Μπορεί οι θερμοκρασίες να παραμένουν αδυσώπητες, αλλά τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία της πόλης έχουν φροντίσει να τις κρατούν σε χαμηλά επίπεδα. Πολύχρωμες αυλές, φροντισμένοι κήποι, κομψές ταράτσες και φινετσάτα ντεκ ετοιμάζονται και φέτος να μας υποδεχτούν με νόστιμες γευστικές προτάσεις σε φαγητό και ποτό, ώστε να κάνουν τους μήνες που ακολουθούν κάτι παραπάνω από απολαυ- στικούς. Συγκεντρώσαμε όσες προτάσεις για κάθε γούστο, μπάτζετ και ενέργεια πρέπει απαραίτητα να συμπεριλάβετε στις καλοκαιρινές σας εξόδους!
“The Zillers”: Γαστρονομική φινέτσα κάτω απ’ τα άστρα
Tις υψηλές γαστρονομικές του πτήσεις συνεχίζει το βραβευμένο “The Zillers” (1 Χρυσός Σκούφος & 1* Michelin 2024), που με νέο επικεφαλής της ολοκαίνουργιας κουζίνας του τον ταλαντούχο Βασίλη Ρούσσο παραμένει στις κορυφές των εστιατορικών μας προτιμήσεων. Με την ασυναγώνιστη θέα στον Ιερό Βράχο να δίνει άλλη λάμψη στα βράδια του αθηναϊκού καλοκαιριού μας, αλλά και την ατμοσφαιρικά φωτισμένη Μητρόπολη να συμπληρώνει το σαγηνευτικό κάδρο που απολαμβάνει η ανανεωμένη σάλα στη βεράντα του, το “The Zillers” διατηρεί την πρώτη ύλη στο προσκήνιο της γαστρονομικής του πρότασης, έχοντας την εποχικότητα και τα προϊόντα από μικρούς παραγωγούς (ορισμένα μάλιστα από τη φάρμα του εστιατορίου στην Παιανία) ως σταθερούς άξονες των ειδικών μενού γευσιγνωσίας. Έτσι, ο νεαρός σεφ ξεδιπλώνει τη fine dining πρότασή του μέσα από δύο ειδικά μενού γευσιγνωσίας – τη “Συνεκδοχή” και τη “Σύνθεση”, με 9 και 12 στάδια αντίστοιχα, όπου πιάτα όπως η Κοιλάδα της Γαρίδας, με κόκκινη γαρίδα, ντομάτα, περγαμόντο και κουμκουάτ, ή το Χοτ Ντογκ Στιφάδο, με κόκορα, κρεμμύδι στιφάδο και φουαγκρά, αποτυπώνουν τη γεύση της Ελλάδας με τρόπο συναρπαστικό.
Tip: Ξεχωριστό κεφάλαιο παραμένουν τα signature cocktails, ενώ τα επιδόρπια του σπουδαίου pastry chef Γιώργου Πλατινού (Chef Pâtissier της χρονιάς 2023 από τους Χρυσούς Σκούφους) ολοκληρώνουν γλυκά την εμπειρία.
Μητροπόλεως 54, Σύνταγμα, 2103222277, thezillersroofgarden.gr, FB: The Zillers, IG: @the_zillers
“Noah”: Θερινή φιέστα στον κήπο
Έχει μια μαγική ικανότητα το “Noah”, με το που ανοίγει τις πόρτες του και τη feelgood έκτασή του στο κοινό, να σηματοδοτεί όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστό κάθε καλοκαίρι στην Αθήνα. Βλέπεις, το εξαιρετικά δημοφιλές σποτ –στην 5η πια χρονιά της ύπαρξής του– έχει καθιερωθεί ως μία open air σταθερή κι αγαπημένη επιλογή για όλους τους σωστούς λόγους. Αρχικά, με το που περνάς τη θολωτή πέργκολα με το γλυπτό-σύμβολο, διαπιστώνεις ότι βρίσκεσαι σε μια αληθινή αστική όαση και σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της πρωτεύουσας, όπου καθετί έχει τη σημασία και τη γοητεία του. Πιάνεις θέση είτε στο χώρο του μπαρ είτε σε εκείνον του dining και απλώς αφήνεσαι. Για τα της γεύσης συμβάντα εδώ μεριμνά ο βραβευμένος Σπύρος Μαυροειδής, που συνεχίζει το πεντανόστιμο κόνσεπτ του country μενού, στη λογική to share, με μεσογειακό χαρακτήρα και πινελιές που φτάνουν γεωγραφικά μέχρι τη Λατινική Αμερική, με φαγητό που έχει πολλά να πει και μένει ανεξίτηλο στη μνήμη. Το συνοδεύεις με κάποια ετικέτα από την έξοχη οινική λίστα που επιμελείται ο Νίκος Λουκάκης ή με τα φροντισμένα cocktails της Εύας Φράγκου.
Tip: “Noah” δίχως πάρτι και άψογες μουσικές γίνεται; Δεν γίνεται. Γι’ αυτό μείνε updated για το κάθε φορά δρώμενο.
Πάρκο Ελευθερίας, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα, 2107233419, www.noah-athens.gr, FB: Noah, IG: noah.athens
“Thea Terrace Bar & Restaurant”: Με το βλέμμα στην Ακρόπολη
Mια ταράτσα με θέα Ακρόπολη, σε απόσταση που σχεδόν την αγγίζεις! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από το καλοκαίρι στην πόλη; Αυτό πάντως βρίσκουμε στο “Thea Terrace Bar & Restaurant”, στον έβδομο όροφο του “Central Hotel”: μια όαση στο κέντρο της πολύβουης Αθήνας. Σε αυτή την ατμόσφαιρα, που μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στο χρόνο, θα γευτούμε τις κοσμοπολίτικες δημιουργίες του σεφ Μάριου Σταματάκη, οι οποίες βασίζονται στην παραδοσιακή μεσογειακή μαγειρική και εμπλουτίζονται με φαντασία και σύγχρονες πινελιές, ενώ οι φρέσκες πρώτες ύλες αδιαπραγμάτευτης ποιότητας κάνουν τη διαφορά. Έτσι, πιάτα όπως o πειραγμένος μουσακάς σε ψημένα ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο ραγού, ή τα φρέσκα ζυμαρικά από παντζάρι, γεμισμένα με ρεβίθι και λαχανικά, με πλούσια σάλτσα από ταχίνι και σος πορτοκάλι, δίνουν στο καλοκαίρι μας γεύση ελληνική, που κάνει τα βράδια κάτω απ’ τα άστρα να αποκτούν άλλη λάμψη.
Tip: Η cocktail list που συνθέτει ο ταλαντούχος Ζάχος Κυρίτσης, παρέα με την προσεγμένη λίστα των spirits, κάνουν τις βραδιές μας απέναντι από τον φεγγαρόλουστο Παρθενώνα να διαρκούν ακόμη περισσότερο.
Ξεν. “Central Hotel”, Απόλλωνος 21, κέντρο, 2103234350, www.centralhotel.gr
“Villa Grigio”: Aperitivo αγάπη μου!
Κλασικά ή με twist, τα aperitivo είναι συνήθεια αγαπημένη και στο “Villa Grigio” φροντίζουν να την τιμούν, οδηγώντας τις fine drinking θερινές μας εξόδους προς τα νότια. Στην μπάρα πρωταγωνιστές είναι πρωτότυπα perfect serves με φόντο μια καταπράσινη αυλή, κεντρικό κομμάτι ενός θελκτικού σεναρίου που φροντισμένα μάς μεταφέρει νοητά στις ιταλικές ακτές. Η εξαιρετικά δημοφιλής εμπειρία της κουλτούρας του aperitivo εδώ ανθεί με γνωστές εκδοχές, αλλά και πιο δημιουργικές ιδέες, που ιντριγκάρουν στο άκουσμα και μόνο των συνδυασμών τους, όπως το fantastico Spritz με περγαμόντο, σέρι, λεμόνι και Aegean tonic, η “ζωηρή” αφρώδης Μαστίχα με μαστίχα, prosecco, λάιμ και Aegean tonic ή η δροσερή λευκή σαγκρία με ρούμι, βανίλια και κόκκινα μούρα. Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχουν και οι προτάσεις των κλασικών κοκτέιλ “σαν της (bartender) μαμάς” με τέσσερα επιλεγμένα specials, όμως η άχαστη επιλογή του Negroni είναι μάλλον η αγαπημένη τους, αφού τη μιξάρουν σε τέσσερις εκδοχές εκτός της γνωστής: με καφέ, με μπανάνα και καρύδα, καπνιστό και Sbagliato. Από τα θερινά twists θα λατρέψετε το Mai Tai, το Zombie με ένα ωραίο blend από ρούμια, τη Fizzy Colada με ρούμι καρύδας και το προκλητικό Sex on the Beach.
