Ριζότο με σαφράν και γαρίδες
Υλικά:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 ½ φλιτζάνι ρύζι Arborio
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή ψαριού, ζεστό
- ¼ κουταλάκι του γλυκού σαφράν
- 1/2 κιλό γαρίδες, καθαρισμένες
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- ¼ φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Οδηγίες:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέστε το λευκό κρασί και μαγειρέψτε μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι, περίπου 2 λεπτά.
- Προσθέστε το ζωμό, μια κούπα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το υγρό πριν προσθέσετε την επόμενη κούπα. Συνεχίστε να μαγειρεύετε με αυτόν τον τρόπο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να είναι al dente.
- Στο τελευταίο φλιτζάνι ζωμού, προσθέστε το σαφράν. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το να μουλιάσει για 5 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα ξεχωριστό τηγάνι, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις γαρίδες και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν, περίπου 3-5 λεπτά.
- Προσθέστε τις γαρίδες και το σαφράν στο ριζότο. Ανακατέψτε καλά.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατέψτε με την παρμεζάνα. Αλατοπιπερώστε για γεύση.
- Σερβίρετε αμέσως, γαρνίρετε με μαϊντανό.
Συμβουλές:
Για ακόμα πιο αφροδισιακό αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες λάδι τρούφας στο ριζότο.
Συνοδέψτε το ριζότο με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Δημιουργήστε μια ρομαντική ατμόσφαιρα με κεριά και μουσική.
Καλή επιτυχία και καλό Άγιο Βαλεντίνο!