Σήμερα, Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, η φύση γιορτάζει την επίσημη άφιξη της άνοιξης με την εαρινή ισημερία. Αυτή η αστρονομική στιγμή σηματοδοτεί την αλλαγή των εποχών στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, φέρνοντας μαζί της τις πρώτες αχτίδες της ζεστής εποχής.
Την ημέρα της εαρινής ισημερίας, μια μοναδική ισορροπία επικρατεί στον πλανήτη μας, καθώς η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι σχεδόν ίση σε όλη τη Γη. Από αυτή τη στιγμή και μετά, στο βόρειο ημισφαίριο, οι ημέρες θα γίνονται σταδιακά μεγαλύτερες, φτάνοντας στο αποκορύφωμά τους κατά το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου, την ημέρα με τη μεγαλύτερη διάρκεια φωτός του έτους.
Η εαρινή ισημερία αποτελεί ένα από τα δύο σημεία του έτους που σηματοδοτούν την αλλαγή εποχής, μαζί με τη φθινοπωρινή ισημερία, η οποία λαμβάνει χώρα στο νότιο ημισφαίριο στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, τα ηλιοστάσια, το θερινό και το χειμερινό, καθορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα.
Εντός του ίδιου μήνα, εκτός από την άφιξη της άνοιξης, αναμένεται και μια άλλη σημαντική αλλαγή που επηρεάζει την καθημερινότητά μας: η αλλαγή της ώρας. Η μετάβαση στη θερινή ώρα για το 2025 έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 30 Μαρτίου. Στις 03:00 τα ρολόγια θα πρέπει να ρυθμιστούν μία ώρα μπροστά, δείχνοντας 04:00. Η θερινή ώρα θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025.
Η εφαρμογή της αλλαγής ώρας στην Ελλάδα έχει μακρά ιστορία. Δοκιμαστικά, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1932, από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, με τα ρολόγια να πηγαίνουν μία ώρα μπροστά. Η υιοθέτηση της θερινής ώρας, αρχικά με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αποτελεί πλέον πρακτική που ακολουθείται σε πολλές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία από το 1976.
Ωστόσο, η αλλαγή ώρας δεν είναι πάντα αδιαμφισβήτητη. Τα τελευταία χρόνια, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις. Οι επικριτές της αλλαγής ώρας επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν αυτή την πρακτική με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, όπως προβλήματα στο καρδιαγγειακό ή το ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω της διατάραξης του βιολογικού κύκλου. Επιπλέον, πολλοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της θερινής ώρας στην εξοικονόμηση ενέργειας στη σημερινή εποχή.
Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για την αλλαγή της ώρας, η οποία θα φέρει μαζί της μεγαλύτερες μέρες και την αίσθηση της αναζωογόνησης που φέρνει η άνοιξη.