Tip: Αν προτιμάτε τα mocktails, ένα Virgin Porn Star με γεύσεις όπως βανίλια, λάιμ και passion fruit θα σας καλύψει πλήρως. Από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα, θα σας υποδεχτούν με after office aperitivo και finger food, σε τιμές κάτι παραπάνω από προνομιακές.
Αγίου Αλεξάνδρου 46 & Ναϊάδων, Παλαιό Φάληρο, 2109812080, FB: Villa Grigio 46, IG: villagrigio46
“La Pasteria”: Viva Italia!
Aπό το Κολωνάκι μέχρι και το Φάληρο, η ποιότητα και η γευστική προσωπικότητα των πιάτων στα “La Pasteria” έχουν κερδίσει τις καρδιές και τους ουρανίσκους κάθε γενιάς που αγαπά τις αυθεντικές γεύσεις της Μπότας, το χαλαρό περιβάλλον και τις ωραίες μουσικές. Απολαυστικά πιάτα και κοκτέιλ παρέα με κλασικές ή φρεσκαρισμένες ιταλικές ρετσέτες μάς υποδέχονται σε χώρους όμορφα διαμορφωμένους και φροντισμένες δροσερές αυλές, με τα ζυμαρικά να αποτελούν πάντα το δυνατότερο σημείο αναφοράς. Το Ravioli alla Fiorentina γεμιστό µε ρικότα και σπανάκι, σάλτσα από κρέμα γάλακτος και τρούφα και η σιτσιλιάνικη μαρινάρα είναι στα highlights. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις πίτσες με τη νέα ζύμη ωρίμασης 72 ωρών και τα καλοφτιαγμένα πιάτα από το “Carne e pesce” μενού, τα οποία θα ταιριάξετε με μια μεγάλη γκάμα κρασιών.
Tip: Ανακαλύψτε και τις εμπνευσμένες από διάφορες περιοχές της Ιταλίας επιλογές στο μενού “Giro d’ Italia” και φυσικά τα dolci, με κορυφαίο το tiramisu, ένα
από τα καλύτερα της πόλης.
www.lapasteria.gr, FB: La Pasteria, IG: lapasteria
“Pasithea Rooftop Bar Restaurant”: Μια Νηρηίδα κοιτάει από ψηλά την πόλη
Ένα νέο all-day εστιατόριο έκανε την εμφάνισή του στα ψηλά του ξενοδοχείου “The Athenaeum” και εμπνέεται από τη Νηρηίδα Πασιθέα για το γοητευτικό setting στο οποίο μας υποδέχεται. Όπως εκείνη, σύμφωνα με τη μυθολογία, είχε θέα από παντού καθώς ζούσε στα νερά του ποταμού Ιλισού (που μάλιστα η κοίτη του περνούσε από το σημείο), έτσι και το “Pasithea” προσφέρει στους επισκέπτες του ανεμπόδιστη θέα στα σημαντικότερα αξιοθέατα του κέντρου, χάρη στις floor to ceiling περιμετρικές τζαμαρίες του. Σε αυτό τον μοντέρνο χώρο, ο έμπειρος σεφ Ευάγγελος Νίκας υπογράφει μια προσεγμένη ελληνική και μεσογειακή fine elegant κουζίνα, βασισμένη σε εγχώρια προϊόντα και με no food waste ευαισθησίες. Ενδεικτικά, θα απολαύσετε βαθιά ελληνική γεύση στη χοιρινή tagliata με φάβα, καραμελωμένα κρεμμύδια, μπάμιες και σάλτσα βουτύρου με μυρωδικά, αλλά και στις ζουμερές ταλιατέλες με τηγανητά κολοκύθια, λεμόνι, μυρωδικά και μαλακό τυρί Άνδρου.
Tip: Βάλτε στο πρόγραμμα οπωσδήποτε τα εμπνευσμένα κοκτέιλ, αλλά και τα καλοφτιαγμένα, ιδιαίτερα, μα πάντα με ελληνικό πρόσημο επιδόρπια.
Λεωφόρος Βουλιαγμένης 4 & Καλλιρρόης, κέντρο, 2121071808, www.pasithearestaurant.com.gr, FB: @pasithearestaurant,
IG: theathenaeumluxuryhotel
“Il Trovatore”: Ο γκουρμέ τροβαδούρος
Σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο στο Παλαιό Φάληρο, που το καλοκαίρι φημίζεται για τον δροσερό καταπράσινο κήπο του με το φωτισμένο σιντριβάνι, ο μεγάλος τροβαδούρος Andrea Bocelli έχει την τιμητική του, ενώ οι σεφ Pino Saccheri και Τάσος Κεφαλάς στην υψηλή εποπτεία της κουζίνας φροντίζουν για τις σωστές αρμονίες. Με αφετηρία την ανοιχτή κουζίνα, που έχει στον πυρήνα της το comfort στοιχείο, στα τραπέζια φτάνουν πιάτα όπως οι ταλιατέλες με ναπολιτάνικο μοσχάρι ραγού σιγομαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί και τα λινγκουίνι alla marinara με ποικιλία θαλασσινών και pasta δικής τους παραγωγής. Το σιτσιλιάνικο κοτόπουλο με μανιτάρια και γλυκό κρασί Μarsala και η ελαφρώς καπνισμένη μοσχαρίσια ταλιάτα με πατάτες βουτύρου είναι μια μικρή ωδή στη γευστική υπεροχή της Μπότας, ενώ οι θεϊκές πίτσες με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης είναι ένα δυνατό κεφάλαιο από το οποίο ξεχωρίζει η “Il Trovatore”, με καπνιστό προβολόνε, ραγού από παραδοσιακό λουκάνικο Ιταλίας, ρόκα και καπνιστά ντοματίνια.
Tip: Για τους καρνιβόρους, η μοσχαρίσια μπριζόλα με κρέμα πατάτας είναι από τα πολύ αξιόλογα πιάτα για δύο, που πρέπει να δοκιμάσετε.
Γοργοποτάμου 14 και Αχαιών, Παλαιό Φάληρο, 2109370238, FB: Il Trovatore, IG: @iltrovatore.resto
“Nobilis Restaurant”: Το ωραιότερο rooftop της Κηφισιάς
Φέτος ανεβείτε στα ψηλά των βορείων προαστίων και ανακαλύψτε μια διαφορετική όψη της πόλης. Από την κορυφή του “Say Hotel”, το εστιατόριο “Nobilis” κοιτάζει ένα καταπράσινο τοπίο που χαρίζει όχι μόνο ηρεμία στο μάτι, αλλά και την επιθυμητή δροσιά. Είτε το επιλέξετε για δείπνο είτε για cocktails and bites, θα απολαύσετε τόσο το ειδυλλιακό σκηνικό όσο και μια νόστιμη εμπειρία, βασισμένη αποκλειστικά σε εγχώριες πρώτες ύλες. Η βραδιά ξεκινά με μια καλοφτιαγμένη συλλογή κλασικών κοκτέιλ, όπως Cosmopolitan ή Bloody Mary, καθώς και με μια σειρά από sparkling επιλογές, τα οποία θα συνδυάσετε με το μενού “Finger Platters”, αποτελούμενο από μια μοναδική ποικιλία mini bites. Μην παραλείψετε τα δροσερά mini tacos με ψητές γαρίδες, mayo lime και κόλιανδρο, αλλά και το ιντριγκαδόρικο ταρτάρ σολομού με μαστίχα και wasabi σε χειροποίητα blini.
