Χοιρινό μπούτι στη γάστρα με πατάτες από την ομάδα Live Kitchen και τον Πάνο Παπαδάκη – Μια γευστική εμπειρία που λιώνει στο στόμα
Το χοιρινό στη γάστρα αποτελεί μια κλασική επιλογή για το εορταστικό τραπέζι, που πάντα εντυπωσιάζει με την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά του. Με πρωταγωνιστή το χοιρινό μπούτι, αυτή η συνταγή συνδυάζει πατάτες και καρότα, δημιουργώντας ένα πιάτο που ξεχωρίζει για την απλότητά του αλλά και τη γευστική του ένταση.
Η προετοιμασία είναι εξίσου απολαυστική με το αποτέλεσμα. Το κρέας αργοψήνεται στη γάστρα, με τα αρώματα των μπαχαρικών και των λαχανικών να γεμίζουν την κουζίνα. Το αποτέλεσμα; Ένα χοιρινό που λιώνει στο στόμα, με γεύση τόσο πλούσια που δύσκολα περιγράφεται.
Είτε το προετοιμάζετε για την οικογένεια είτε για καλεσμένους, αυτή η συνταγή αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Απολαύστε το ζεστό, συνοδευόμενο από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για να ολοκληρώσετε την εμπειρία. Ένα πιάτο που φέρνει χαμόγελα σε κάθε μπουκιά!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Για το κρέας
• 2,5 κιλά χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο
• 2 κ.γ. αλάτι
Για τη μαρινάδα
• 2 κ.σ. μουστάρδα
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 κ.σ. μέλι
• Χυμό από 1 λεμόνι
• 1 κ.γ. θυμάρι
• 1 κ.γ. ρίγανη
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1/4 κούπα ελαιόλαδο (50 γρ.)
Για τη γάστρα
• 150 γρ. μπύρα (1/2 κούπα)
• 3 καρότα
Για τις πατάτες
• 4 πατάτες
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το σκόρδο, το χυμό λεμόνι, το αλάτι, το θυμάρι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
Σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας το χοιρινό το μπούτι και κάνουμε τρύπες με ένα μαχαίρι.
Το βάζουμε σε ένα μπολ και το αλατίζουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε από πάνω τη μαρινάδα, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή όλο το βράδυ.
Σε μια γάστρα στρώνουμε λαδόκολλες και βάζουμε μέσα το κρέας.
Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες.
Ρίχνουμε μπύρα γύρω από το κρέας βάζουμε τα καρότα και σκεπάζουμε με ακόμα μια λαδόκολλα και καπάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 -180 c για 2,5 ώρες (στο ενδιάμεσο βγάζουμε τη γάστρα για να βάλουμε τις πατάτες).
Κόβουμε χοντρό κομμένες τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφαιρούμε τις λαδόκολλες και το καπάκι και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά στους 200 c.
Σερβίρουμε ζεστό και το πιο νόστιμο χοιρινό με πατάτες και καρότα είναι έτοιμο να το απολαύσετε εσείς και οι αγαπημένοι σας!