Ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για μονοήμερες εξορμήσεις κοντά στην Αθήνα, ειδικά αν αγαπάς το καλό κρέας. Από παραδοσιακές ταβέρνες με τζάκι σε γραφικά χωριά μέχρι γαστρονομικές εκπλήξεις σε κρυμμένα «χωριά» εντός Αττικής, οι επιλογές που έχεις είναι αμέτρητες κι εμείς είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε τις αγαπημένες μας.
Ετοιμάσου να ανακαλύψεις ζεστούς προορισμούς γεμάτους αυθεντικές γεύσεις, ντόπια προϊόντα και μοναδική φιλοξενία.
Κράτα σημειώσεις λοιπόν.
Βλάχικη γάστρα Γούλας
Κολοκοτρώνη 11, Ροδόπολη, τηλ: 210 6210165 – 210 6210732
Ταβερνάκι βγαλμένο από τα παιδικά καλοκαίρια στο χωριό με τη γιαγιά και τον παππού, η Βλάχικη Γάστρα του κύριου Πέτρου απλώνει τραπεζάκια έξω, στην κατάφυτη αυλή της, αλλά και στη ζεστή της σάλα και τα φορτώνει με πεντανόστιμα μαγειρευτά σαν το αρνάκι που σιγοψήνεται στη γάστρα για τρεις ώρες, έτσι ώστε να λιώνει στο στόμα, αλλά και μοσχοτσικνιστό κοκορέτσι και κοντοσούβλι από τις σούβλες της που γυρνάνε ατελείωτα από το μεσημέρι και συνήθως γίνονται ανάρπαστα. Must και η προβατίνα που την κάνουν κοκκινιστή με κριθαράκι στην κατσαρόλα και είναι εξαιρετική, όπως επίσης και το μαλακό κοκκινιστό μοσχαράκι με φοβερές πατάτες τηγανιτές. Λογαριασμός με κρασί στα 20-25€ το άτομο.
Μαρούγκας
Στρ. Νικ. Ρόκκα 90, Μάνδρα, τηλ: 21 0555 7669
Σαν βγεις στον πηγαιμό για χειμερινή εξόρμηση στη Μάνδρα να ξέρεις πως ο Μαρούγκας σερβίρει ίσως το καλύτερο παϊδάκι προβατίνας της περιοχής. Όσον αφορά στο τι κρεατικά θα δοκιμάσεις εδώ, το μέρος είναι και χασάπικο και αυτό τα λέει όλα για τα πιάτα του. Στον κατάλογο θα βρεις επίσης φοβερό μπιφτέκι, αρνάκι γάλακτος, κοκορέτσι και σπαλομπριζόλα. Στα των ορεκτικών ξεχωρίζουν το σπιτικό τηγανόψωμο, το τζατζίκι και οι ολόφρεσκες σαλάτες. Υπολόγισε περί τα 20€ με δικό τους κρασί χύμα και κέρασμα γλυκού με σπιτικό γλυκό ταψιού που είναι ίσως από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει.
Γαλήνη
Ειρήνης 10, Πολυδένδρι, τηλ: 2295053153
Παραδοσιακή εξοχική ταβέρνα με έναν ξύλινο χουχουλιάρικο εσωτερικό χώρο που θα ζεστάνει την καρδούλα σου, η Γαλήνη σερβίρει γιγαντιαίες μερίδες φοβερών κρεατικών που θα σε εντυπωσιάσουν. Ξεκίνα με το φημισμένο τηγανόψωμο που θυμίζει συνταγές της γιαγιάς, αλλά και μπομπάτο τζατζίκι και λουκάνικο παραγωγής τους που είναι εξαιρετικά. Στα κυρίως, τα παϊδάκια προβατίνα φιλέτο είναι τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει, ενώ εξίσου δυνατά είναι και τα παϊδάκια πρόβατο. Αν αντέχεις, πάρε μπιφτέκι με πατάτες τηγανιτές, αλλά και αρνάκι γάλακτος στη σχάρα. Λογαριασμός με κέρασμα γλυκάκι, στα 18-20€ το άτομο, κρασιού συμπεριλαμβανομένου.