Tip: Από τα σημαντικότερα ατού του “Nobilis”, το νέο καλοκαιρινό dinner menu του, βασισμένο στη διάσημη μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα του, αλλά και το εξαιρετικό, ενημερωμένο σέρβις.
Χαριλάου Τρικούπη 67, Κηφισιά, 2102201700, www.nobilis.gr, IG: nobilis.gr
“Omikron Meze”: Ο μεζές… αλλιώς
Eίναι ολόκληρη φιλοσοφία ο μεζές, και ο Όμιλος Καστελόριζο, που μετρά περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρίας στο χώρο, το γνωρίζει καλά αυτό. Έτσι, έφτιαξε ένα “δημιουργικό μεζεδοπωλείο” σε ένα χώρο μοντέρνας αισθητικής στη Νέα Κηφισιά. Όραμά του, η αποθέωση του μεζέ μέσα από προχωρημένες γαστρονομικές τεχνικές, αλλά και συναρπαστικά παντρέματα ελληνικών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών με διαφορετικές κουζίνες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ευφάνταστα μικρά πιάτα, αλλά και νόστιμα μαγειρευτά αφήνουν την ελευθερία είτε να επιλέξει κανείς πρωτότυπους συνδυασμούς με τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ της μπάρας είτε να πάει με την πεπατημένη, τολμώντας ένα διαφορετικό pairing των fine μεζέδων με τα ελληνικά αποστάγματα του καταλόγου. Από το γύρο τόνου και τον χοιρινό λαιμό με Μαυροδάφνη μέχρι τα παραδοσιακά ζυμαρικά με ζυγούρι κοκκινιστό και τις premium κοπές που ψήνονται στα κάρβουνα, ό,τι βγαίνει από την κουζίνα του executive chef Κωνσταντίνου Καρόζη υπηρετεί την ίδια λογική του εκλεκτού μεζέ.
Tip: Μια βουτυρένια τάρτα λεμονιού-λάιμ ή ένα “σπασμένο” μιλφέιγ με σιρόπι καραμέλας είναι ο ιδανικός επίλογος μιας επίσκεψης στο “Omikron Meze”.
Ιλισίων 13, Νέα Κηφισιά, 2106202475, www.kastelorizo.com.gr, FB: Omikron Meze, IG: omikronmeze
“Kuzina”: Αστική ανάσα δροσιάς
Ένα από τα πιο δημοφιλή πόστα του πολυσύχναστου πεζόδρομου της Αδριανού, διαθέτει πανοραμική θέα της Ακρόπολης και του ναού του Ηφαίστου από την όμορφη και δροσερή ταράτσα, ενώ παράλληλα προσφέρει μια συναρπαστική γαστρονομική εμπειρία διά χειρός του πολυβραβευμένου σεφ Άρη Τσανακλίδη. Στο εστιατόριο, που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό μοναδικής αρχιτεκτονικής, ο σεφ παρουσιάζει μια προσωπική έκφραση της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, προσθέτοντας στα πιάτα του ευφάνταστες fusion πινελιές. Λιχουδιές όπως οι γαρίδες tempura με ponzu sauce και spicy mayo και το ψαρονέφρι σε ροδίτικη λαδόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, γιαούρτι και picante sauce θέτουν έναν σωστό πρόλογο για πιάτα όπως η συναγρίδα με αμπελοφάσουλα, αμύγδαλο φιλέ, κολοκυθάκι, μυρώνια και sauce hollandaise και το ελληνικό αρνάκι καρέ με ασπρομύτικα φασόλια, σέσκουλα, πιπεριά Φλωρίνης και sauce Μαυροδάφνη.
Tip: Μπορείτε πάντα να επιλέξετε το μενού γευσιγνωσίας 7 σταδίων, ενώ θα συνδυάσετε το γεύμα σας με εκλεκτά κρασιά Ελλήνων και ξένων παραγωγών ή με καλοφτιαγμένα κοκτέιλ.
Αδριανού 9, Θησείο, 2103240133, www.kuzina.gr, FB: Kuzina Athens, IG: @kuzina.gr
“Bolivar Beach Club”: Διακοπές στην αθηναϊκή ριβιέρα
Άλλο ένα καλοκαίρι που δίνουμε ραντεβού στο “Bolivar Beach Club” από νωρίς το πρωί για μπάνιο στις άνετες ξαπλώστρες, που απλώνονται στη χρυσή άμμο της Ακτής του Ήλιου, αλλά και για ένα χαλαρό μεσημεριανό γεύμα ή για ένα ρομαντικό δείπνο. Η κουζίνα του “Bolivar”, με πρωταγωνιστές τον Ari Jalal και τον Θεόφιλο Κυριακίδη, προτείνει μια δελεαστική σειρά από πιάτα, που περιλαμβάνει από ιωδιούχες λιχουδιές μέχρι λαχταριστά ψητά. Τη γαστρονομική εμπειρία συμπληρώνει μια ενημερωμένη cocktail list. Και αν η χαλάρωση και οι all-day απολαύσεις είναι σταθερές αξίες στο αγαπημένο σποτ της αθηναϊκής ριβιέρας, που φέτος συμπληρώνει δύο δεκαετίες δυναμικής παρουσίας, μην ξεχνάτε ότι το “Bolivar” δεν κοιμάται ποτέ. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ηλεκτρονικής σκηνής αναλαμβάνουν τα decks του παραλιακού club για μια σειρά από εκρηκτικά βράδια.
Tip: Το μεγάλο επετειακό event “20 Υears Bolivar” φέρνει στην Αθήνα τους ασυναγώνιστους Dennis Ferrer και Kiko Navarro για ένα ολονύχτιο πάρτι (13/7).
Λεωφ. Ποσειδώνος, Ακτή του Ηλίου, Άλιμος, 2109231018,
www.bolivar.gr, FB: Bolivar Beach Bar, IG: bolivarbeachbar
“Poseidon Athens”: Πρώτη θέση… αθηναϊκή ριβιέρα!
Αγαπημένο spot των Αθηναίων για καλοκαίρι στην πόλη, το φιλόξενο παραλιακό ξενοδοχείο “Poseidon Athens” ενσαρκώνει την πλέον χαλαρωτική, νόστιμη και προσιτή πλευρά των διακοπών by the sea. Λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης, μας περιμένει όλη μέρα δίπλα στο κύμα ή στο rooftop με την πανοραμική θέα, για να απολαύσουμε ατελείωτες ώρες ανάπαυλας συνοδεία φαγητού και ποτού. Στην όμορφη παραλία, οι παραδοσιακές ελληνικές και ελαφριές μεσογειακές γεύσεις που σερβίρει η ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα μας κρατούν καλή παρέα μετά τις βουτιές. Αν, πάλι, προτιμάτε την πισίνα, το rooftop είναι ανοιχτό από το πρωί με δροσερά ποτά, σνακ και θέα που αγκαλιάζει τον Σαρωνικό. Η ομορφότερη ώρα βέβαια εδώ είναι το δειλινό, καθώς ο θαλασσινός ορίζοντας αλλάζει χρώματα κι εμείς πιάνουμε θέση στο “Skybar 360°” στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου, για καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και σαγηνευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα.
Tip: Η ημέρα στο “Poseidon Athens” ξεκινά από τις ξαπλώστρες στην παραλία, με παγωμένους καφέδες, σνακ στο beach bar και κολύμπι.
