Είμαι ενθουσιασμένη που μοιράζομαι την “ανανεωμένη” εκδοχή της κλασικής συνταγής ragù alla bolognese από την ιστοσελίδα της Accademia Italiana della Cucina (Ιταλική Ακαδημία Μαγειρικής)! Αυτή η απίστευτη συνταγή μοιράστηκε για πρώτη φορά από την αντιπροσωπεία της Accademia Italiana della Cucina στην Μπολόνια στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Μπολόνια το 1982. Πρόκειται για ένα πραγματικά τυπικό πιάτο από την Μπολόνια και έχει καταχωρηθεί ως De. Co. προϊόν, το οποίο είναι ένα δημοτικό σήμα ονομασίας που νομιμοποιεί την τοπική ταυτότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Αυτού Μεγαλειότητα το ragù alla Bolognese, η τυπική σάλτσα για λαζάνια. Πρόκειται για μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές σάλτσες της καλής ιταλικής κουζίνας και, για να την φτιάξουμε στην εντέλεια, βασιστήκαμε στη συνταγή που κατατέθηκε από την Ιταλική Ακαδημία Κουζίνας στο Εμπορικό Επιμελητήριο το 1982 (μια συνταγή που πρόσφατα ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε, όπως μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το άρθρο για τη ραγού). Η επίσημη εκδοχή της ragù alla Bolognese απαιτεί συγκεκριμένα συστατικά, βαθμονομημένες δόσεις και μια τυποποιημένη διαδικασία μαγειρέματος. Από αυτή την επίσημα αναγνωρισμένη διαδικασία μπορείτε να βασιστείτε για να δημιουργήσετε τη δική σας προσαρμοσμένη εκδοχή αυτού του πιάτου. Όλες οι αποχρώσεις της ragù μπορούν να βρεθούν στο πλαίσιο στο κάτω μέρος της συνταγής, αλλά ένα σημείο είναι αδιαμφισβήτητο: η ragù alla Bolognese είναι ένα πραγματικό comfort food! Αν είστε κι εσείς λάτρεις της σάλτσας κρέατος και τα Σάββατα ετοιμάζετε σάλτσα κρέατος για τις Κυριακές, είτε για ταλιατέλες, είτε για λαζάνια με αυγά, είτε για διασκεδαστικά ρολά λαζάνια με ραγού, μην παραλείψετε όλα τα βήματα της συνταγής μας.
300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κρέας ψιλοκομμένο (διάφραγμα ή κοιλιά ή ώμος)
150 γραμμάρια από χοιρινή κοιλιά
50 γρ. καρότα
50 γρ. σέλινο
50 γρ. κρεμμύδι
300 γρ. σάλτσα ντομάτας ή αποφλοιωμένες ντομάτες
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
½ ποτήρι πλήρες γάλα
ζωμός
ελαιόλαδο ή βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
Τώρα το καλό κομμάτι! Ας ξεκινήσουμε με τη διαδικασία.
Πρώτα, θα πρέπει να λιώσετε το μπέικον. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να το κόψετε σε κύβους και να το ψιλοκόψετε με ένα μαχαίρι σε σχήμα μισοφέγγαρου. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο τηγάνι, το οποίο κατά προτίμηση να είναι από κεραμικό σκεύος, και αφήστε το να λιώσει. 20cm.
Τώρα για το καλύτερο μέρος! Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή 50 γρ. βούτυρο και τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τηγανίστε τα απαλά. Προσθέστε τον κιμά και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να τσιγαριστεί. Ρίχνετε ½ ποτήρι κρασί και ανακατεύετε απαλά μέχρι να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας ή τις ξεφλουδισμένες ντομάτες και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 2 ώρες, προσθέτοντας λίγο ζωμό όταν χρειάζεται. Τέλος, προσθέστε το γάλα για να μαλακώσει η οξύτητα της ντομάτας, ρυθμίστε το αλάτι και το πιπέρι.
Artemisia