Ένα αιχμηρό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλε ο γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ζητώντας την επιστροφή του Αγάλματος της Ελευθερίας. Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κινήματός του Place Publique, ο Γκλυκσμάν απευθύνθηκε στους “Αμερικανούς που επέλεξαν να προσχωρήσουν στην πλευρά των τυράννων”, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ.
Ο γάλλος ευρωβουλευτής κατηγόρησε συγκεκριμένα τους Αμερικανούς που “διώχνουν τους ερευνητές διότι επέδειξαν επιστημονική ελευθερία”, καλώντας τους να επιστρέψουν το εμβληματικό άγαλμα στη Γαλλία. “Σας το δωρίσαμε, αλλά όπως φαίνεται το περιφρονείτε. Ε λοιπόν, θα είναι καλύτερα εδώ σε μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας τον εναγκαλισμό του αμερικανού προέδρου με τη Μόσχα εις βάρος της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται πως το Άγαλμα της Ελευθερίας, έργο του γάλλου Auguste Bartholdi, αποτελεί σύμβολο των Ηνωμένων Πολιτειών και δωρίστηκε από τον γαλλικό λαό σε ένδειξη φιλίας. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν το 1886 στη Νέα Υόρκη.
Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν δεν περιορίστηκε στην κριτική για την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, αλλά προχώρησε και σε μια ευρύτερη καταγγελία της πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ. “Αν θέλετε να διώξετε τους καλύτερους ερευνητές σας, αν θέλετε να διώξετε όλους εκείνους τους ανθρώπους που με το πνεύμα της ελευθερίας και της καινοτομίας… έκαναν την χώρα σας πρώτη παγκόσμια δύναμη, ε λοιπόν, θα τους υποδεχθούμε εμείς”, τόνισε, απευθύνοντας ένα άτυπο κάλεσμα σε επιστήμονες και ερευνητές να μετακινηθούν στην Ευρώπη.
Παράλληλα, ο Γκλυκσμάν εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της άκρας δεξιάς, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Στη μπροσούρα του συνεδρίου, κάλεσε σε συγκρότηση μιας “υπολογίσιμης δύναμης” για την προάσπιση των αξιών της “Ελευθερίας, Ισότητας, Αδελφοσύνης” απέναντι στην “Διεθνή της άκρας δεξιάς” που, κατά τον ίδιο, συγκροτούν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Μαρίν Λε Πεν.
Η δημόσια τοποθέτηση του Ραφαέλ Γκλυκσμάν αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις, καθώς θέτει με έντονο τρόπο ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας και την άνοδο του λαϊκισμού και της άκρας δεξιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.