Λεωφ. Ποσειδώνος 72, Παλαιό Φάληρο, 2109872000, www.poseidonhotel.com.gr, FB: Poseidon Athens Hotel, IG: @poseidonhotel, TikTok: @poseidon_hotel
“Premiere”: Δημιουργική γαστρονομία με την Ακρόπολη στο πιάτο
Με ένα από τα πιο εντυπωσιακά πανοράματα της Αθήνας να απλώνεται μπροστά μας, με την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό στο κέντρο, η εμπειρία ενός δείπνου στο εμβληματικό εστιατόριο στον 10ο όροφο του λαμπερού ξενοδοχείου “Athenaeum InterContinental” είναι από εκείνες τις πολυτέλειες που αξίζει να χαρίσουμε στον εαυτό μας αυτό το καλοκαίρι. Το μενού συνδυάζει τη γαστρονομική φινέτσα με την comfort οικειότητα σε πιάτα όπως βασιλικά χτένια με μαρμελάδα chorizo και πουρέ αρακά, short ribs με σκιουφιχτά Κρήτης, ντομάτα, χυμό μοσχάρι, λαχανικά και γραβιέρα και φιλέτο σφυρίδας με πουρέ σελινόριζας, πράσινα σπαράγγια, χρωματιστά καρότα και σάλτσα βασιλικού. Οι vegan έχουν ωραίες επιλογές, όπως τάκος με vegan κρέας, αλλά και steak κουνουπιδιού με καπνιστή σάλτσα Romesco, φακές beluga και κρεμμυδάκι. Δεν λείπουν οι premium κοπές και τα λαχταριστά επιδόρπια, όπως ρεβανί με κρέμα λεμονιού, φιλέτο πορτοκαλιού, σαφράν και παγωτό βανίλια.
Tip: H walk-in διάφανη κάβα κάνει αίσθηση και φιλοξενεί διαμαντάκια για να συνοδεύσετε τις γεύσεις με το κατάλληλο pairing.
“Athenaeum InterContinental”, Λεωφ. Συγγρού 89-93, Φιξ, 2109206000,
www.intercontinental.com/athens
“Vertigo Pool and Sunset Bar”: Μια design όαση δροσιάς στο “St. George Lycabettus”
Aνοιχτό καθημερινά από το πρωί και μέχρι τα μεσάνυχτα, με την πανέμορφη, διεθνώς βραβευμένη θέα σε όλη την Αθήνα, το “Vertigo Pool and Sunset Bar” στο rooftop του “St. George Lycabettus” μας περιμένει για γαλήνιες αστικές αποδράσεις. Καθώς το μάτι χάνεται στο μοναδικό κάδρο της Ακρόπολης και του καταπράσινου Λυκαβηττού, απολαμβάνουμε μια ποικιλία από εκλεκτά δροσιστικά κοκτέιλ και απεριτίφ, finger food bites και καλοκαιρινές αρωματικές γεύσεις από τον executive chef Στέφανο Παπανικολάου. Πλήρως ανανεωμένο, στο πλαίσιο και των εορτασμών για τα 50 χρόνια του εμβληματικού lifestyle hotel, το “Vertigo Pool and Sunset Bar” μας περιμένει πλέον στα κίτρινα χρώματα του ήλιου: αυτά επέλεξε ο διάσημος interior designer Carlos Mota από τη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με την ομάδα του ξενοδοχείου και με επικεφαλής τη Μαρία Παπατριανταφύλλου, δημιουργώντας παράλληλα ένα μοντέρνο περιβάλλον με κομψά, άνετα έπιπλα και μεσογειακά φυτά και λουλούδια.
Tip: Τα μέλη του νέου “Vertigo Pool Club” μπορούν να απολαύσουν μοναδικά προνόμια και εκπτώσεις και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ξενοδοχείου, όπως δωρεάν χρήση του γυμναστηρίου και ειδικές τιμές στο spa και στα δωμάτια.
Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 2107416000, https://www.sgl.gr/vertigo-pool-bar, FB: St. George Lycabettus Lifestyle Hotel, IG: @stgeorge_lycabettus_hotel
“Ovio”: Dolce vita στο κέντρο και το καλοκαίρι
Πολύχρωμη και πολύβουη, η γειτονιά που συνθέτουν οι οδοί γύρω από την Απόλλωνος μοιάζει να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, καθώς είναι μία από τις νοστιμότερες και πιο πληθωρικές του αθηναϊκού κέντρου, αλλά και ένας sui generis προορισμός για κάθε τύπο foodie. Στο πεζοδρόμιό της βγάζει τα τραπέζια του το “Ovio”, με τον Πάνο Ιωαννίδη να καταθέτει απεριόριστο ρισπέκτ στην ιταλική κουζίνα, με δυνατά του χαρτιά την άριστη γνώση του αντικειμένου, την πίστη στις αξίες του, τις κατάλληλες συνταγές και την πολύ καλή πρώτη ύλη. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε ένα casual fine dining με άποψη, κοσμοπολιτισμό και σύγχρονες τεχνικές, που δείχνουν να μπολιάζουν άψογα κάθε πιάτο, είτε μιλάμε για πίτσα, είτε για πάστα, είτε για τη σπεσιαλιτέ του σεφ Ιωαννίδη, το ριζότο.
Tip: Τα επιδόρπια εδώ είναι κάτι παραπάνω από ευρηματικά και ασφαλώς οφείλεις να τιμήσεις κάποιο εξ αυτών.
Απόλλωνος 4, κέντρο, 2114115755, www.ovio.gr, FB: Ovio Athens, IG: @ovioathens
“OX Chop House”: Καρνιβορικό θέρος
Έχει τα δικά της ατού εκείνη η γωνία στη σκιά του (πρώην) Χίλτον, στο σημείο όπου η Χατζηγιάννη Μέξη συναντά τη Μιχαλακοπούλου. Βλέπεις, το πάλαι ποτέ εμβληματικό τοπόσημο δημιουργεί μια λυτρωτική σκιά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, κάτι που άπαντες αναζητούν. Σε αυτό ακριβώς το χωρικό πλαίσιο –και ασφαλώς παράλληλα με το δροσερότατο εσωτερικό του– βγάζει τα τραπέζια του το “OX Chop House”. Με θέα το easygoing παρκάκι της πλατείας Ουρουγουάης, θα αντιληφθείς πλήρως πώς μια παραδοσιακή ψησταριά προσαρμόζεται στις γευστικές απαιτήσεις του σήμερα, με τον βραβευμένο σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου να κινεί τα νήματα μπροστά από τις ανοιχτές φωτιές. Το καλοκαίρι γίνεται ακόμη πιο νόστιμο με καρνιβορικές προτάσεις όπως τα παϊδάκια, η πληθωρική χοιρινή μπριζολοπανσέτα, ο έξοχος σιδηρόδρομος asado με μεδούλι, το σπιτικό λουκάνικο, τα T-bones μοσχίδας και πολλά πολλά άλλα.
Tip: O wine expert Γιάννης Μακρής επιμελείται μια έξοχη οινική λίστα που καλύπτει τα γούστα κάθε φίλου του κρασιού.
Χατζηγιάννη Μέξη 9, κέντρο, 2107107070, FB: Ox Athens, IG: @ox_athens
“Λαλάγγια”: Από τη Μάνη με αγάπη
Aν θέλετε –κυριολεκτικά– μια γεύση διακοπών πριν αναχωρήσετε για άλλα μέρη, ένα μεζεδοπωλείο στο Χαλάνδρι σάς μεταφέρει στη Μάνη με την πρώτη μπουκιά. Ο λόγος για τα ανανεωμένα και ανακαινισμένα από πέρσι “Λαλάγγια”, όπου ο Γυθειώτης Άγγελος Κολοκοτρώνης τιμά την κουζίνα αλλά και τις πρώτες ύλες του τόπου του. Σε έναν φιλόξενο χώρο με έναν όμορφο, δροσερό κήπο, σερβίρονται οι μανιάτικες συνταγές που κουβαλούν τη σφραγίδα της παράδοσης. Την όρεξη θα σας ανοίξουν, για παράδειγμα, οι διάσημες τσουχτές Μάνης με καβουρδισμένη μυζήθρα και τηγανητό αβγό, αλλά και ο λαχταριστός καγιανάς με το ξακουστό σύγκλινο Μάνης, προτού περάσετε στην επιτομή της μερακλίδικης απόλαυσης, δηλαδή την αξεπέραστη γουρνοπούλα. Φροντίστε να παραγγείλετε εγκαίρως για να σας ετοιμάσουν μπαρδουνιώτικο κόκορα με χωριάτικες χυλοπίτες, μια λιχουδιά που δεν συναντάμε συχνά στα μέρη μας, και φυσικά μη φύγετε χωρίς να τιμήσετε το έδεσμα που χάρισε το όνομά του στα “Λαλάγγια”!
