Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα στον κόσμο και για καλό λόγο. Είναι δροσιστικό, νόστιμο και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Το καρπούζι είναι 92% νερό, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης, ειδικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, καλίου και λυκοπενίου.
Το αρχαίο φρούτο γνωστό και ως Βρώση των Θεών θεωρείται υπερτροφή. Είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και σιδήρου, αλλά και βιταμινών Β και Α. Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δημιουργία ελευθέρων ριζών.
Το φρούτο αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζει σημαντικά τη φλεγμονή και ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Βοηθά στην αποτοξίνωση του δέρματος και καταπολεμά ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
Η «υπερτροφή»: το σταφύλι
Ο Alex Ruani, ερευνητής της επιστήμης της διατροφής στο University College του Λονδίνου, εξήρε τα οφέλη του σταφυλιού -ιδιαίτερα της κόκκινης ποικιλίας- σε συνέντευξή του στους Times.
Τα κόκκινα σταφύλια, μαζί με τα ακριβότερα ξαδέλφια τους, τα βατόμουρα, είναι γεμάτα με πολυφαινόλες, ισχυρές αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις, όπως οι ανθοκυανίνες, που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και η ρεσβερατρόλη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές της ιδιότητες.
Εκτός από το ότι είναι εξαιρετικά νόστιμα, τα σταφύλια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, από το να αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών έως το να σας κρατούν ενυδατωμένους. Ακολουθούν επτά τρόποι με τους οποίους το σώμα σας αξιοποιεί στο έπακρο τα σταφύλια.
Τα 8 οφέλη του σταφυλιού για την υγεία:
- Ρίχνει την χοληστερόλη
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
- Κάνει καλό στα οστά
- Προάγει τον καλύτερο ύπνο
- Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σας
- Προστατεύει τα μάτια
- Σας κρατά ενυδατωμένους
1. Ρίχνει την χοληστερόλη
Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια (όπως η ρεσβερατρόλη) μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης.
Σε μια μελέτη 8 εβδομάδων σε 69 άτομα με υψηλή χοληστερόλη, η κατανάλωση 3 φλιτζανιών κόκκινων σταφυλιών την ημέρα βοήθησε στη μείωση των επιπέδων ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης.
2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ένα φλιτζάνι σταφύλια παρέχει 4,8 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Τα σταφύλια υποστηρίζουν επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω των φυσικών αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους που σας προστατεύουν από βακτήρια και ιούς. Η χρωστική ουσία που βρίσκεται στα σταφύλια, καθώς και σε πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
3. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Τα σταφύλια περιέχουν πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Η κερκετίνη -ένα αντιοξειδωτικό που δίνει στα μοβ και μαύρα σταφύλια το χρώμα τους- προστατεύει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σταφύλια προστατεύουν από την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Επιπλέον, άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταφύλια, τα οποία ονομάζονται πολυφαινόλες, υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Αυτή η υποστήριξη της υγείας του εντέρου μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προάγει τη θετική διάθεση.
4. Κάνει καλό στα οστά
Τα σταφύλια αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Κ, ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου – όλα αυτά υποστηρίζουν την υγεία των οστών. Η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος των οστών σας.
5. Προάγει τον καλύτερο ύπνο
Ίχνη μελατονίνης βρίσκονται στα σταφύλια. Η μελατονίνη μπορεί να προάγει τον μακρύ και ξεκούραστο ύπνο.
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλό σας. Όταν σκοτεινιάζει έξω, ο εγκέφαλός σας παράγει μελατονίνη για να βοηθήσει με τον κιρκάδιο ρυθμό σας και τον ύπνο σας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στο jet lag, στις διαταραχές του ύπνου και στο άγχος πριν ή μετά από χειρουργική επέμβαση.
Ο επαρκής ύπνος είναι το κλειδί, επειδή η στέρηση ύπνου συνδέεται με πολλούς κινδύνους για την υγεία. Ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους περιλαμβάνουν διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και εγκεφαλικό επεισόδιο.
6. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Τα σταφύλια προάγουν επίσης την καρδιαγγειακή υγεία με διάφορους τρόπους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ένωση ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στα σταφύλια περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει επίσης βρεθεί ότι:
- Αποκρούει τη σκλήρυνση των αρτηριών
- Προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιακές προσβολές
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
7. Προστατεύει τα μάτια
Δύο χρωστικές που βρίσκονται στα σταφύλια, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προστατεύουν την υγεία των ματιών. Αυτές οι χρωστικές ουσίες βοηθούν:
- Στη βελτίωση της οπτικής αντίθεσης
- Στην αύξηση της οπτικής εμβέλειας
- Στη μείωση της δυσφορίας από τα έντονα φώτα.
Βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη. Αυτές οι παθήσεις είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ματιών.
8. Σας κρατά ενυδατωμένους
Ένα φλιτζάνι σταφύλια παρέχει 121 γραμμάρια νερού που υποστηρίζει την ενυδάτωση. Η διατήρηση της ενυδάτωσης βοηθά στην αποβολή των αποβλήτων στο σώμα μέσω της ούρησης, της εφίδρωσης και των κενώσεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η διατήρηση της ενυδάτωσης βοηθά το σώμα σας:
- Να διατηρεί φυσιολογική θερμοκρασία
- Να λιπαίνει τις αρθρώσεις
- Να προστατεύει τον νωτιαίο μυελό και άλλους ιστούς
- Να μειώνει την πρόσληψη θερμίδων (όταν αντικαθιστά ποτά με θερμίδες).