Κάκιας
Φυλής 100, Φυλή, τηλ: 21 0241 1734
Στη Χασιά ξέρουν από κρέας και οι ταβέρνες είναι όλες μια προς μία. Αν έπρεπε να διαλέξουμε… μία όμως αυτή θα ήταν ο Κάκιας. Στο μίνιμαλ, οικογενειακό του χώρο, θα γευτείς νόστιμα κρεάτα, αριστοτεχνικά ψημένα και λοιπά καλούδια σε καλές τιμές. Παϊδάκια προβατίνας, κοντοσούβλι κοτόπουλο και χοιρινό άπαιχτα, κοκορέτσι, μπιφτέκι μοσχαρίσιο και χωριάτικο λουκάνικο συγκαταλέγονται στα must του καταλόγου. Στα των ορεκτικών, ξεχωρίζουν με άνεση το σπιτικό τυροπιτάρι, το χειροποίητο τζατζίκι αλλά και η πληθωρική χωριάτικη, ό,τι πρέπει για να μπει στη μέση. Λογαριασμός με κέρασμα στα 18-20€ το άτομο.
Ταβέρνα Βασίλας
Επαρ.Οδ. Άργους – Χιλιομοδίου, Αγιονόρι, τηλ: 2741 094250
@in2life_gr Το ταβερνάκι του Βασίλη στο Αγιονόρι είναι η νέα αγαπημένη μας ανακάλυψη 😍 Για όλα αυτά που βλέπεις δώσαμε 20€ το άτομο μαζί με τις μπύρες, και φύγαμε με πακετάκι για το σπίτι #παϊδακια #ταβερνα #αγιονορι #νεμεα #κορινθια #μυστικα #μπεςφοργιου #fyp #ελληνικοτικτοκ #φαγητο #εστιατορια #μονοημερη #τιτρωμε ♬ Lisztomania – Phoenix
Στο Αγιονόρι της Κορινθίας θα φας κορυφαία παϊδάκια και υπεύθυνος για αυτό θα είναι ο Βασίλης, η φοβερή και τρομερή αυτή ταβέρνα στην οποία θα πιάσεις τραπεζάκι πλάι στο αναμμένο τζάκι ή στην απέναντι υπερυψωμένη αυλή με τη φαντασμαγορική θέα για να απολαύσεις εκλεκτά κρεατοεδέσματα. Τα αρνίσια παϊδάκια που έρχονται σερβιρισμένα στη λαδόκολλα είναι του ονείρου, μην χάσεις όμως και αυτά από προβατίνα ενώ εξαιρετικό είναι και το χειροποίητο μπιφτέκι, σε μέγεθος γίγας, όπως και όλα τα υπόλοιπα πιάτα. Σημείωσε επίσης το τζατζίκι, αλλά και την σωστά ψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα και το φοβερό κοκορέτσι. Ο λογαριασμός με τις απαραίτητες μπυρίτσες ή ντόπιο κρασί κυμαίνεται στα 20€ το άτομο.
Βελανιδιά
Στεφάνι Κορινθίας, τηλ: 697 013 4059
Παραμένουμε Πελοπόννησο και ροβολάμε προς Στεφάνι, ένα χωριό μια σταλιά, το οποίο όμως κρύβει μια από τις καλύτερες ταβέρνες της περιοχής. Στην κοσμαγάπητη Βελανιδιά, θα πιάσεις τραπεζάκι σε έναν από τους δύο εσωτερικούς της χώρους, πλάι στο αναμμένο τζάκι, για να δοκιμάσεις μαστόρικα ψημένα, ντόπια κρέατα σε μεγάλη ποικιλία για κάθε γούστο. Ξεκίνημα με παϊδάκια, αρνί, προβατίνα ή ζυγούρι και τα τρία λουκούμια και ζουμερά, και συνέχεια με λουκάνικο αγριογούρουνο αλλά και μπριζολάκια. Έχεις αντοχές; Δώσε μια ευκαιρία στο μοσχαρίσιο μπιφτέκι του, αλλά και αυτό από πρόβατο-αρνί. Ένας μέσος λογαριασμός με ωραίο κρασί και κερασμένα τρουφάκια στο τέλος βγαίνει γύρω στα 20-25€ το άτομο και πιθανότατα πακέτο για το σπίτι.