Tip: Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούν, πέρα από εξαιρετικά παρθένο, προέρχεται από τα χωράφια του ιδιοκτήτη, επιβεβαιώνοντας πως τα “Λαλάγγια” τιμούν πρώτα απ’ όλα την καταγωγή τους.
Σοφοκλή Βενιζέλου & Καραολή και Δημητρίου 27, Χαλάνδρι, 2106828093, talalaggia.gr,
FB: Τα Λαλάγγια, IG: @ta_lalaggia
“Zaatar”: Φαγητό και συναισθήματα
Συνδυάζοντας κοσμοπολίτικα και οικεία στοιχεία, το όμορφο στέκι στη Νέα Ερυθραία υποδέχεται τους θαμώνες του στην ανοιχτόκαρδη σάλα με τους άνετους καναπέδες, που βλέπει στον πανέμορφο και δροσερό κήπο του. Είναι εξάλλου από τα δημοφιλέστερα στέκια της περιοχής, προσφέροντας ποιοτική εμπειρία με την αίσθηση χαλαρότητας που αποζητάμε στη θερινή μας έξοδο κάθε ώρα της μέρας. Εδώ η γαστρονομία παίζει σημαντικό ρόλο: το μενού σύγχρονης ελληνικής κουζίνας επιμελείται ο έμπειρος σεφ Χρυσόστομος Πρασατζής, ο οποίος μεταφράζει τα ελληνικά προϊόντα σε ευρηματικές και όμορφα παρουσιασμένες σπεσιαλιτέ με comfort νοστιμιά. Οι παπαρδέλες με μοσχαρίσια φιλετίνια και αρωματική μαύρη τρούφα, τα σιγοψημένα μάγουλα και η ουρά μοσχαριού σκεπασμένα από κρέμα πατάτας και flakes μαύρης τρούφας και το αρμένικο σις κεμπάπ είναι ενδεικτικές και πεντανόστιμες προτάσεις, ενώ το δείπνο ολοκληρώνεται με επιδόρπια όπως ο σπαστός μπακλαβάς με παγωτό καϊμάκι.
Tip: Εκλεκτά κρασιά και signature cocktails συμπληρώνουν την εμπειρία. Επιπλέον, θα βρείτε ειδικό παιδικό μενού, συνοδευόμενο με ένα αναψυκτικό και μία μπάλα παγωτό σε χωνάκι.
Χειμάρρας 7, Νέα Ερυθραία, 2108070969, www.zaatar.gr, FB: Zaatar, IG: @zaatar.gr
“Κυρά Πόπη”: Η “Κυρά” του Λαγονησίου
Σπαρταριστές σπεσιαλιτέ θαλασσινής έμπνευσης και σπιτικής νοστιμιάς αρμενίζουν σχεδόν τρεις δεκαετίες στη δροσερή αυλή με τις σκιερές μουριές, ακριβώς απέναντι από το “Lagonissi Resort”. Η “Κυρά Πόπη” μαγειρεύει καθημερινά με πολύτιμο συστατικό την αγάπη και τις μνήμες παράδοσης που έζησε, μαγείρεψε και γεύτηκε στα οικογενειακά τραπέζια. Θαλασσινοί αιγαιοπελαγίτικοι θησαυροί φτάνουν μπροστά μας ψημένοι στα κάρβουνα ή σερβιρισμένοι με φίνες αλλά διακριτικές δημιουργικές πινελιές, σε συνδυασμούς που παντρεύουν τη φρεσκάδα και τη μαγειρική τέχνη. Εδώ η χορτόπιτα με παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο, το καλαμάρι με πέστο και πατατούλες αλιμέτ, οι χταποδοκεφτέδες και το σεβίτσε καραβίδας προλογίζουν πιάτα βαθιάς θαλασσινής νοστιμιάς, όπως η γαριδομακαρονάδα, το καρπάτσιο σκορπίνας, το ριζότο με άγρια μανιτάρια και ολόφρεσκη πεσκανδρίτσα, αλλά και ψαριές της μέρας μαεστρικά ψημένες.
Tip: Κλείνοντας το γεύμα σας, δοκιμάστε τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, που με μεράκι φτιάχνει η κυρία Πόπη.
40,5 χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Λαγονήσι, 2291026388, FB: Ψαροταβέρνα Η κυρά Πόπη – Λαγονήσι
“Iama”: Μεζέδες νέας εποχής
Στη γωνία της Αγίου Αλεξάνδρου με την Αφροδίτης και σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του Παλαιού Φαλήρου, βρίσκει στέγη εδώ και λίγους μήνες το νεότερο από τα παιδιά του Ομίλου Βουλγαράκη. Το “Iama” συστήνεται ως γαστροταβέρνα, ενώνει όμως την κλασική πτυχή της εν λόγω φιλοσοφίας στην εστίαση με μια πιο σύγχρονη εκδοχή, σε ένα μιξάρισμα ιδανικό και οικείο. Ανοιγόμενες τζαμαρίες, απαλά χρώματα, περιποιημένα σκούρα τραπεζάκια, μίνιμαλ φωτιστικά και γενικότερα ζεστή και απροσποίητη ατμόσφαιρα στρώνουν το έδαφος στον καλαίσθητο εξωτερικό χώρο, ώστε να μπορέσεις με τον καταλληλότερο τρόπο να γευτείς όλα όσα έχει να σου προσφέρει. Κάθε πιάτο του πληθωρικού καταλόγου ποντάρει σε εκλεκτές πρώτες ύλες με ελληνική πιστοποιημένη προέλευση. Εδώ συναντάς όλα τα γευστικά φαβορί που θα περίμενες αλλά και που προσδοκούσες από ένα τέτοιο μέρος –τα πάντα προσεγμένα, νόστιμα και φροντισμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια– αλλά και προτάσεις εκτός πεπατημένης, με σύγχρονα twists σε κλασικές και αγαπημένες επιλογές.
Tip: Την εμπειρία συμπληρώνει μία αρκετά ψαγμένη λίστα κρασιών (με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα) και αποσταγμάτων.
Αγίου Αλεξάνδρου 30 & Αφροδίτης, Παλαιό Φάληρο, 2109833838, https://iama-restaurant.gr/, IG: @iama.resto
“Polpo”: Στα “δίχτυα” του Ρέντη
H επιτομή της ψαροφαγίας στο χώρο της οικογένειας του Νίκου Κατσικάκη απέναντι από τη λαχαναγορά του Ρέντη έχει θαλασσινή νοστιμιά και πιστούς θαμώνες, τους οποίους ιντριγκάρει συνεχώς ήδη από τον πρώτο κιόλας καιρό λειτουργίας του. Στην κουζίνα του, ολόφρεσκες ψαριές μεταμορφώνονται σε νόστιμα μαγειρευτά, ψήνονται μαστόρικα στη σχάρα, τηγανίζονται αέρινα ή σερβίρονται ακόμα και ωμά σε μεζέδες που “τραβούν” δίπλα τους μερικά ποτηράκια τσίπουρο, ούζο ή κρασί για τα τσουγκρίσματα. Σνίτσελ τσιπούρας, λαβράκι ή γαρίδες πανέ και χταπόδι ξιδάτο ταιριάζουν γάντι με μια ωραία τηγανιά πατάτες, ταραμοσαλάτα και σκορδαλιά, παρέα με μια περιποιημένη πατατοσαλάτα, ενώ η μερακλίδικη μακαρονάδα ή τα λινγκουίνι με γαρίδες είναι πιάτα που οι μακαρονάδες θα τιμήσουν δεόντως. Αναζητήστε τις special προτάσεις της μέρας που πάντα προσφέρουν ξεχωριστή νότα στο τραπέζι, δίπλα σε classics, όπως η χωριάτικη, τα τηγανητά μικρόψαρα και η φάβα.
