Info
Χρόνος Προετοιμασίας:45λ
Χρόνος Μαγειρέματος:50λ
Βαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για ταψάκι 23 x 35εκ.
Για τη ζύμη
- 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 175 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
- 175γρ. χοντρό σιμιγδάλι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- 2 πορτοκάλια μέτρια, κομμένα στα 4 (ακέρωτα)
- 3 αβγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. γιαούρτι
- 125 γρ. αραβοσιτέλαιο
Για το σιρόπι
- 750 γρ. νερό
- 750 γρ. ζάχαρη
- 2 πορτοκάλια σε οριζόντιες φέτες
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 200 ml χυμό πορτοκαλιού
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
- Φέτες αποξηραμένων πορτοκαλιών
- Φέτες αποξηραμένου ανανά
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χυμό και δίνουμε άλλη μία βράση στο σιρόπι. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τις φέτες των πορτοκαλιών και τις στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι –και τα δύο είδη–, το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα πορτοκάλια της ζύμης, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός τον πολτό των πορτοκαλιών, τα αβγά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι και το λάδι. Ενσωματώνουμε και το μείγμα αλεύρι-σιμιγδάλι ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
- Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25 x 35 εκ. ή ένα στρογγυλό διαμέτρου 28 εκ. και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Ισιώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνειά της και τη διακοσμούμε με τις φέτες των πορτοκαλιών. Ψήνουμε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα.
- Ξεφουρνίζουμε την πορτοκαλόπιτα και μετά από 5 λεπτά τη χαράζουμε σε κομμάτια και την περιχύνουμε με το μισό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο και υπομονετικά με κουτάλι της σούπας. Αφού το απορροφήσει όλο, ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι. Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρουμε σε πιάτα.
Μικρά Μυστικά
Η πορτοκαλόπιτα δεν πρέπει να είναι πολύ χοντρή σε πάχος, ενώ είναι σημαντικό να έχει απορροφήσει εντελώς το σιρόπι της πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.