην διαρρεύσει η γέμιση.
Υλικά για τη Συνταγή
150 γραμμάρια τυρί κασέρι ή μοτσαρέλα, χοντροτριμμένο
500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο, μέτριο
1 ξερό κρεμμύδι, μέτριο
1 σκελίδα σκόρδο
1 αυγό
2 ½ κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
½ φλιτζάνι νερό
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού καρύκευμα mix για κεφτέδες (προαιρετικά)
Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1.Αρχικά βάλτε το κρεμμύδι κομμένο στα 4, το σκόρδο, το αυγό, την τριμμένη φρυγανιά, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσετε σε έναν πολυκόφτη (μούλτι) και πολτοποιήστε τα μέχρι να έχετε ένα μίγμα που θα θυμίζει πουρέ.
2.Βάλτε τον πουρέ σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τον κιμά και ζυμώστε με τα χέρια σας καλά για 10 λεπτά.
3.Σκεπάστε το μίγμα για τους κεφτέδες και αφήστε το να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15 λεπτά.
4.Στο μεταξύ τρίψτε το τυρί στη χοντρή μεριά του τρίφτη και αφήστε το στην άκρη.
5.Πάρτε μια ποσότητα από το μίγμα, σχηματίστε ένα μπιφτέκι και ισιώστε το πατώντας το με τα χέρια σας. Προσθέστε στο κέντρο του αρκετό τριμμένο τυρί και κλείστε το καλά, πιέζοντάς το ώστε να μην έχει κενά και διαμορφώνοντας το σε σχήμα μισοφέγγαρου, όπως τα τυροπιτάκια π.χ. Βουτήξτε τα χέρια σας σε λίγο νερό και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με το υπόλοιπο μίγμα.
6.Λαδώστε ελαφρά ένα σχαροτήγανο και ζεστάνετέ το καλά. Βάλτε τους κεφτέδες και ψήστε τους σε μέτρια φωτιά, για περίπου 8-10 λεπτά, γυρίζοντάς τους συνεχώς.
7.Σερβίρετε με πουρέ πατάτας και σαλάτα εποχής.
Συμβουλή
-Μπορείτε να προσαρμόσετε την παραπάνω συνταγή προσθαφαιρώντας μπαχαρικά, για το μίγμα των κεφτέδων, ή να χρησιμοποιήσετε αυτή που σας αρέσει και συνηθίζετε στο σπιτικό σας.
-Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το σχήμα τους και να τηγανίσετε τους κεφτέδες σε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου, να τους ψήσετε στο φούρνο (ιδανικό εδώ το σχήμα μπάλας) ή στη σχάρα.