Tip: Τα τσουπωτά τυλιχτά με φιλέτα μπακαλιάρου, γαρίδες και ψάρι ημέρας σε κερδίζουν με την πρώτη μπουκιά!
Τζων Κέννεντυ 6, απέναντι από την Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, 2107104578, FB: Polpo Athens, IG: @polpoathens
“Ιπποπόταμος”: Κλασικός αλλά και πάντα μοντέρνος
Tζαζ, ροκ, ποπ και σόουλ ρυθμοί ακούγονται μόλις πλησιάσεις τον πεζόδρομο της Δελφών, εκεί όπου το Κολωνάκι συναντά τα Εξάρχεια, και σε τραβούν προς μια όμορφη vintage αυλή με πολύχρωμες καρέκλες. Δύσκολο να μη φτιάχνεις απευθείας στο μυαλό σου την εικόνα
του ιστορικού μπαρ όταν ακούς τη λέξη “Ιπποπόταμος”· αν όμως δεν το έχεις ανακαλύψει ακόμα, το φετινό καλοκαίρι σού επιφυλάσσει μια απολαυστική έκπληξη για τις θερμότερες βραδιές που επιθυμείς απλά θετικά, ήρεμα vibes, καλές μουσικές και ακόμα καλύτερα ποτά. Τον “Ιπποπόταμο”, που φέτος συμπληρώνει σαράντα έξι χρόνια ζωής, θα τον βρεις ανοιχτό από το πρωί, για καλοφτιαγμένο καφέ, μέχρι αργά το βράδυ για κοκτέιλ (άχαστη η frozen strawberry Μargarita) ή για την περίφημη σαγκρία του. Μην αγχωθείς να τα δοκιμάσεις όλα από την πρώτη φορά: είναι σίγουρο ότι, άπαξ και γνωρίσεις τον “Ιπποπόταμο”, θα τον κάνεις στέκι για το υπόλοιπο καλοκαίρι.
Tip: Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις κάποια από τις μπίρες που φέρνουν από επιλεγμένες ελληνικές μικροζυθοποιίες
Δελφών 3Β, Κολωνάκι, 2103634583, FB: Ippopotamos Bar, IG: ippopotamos
“Grand Hyatt Athens”: Δείπνο με θέα
Tο μοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα, με δύο εξαιρετικά rooftop εστιατόρια που, εκτός από υψηλού επιπέδου φιλοξενία, προσφέρουν πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και την πόλη, είναι πρόταση κομμένη και ραμμένη για τις θερινές μας εξόδους. Στο “The Grand by Interni”, στον μοντέρνο χώρο του 8ου ορόφου, θα βρεθείτε το μεσημέρι για γεύμα, ενώ το βράδυ σάς περιμένουν έναν όροφο πάνω με μεσογειακές γεύσεις με ασιατικές πινελιές, ωραίο μουσικό χαλί και κοκτέιλ σε ένα ατμοσφαιρικό mix. Στο βραδινό μενού τα highlights περιλαμβάνουν πιάτα όπως το μπούτι πάπιας γεμιστό με φέτα, αμύγδαλο, πατάτα παβέ και σάλτσα από μύρτιλα, το μοσχαρίσιο φιλέτο με φρέσκες τηγανητές πατάτες, σάλτσα πιπεριού και chimichurri σος και μια γκάμα από sushi, sashimi και nigiri, με “αμαρτωλό” φινάλε την crème brûlée φιστίκι με κρεμέ βατόμουρο-φράουλα και κραμπλ σοκολάτας.
Tip: Από Πέμπτη έως και Κυριακή επιλεγμένα DJ sets ανεβάζουν τους τόνους με funk, pop, afro και melodic house ρυθμούς.
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 115, Ν. Κόσμος, 2144021234, FB: Grand Hyatt Athens, IG: @grandhyattathens
“Σερσέ λα Φαμ”: Σαν την πλατεία του χωριού
Mια ήσυχη γωνιά στο κέντρο της πολύβουης πρωτεύουσας, εκεί όπου μία καθημερινή συνήθεια μπορεί να γίνει το highlight κάθε καλοκαιρινής ημέρας. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, το “Σερσέ λα Φαμ” εξακολουθεί να υπηρετεί πιστά και με εξόχως γευστικό τρόπο το κόνσεπτ του νεοκαφενείου, προχωρώντας το μάλιστα αρκετά πιο μακριά και προσθέτοντας τον όρο “γάστρο” σχεδόν σε κάθε έκφανσή του. Απλώνει τραπέζια σε ένα νοσταλγικό εσωτερικό αλλά και στο άνετο όσο και διαρκώς κινούμενο εξωτερικό του. Στα της γεύσης, οι φροντισμένες προτάσεις που επιμελείται ο σεφ Τάσος Γιαννόπουλος ταιριάζουν απόλυτα στη φιλοσοφία του “Σερσέ λα Φαμ”, παντρεύοντας δημιουργικότητα, νοστιμιά και οικείες επιλογές, δοσμένες με μια διαφορετική ματιά. Η σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου επιμελείται τα πιάτα ημέρας, φροντίζοντας να προσφέρει καθημερινά ένα εμπνευσμένο μενού με γεύσεις που αναδεικνύουν την ποιοτική πρώτη ύλη. Θα ξεκινήσετε από νωρίς με αβγά σε διάφορες εκδοχές, ενώ θα συνεχίσετε με προσεγμένα θαλασσινά, όπως το σουβλάκι ξιφία με ξινολάχανο, κρίταμο και λαδολέμονο με σινάπι, αλλά και με αριστοτεχνικά κυρίως, όπως ο μαύρος χοίρος μαγειρεμένος με μαύρη μπίρα, μανιτάρια, πράσινο μήλο ψητό και πουρέ σελινόριζας.
Tip: Μην παραλείψεις να ρωτήσεις για τα πιάτα ημέρας, καθώς πάντα υπάρχουν επιλογές που αξίζει να δοκιμάσεις
Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα, 2103222020, www.cherchezlafemme.gr, FB: Σερσέ λα Φαμ, IG: @kafeneioncherchezlafemme
“Συν Αθηνά”: Διαχρονικά νόστιμο ειδύλλιο στο Θησείο
Στεγασμένο σε ένα αρχιτεκτονικό νεοκλασικό στολίδι στο Θησείο, το “Συν Αθηνά” “καδράρει” την πιο αποστομωτική θέα της πόλης, αυτήν της Ακρόπολης, χάρη στην one of a kind τοποθεσία του. Ιδανικό all-day στέκι για κάθε περίσταση, το διαχρονικό εστιατόριο στρώνει τα τραπέζια του από νωρίς, με πρωινό ή brunch, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει ένα μενού φουλ της ελληνικότητας, με πιάτα όπως το μπριάμ στο μαντέμι, το μοσχαράκι στη γάστρα με κριθαράκι, το ριζότο γεμιστά, καθώς και ζυμαρικά μαντί γεμιστά με κοτόπουλο και τυρί Μετσόβου σε σάλτσα κοκκινιστού. Εάν η έξοδος περιλαμβάνει μια εξαιρετική εμπειρία ή ένα ρομαντικό δείπνο, τότε κλείστε τραπέζι στο roof garden με την αξεπέραστη πανοραμική θέα, που εκτείνεται από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης έως το Αστεροσκοπείο.
Tip: Με στόχο την καρδιά των χορτοφάγων (αλλά όχι μόνο), στο μενού συναντάμε τη χορτόπιτα με χόρτα και μυρωδικά εποχής και φέτα, αλλά και έναν ασυναγώνιστο vegan μουσακά.
Ηρακλειδών 2, Θησείο, 2103455550, www.sinathina.gr, FB: SinAthina, IG: sin_athina
“Αμπιμπάγιο”: Στον ομφαλό της Αθήνας
Στην πλέον φωτογενή πλευρά της πόλης, το “Αμπιμπάγιο”, φωλιασμένο σε έναν από τους πιο δημοφιλείς πεζόδρομους, αυτόν της Ηρακλειδών, φιλοξενεί ντόπιους και επισκέπτες, που δεν το προτιμούν μόνο για την έξοχη τοποθεσία του. Η αίσθηση “καφενείου της παλιάς Αθήνας” δίνει μοναδική αύρα στις εξόδους που αναζητούν μια διαφυγή από τις δυσκολίες του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με γεύσεις από τη Μεσόγειο, βασισμένες σε ποιοτικές πρώτες ύλες. Η αγαπητή γαστρο-ταβέρνα στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό, στη σάλα αλλά και στον περιποιημένο εξωτερικό χώρο του οποίου λάμπει η δημιουργική κουζίνα του σεφ Κωνσταντίνου Παλυβού. Η ελληνική καρμπονάρα με σκιουφιχτά, κρητικό απάκι, θυμαρίσια γραβιέρα και παστό κρόκο αβγού, όπως και το κουσκούς-σπανακόπιτα με σπανάκι, μυρωδικά και φέτα είναι μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα στιγμιότυπα του μενού, που “πειράζει” εμπνευσμένα τις κλασικές μεσογειακές γεύσεις. Άξια εξερεύνησης η ψαγμένη λίστα κρασιών, που τιμά ιδιαιτέρως τον τοπικό αμπελώνα.
Tip: Γλυκό φινάλε γράφει η μηλόπιτα που… συνέπραξε με τον μπακλαβά, δημιουργώντας ένα δυνατό δίδυμο, συνοδεία χειροποίητου παγωτού με μήλο και κανέλα.
Ηρακλειδών 3, Θησείο, 2103426794, www.abibayio.gr, IG: abibayio
“Le Roi”: Επιμένοντας rock!
Tο rock ’n’ roll δεν θα πεθάνει ποτέ και μια τζούρα από τα καλοφτιαγμένα ποτά του “Le Roi” μπροστά από την μπάρα με την ξύλινη επένδυση είναι πάντα μια υπενθύμιση αυτής ακριβώς της ανακουφιστικής σκέψης. Ροκόμπαρο με άποψη και πολλά χιλιόμετρα στη νυχτερινή ζωή της πόλης, είναι από τα λίγα στέκια που καταφέρνουν να παραμείνουν αντισυμβατικά και ταυτόχρονα να μεγαλώνουν όμορφα. Επιπλέον, η κατάφυτη αυλή του προσφέρει μια δροσερή όαση στη ζωηρή πιάτσα της Πανόρμου. Εσωτερικά, η ρετρό διακόσμηση με φλιπεράκια και λοιπά vintage αντικείμενα σιγοντάρει τις πάντα ψαγμένες ροκ μουσικές επιλογές που ντύνουν την ατμόσφαιρα. Το ραντεβού δίνεται από νωρίς το απόγευμα για καφέ, που σύντομα θα τον διαδεχτεί κάποια μπίρα, πιθανότατα μία από τις δέκα διαφορετικές draught που σερβίρει το “Le Roi”. Τα κλασικά κοκτέιλ εκτελούνται με ακρίβεια και οι premium ετικέτες παίζουν επίσης δυνατά.
Tip: Club sandwiches, πλατό αλλαντικών-τυριών, open toasts και chicken nuggets είναι κάποιες από τις bar food επιλογές για να συνοδεύσεις το ποτό σου.
Πανόρμου 117B, Αμπελόκηποι, 2106912095, FB: Le Roi bar Πανόρμου, IG: @leroi_bar_panormou
“Cupola”: Ιταλικά ατού στον πεζόδρομο
Προσφέρει μια μοναδική όσο και δροσερή συνθήκη ο πεζόδρομος της Ευφορίωνος, ειδικά κατά την περίοδο που το θερμόμετρο στο κέντρο της Αθήνας χτυπάει κόκκινο. Εκεί ακριβώς στήνει τα φροντισμένα τραπέζια του το “Cupola”, που έχοντας συμπληρώσει μία οκταετία ζωής εξακολουθεί να συγκινεί ντόπιους foodies και επισκέπτες της πρωτεύουσας. Στα σύνορα του Παγκρατίου και του Μετς, σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της ευρύτερης περιοχής και σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο, έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις όλα τα ατού του ιταλιάνικου σουξέ. Θα χαλαρώσεις άμεσα με την οικεία ατμόσφαιρα και το πολύ φιλικό σέρβις, θα ξεκινήσεις με ένα ποτήρι κρασί από την προσεκτικά διαμορφωμένη λίστα ή ένα καλοφτιαγμένο aperitivo και θα αφεθείς στη ζεστασιά της ιταλικής κουζίνας. Βέρα ναπολιτάνικη πίτσα από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, ιδιαίτερα ορεκτικά, φινετσάτα ρουστίκ pasta και μπόλικες ακόμα επιλογές επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω.
Tip: Δεν γίνεται να φύγεις από το “Cupola” χωρίς να δοκιμάσεις ένα από τα πιο απολαυστικά τιραμισού της Αθήνας.
Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 2114117444, www.cupola.gr, FB: Cupola, IG: @cupola_trattoria
“Λεύκες”: Ώριμη ελληνική κουζίνα
Διανύοντας σχεδόν την τρίτη δεκαετία λειτουργίας της, η ώριμη “ντίβα” της Γαλατσίου, δημιουργία του σεφ Τάσου Ντούμα, συνεχίζει ακάθεκτη τη νόστιμη πορεία της στα μονοπάτια της ελληνικής κουζίνας. Ο αεικίνητος σεφ είναι λάτρης της ελληνικής κουζίνας αλλά και ταξιδιώτης, οπότε ανανεώνει συχνά-πυκνά το μενού με απρόσμενες, δημιουργικές ιδέες. Οι μεταφράσεις του παραδοσιακού συνταγολογίου γίνονται με σεβασμό στην καλή πρώτη ύλη και οι θαμώνες τους θερινούς μήνες τις απολαμβάνουν χαλαρά, σε μία από τις πιο γοητευτικές αυλές της Αθήνας. Η προσεγμένη αισθητική του Ντούμα αποτυπώνεται στο ντεκόρ του εστιατορίου και φυσικά στα πιάτα, που διατηρούν σταθερά ελληνικό γευστικό πρόσημο, φρεσκάρονται όμως ενίοτε με μοντέρνες λεπτομέρειες και λεπτές διεθνείς προσθήκες. Οσομπούκο με ριζότο γλυκοπατάτας, λαχανοντολμάδες, αγκινάρες αλά πολίτα και εκμαυλιστικά νόστιμες πίτες ημέρας, που ψήνονται στον ξυλόφουρνο, είναι μερικά μόνο από τα highlights του μενού.
Tip: Κρατήστε λίγο χώρο για τα πολύ καλά επιδόρπια και συμβουλευτείτε το ενημερωμένο σέρβις για τις προσεγμένες επιλογές της κάβας.
Πυθαγόρα 1 & Λεωφ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, 2102924458, FB: Λεύκες, IG: lefkes_athens
“1991 Kuzina Mediterra”: Γεύσεις γης και θάλασσας
Στα “Γαλλικά”, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η συγκεκριμένη γειτονιά της Δραπετσώνας, η ιστορική “Αναδρομή” που λειτουργούσε από το 1991 έχει πλέον μετονομαστεί σε “1991 Kuzina Mediterra”, προσφέροντας κουζίνα νόστιμη και οικεία, με λεπτές ανανεωτικές πινελιές. Το μενού επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Μουστάκας, γιος της Φωτεινής Κυραμαργιού και του Θανου Μουστάκα, των πρώτων ιδιοκτητών του μαγαζιού, ο οποίος το έχει αναλάβει πλέον, φροντίζοντας για την ανανεωμένη γευστική του εικόνα. Μερακλίδικοι μεζέδες και ορεκτικά όπως οι τυρομπουκιές τεσσάρων τυριών με πικάντικη μαγιονέζα sriracha, πιτάκια με σουτζούκι, ποικιλία λουκάνικων και αχνιστά μύδια δίπλα σε σαλάτες όπως η μυκονιάτικη και η καπρέζε προλογίζουν καλοφτιαγμένα κυρίως, όπως η μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος με σκορδοβούτυρο και πατάτα οφτή ή η χοιρινή Tomahawk με φρέσκες τηγανητές πατάτες και ψητή καυτερή πιπεριά, με μια σύντομη αλλά προσεγμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα να τα συνοδεύει.
Tip: Το εστιατόριο βρίσκεται σε πεζόδρομο, οπότε το περιβάλλον και η τοποθεσία είναι ό,τι πρέπει και για οικογένειες.
Αγίου Παντελεήμονος 2 & Νικ. Καζαντζάκη, Δραπετσώνα, 2104617016, IG: @1991kouzina
“Quaranta”: Μια ιταλική “all-day” αλεγκρία
H fine comfort ιταλική πρόταση που συναντά κανείς στην ολοζώντανη εμπορική οδό Αγίου Κωνσταντίνου στο Μαρούσι υποδέχεται τον επισκέπτη σε έναν εξαιρετικά φροντισμένο χώρο, κλασικό μα και κλασάτο. Ο λόγος για το “Quaranta”, ένα υψηλών προδιαγραφών και δυνατής ενέργειας all-day spot που πατάει δυνατά στο τρίπτυχο καφές-φαγητό-ποτό. Όλη η δράση αναπτύσσεται στον ντιζαϊνάτο χώρο και στο ανοιχτόκαρδο εξωτερικό του με τη θετική αύρα, που φιλοξενεί ένα πολυσυλλεκτικό νεανικό κοινό υπό τον ήχο mainstream μουσικών επιλογών. Εκεί, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, εναλλάσσονται ο εξαίρετος speciality καφές, τα δροσερά smoothies, οι μπριόζες ιταλιάνικες γεύσεις και τα ψαγμένα κοκτέιλ. Σημειώστε πως εδώ η ρωμαϊκή pinsa είναι άχαστη, χάρη στο άψογο ψήσιμο της ζύμης, που της χαρίζει τέλεια τραγανή υφή, ενώ ειδική μνεία αξίζει η pancetta e ricotta με φρέσκια μοτσαρέλα, πανσέτα, ρικότα, βασιλικό και παρμεζάνα.
Tip: Σε μια πλούσια γκάμα με aperitivi πρωταγωνιστούν το Detox spritz με Lillet blanc, λικέρ πράσινου μήλου, σιρόπι αγγουριού και prosecco, καθώς και το Bull spritz με Campari, Aperol, Red Bull καρπουζιού και αγγούρι.
Αγίου Κωνσταντίνου 40, Μαρούσι, 2106100005
“Λογιότατος”: Μια ιντελεκτουέλ αυλή στην Κυψέλη
Το γωνιακό νεοκλασικό που χτίστηκε το 1922, ως κατοικία του πρεσβευτή Ιωάννη Λογιωτάτου, φιλοξενεί έναν αιώνα αργότερα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σποτ τη κυψελιώτικης σκηνής. Tη δημιουργία ενός ζωντανού χώρου γεμάτου παρέες και μουσικές οραματίστηκε η ομάδα του “Λογιότατου”, για να τιμήσει την κληρονομιά και την ιστορία του εμβληματικού κτιρίου της οδού Δροσοπούλου, σχεδιάζοντας ένα μπαρ που αποπνέει αστική γοητεία και vintage αισθητική. Το μεγάλο του ατού είναι φυσικά η μαρμαρένια αυλή με τις προσεγμένες πρασινάδες και τη χαλαρή ατμόσφαιρα. Ο “Λογιότατος” σερβίρει καθημερινά από νωρίς all-day bites, κλασικές προτάσεις πρωινού και brunch δηλαδή, πίτσες, finger food και σπιτικά γλυκά. Η μπάρα προτείνει μια σειρά από κλασικά ποτά, classics with a twist, aperitivos και signature cocktails που γαργαλάνε τη φαντασία.
Tip: Στην αυλή για τις “Group Therapy” γρήγορα! Κανάτες με Margarita, Pornstar και Tzi Tzi Q για όλη την παρέα.
Δροσοπούλου 70, Κυψέλη, 2108219005, FB: Logiotatos, IG: @logiotatos.thebar
“Deos Athens”: Μια άλλη όψη της πόλης
Aυτή θα ανακαλύψετε στο “Deos Athens”, το στέκι που μέσα σε ένα χρόνο καθιερώθηκε ως προορισμός των Αθηναίων, πρώτα για την πανοραμική θέα του στο σύνολο της πόλης και έπειτα για την ικανότητά του να αλλάζει πρόσωπο όσο περνά η μέρα. Εάν βρεθείτε στους δύο τελευταίους ορόφους του Πύργου “Απόλλων” στους Αμπελοκήπους το πρωί, θα σας κερδίσουν τα κομψά sunbeds πλάι στην πισίνα, όπου θα απολαύσετε εκλεκτό καφέ και brunch. Έπειτα, θα περάσετε στον υπέροχο χώρο του εστιατορίου που φιλοτέχνησε ο γνωστός interior designer Στράτος Χιωτέλης. Οι σεφ Κωνσταντίνος Άκουρος και Αρίστος Γιάννης υπογράφουν το νέο καλοκαιρινό μενού, από το οποίο προτείνουμε να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το Bread and Beef, τα λαχταριστά γιουβαρλάκια θαλασσινών, αλλά και το τατάκι τόνου με καπνιστό ταραμά, ζωμό φράουλας και γρανίτα jalapeño. Η καλοπέραση ολοκληρώνεται στην κορυφή, δηλαδή στο open air cocktail bar του τελευταίου ορόφου, με ασυναγώνιστη θέα.
Tip: Για ακόμα μεγαλύτερο δέος, φροντίστε να βρεθείτε εδώ την ώρα του ηλιοβασιλέματος, έχοντας στο χέρι ένα κοκτέιλ από την ιδιαίτερη, περιποιημένη και πρωτότυπη λίστα.
Λουίζης Ριανκούρ 64, Πύργος “Απόλλων”, Αμπελόκηποι, 2160045685, https://deosathens.gr, FB: deosathens, IG: deosathens
“Zambri”: Πώς λέμε fusion στα Maori;
H απολύτως γευστική απάντηση έρχεται στην εξωτική “αποικία” που έχει στήσει στον κήπο ενός κηφισιώτικου νεοκλασικού το bar-restaurant “Zambri” (“αποικία” στη γλώσσα των Μαορί). Εξωτικά μοτίβα και βλάστηση δημιουργούν το πλέον ειδυλλιακό φόντο για να απολαύσετε τη δημιουργική fusion γαστρονομική πρόταση του executive chef Κωνσταντίνου Ακούρου. Από το νέο μενού δοκιμάζουμε starters όπως ο μοσχαρίσιος γύρος με Black Angus, pico de gallo, πίτα, γιαούρτι με σουμάκ και τσιμιτσούρι, ή το μωσαϊκό καρότο με φύλλα νόρι, πολύχρωμα καρότα, σάλτσα hoisin και πουρέ από καρότο σε ζύμωση. Δυνατές επιλογές σε ωμά, ωραίες προτάσεις για vegan, premium κοπές κρέατος, αλλά και λαχταριστά πλατό τυριών και αλλαντικών και pinsa to share συναντιούνται στην πολυσυλλεκτική κάρτα που συνδυάζει το σοφιστικέ με το comfort.
Tip: Κρατήστε χώρο για τον πύργο από σου με κρέμα gianduja, παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης, καραμελωμένα φουντούκια, σάλτσα σοκολάτας Lactée Barry και καραμέλα!
Αγίου Δημητρίου 9, Κηφισιά, 2106230063, FB: ZAMBRI, IG: zambri_all_day