Η Irina Bodryaga, γεννήθηκε στο Μαγδεμβούργο (Γερμανία) από στρατιωτική οικογένεια. Σε μικρή ηλικία, η οικογένεια μετακόμισε στην Ουκρανία, όπου και μεγάλωσε. Το 2005 έλαβε ανώτερη μηχανική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το μόντελινγκ, το οποίο έγινε η κύριο επάγγελμα για αρκετά χρόνια. Όμως η λαχτάρα για το «όμορφο» και η δημιουργικότητα ενθουσίασε τη συνείδησή της… και μια μέρα η τέχνη μπήκε στη ζωή της.
Στη συνέχεια, με τα πρώτα έργα το 2013-2014, γεννήθηκε το «BHAGA» χωρίς γνώση και εμπειρία, έχτισε το μονοπάτι της διαισθητικά.
Είναι ένας αυτοδίδακτος “ελεύθερος καλλιτέχνης” που ζωγραφίζει με ρεαλιστικό στυλ ό,τι την εμπνέει, άνθρωποι, ζώα, τοπία.
Η ζωγραφική για την Irina είναι σαν διαλογισμός, επαφή και διάλυση στο επιλεγμένο θέμα. Όσο ζωγραφίζει το έργο, το ζει. Η ίδια τονίζει πως: «Σε όλα μου τα έργα υπάρχει ένα κομμάτι μου.»
Πότε αρχίσατε να ζωγραφίζετε και ποια ήταν η έμπνευσή σας στην αρχή;
Στα τέλη του 2013, περνούσα μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου, θα μπορούσα να πω, μια μεταμόρφωση της συνείδησης. Και εκείνη τη στιγμή μου ήρθε το συναίσθημα για τη ζωγραφική. αλλά ήταν μάλλον παράξενο, γιατί δεν είχα ζωγραφίσει ποτέ και ούτε το πινέλο δεν ήξερα πώς να το κρατήσω. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το συναίσθημα μόνο εντάθηκε και μια μέρα πήρα ένα δώρο γενεθλίων από τον φίλο μου ένα σετ ελαιοχρωμάτων. Στη συνέχεια πήγα σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση όπου μπορείτε να φτιάξετε ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για τα ορφανά. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν διακοσμημένο με πολύχρωμα χάρτινα παιδικά χέρια, στην πίσω πλευρά ήταν γραμμένες ευχές και έβγαλα μια ευχή με ένα άλμπουμ και χρώματα για ένα κορίτσι, μετά από αυτά τα “σημάδια” κατάλαβα ξεκάθαρα ότι πρέπει να προσπαθήσω να ζωγραφίσω. Λίγο καιρό αργότερα πήγα στο master class του Ουκρανού καλλιτέχνη Alexander Shpak.
Από που προέρχεται το προσωνύμιο σας;
Από τη στιγμή που η δημιουργικότητα άρχισε να εκδηλώνεται όλο και περισσότερο, έγινε θέμα επιλογής του ψευδώνυμού μου. Ήθελα να βρω κάτι, σημαντικό και όχι συνηθισμένο, σύμφωνο με το όνομά μου. Και επειδή οι πνευματικές πρακτικές δεν μου ήταν ξένες, έτσι η επιλογή μου ήταν το BHAGA στα σανσκριτικά – “δωρητής”, καθώς και “μερίδιο”, “ευτυχία”. Αυτό είναι ένα είδος θεότητας, που εμφανίζεται στις Βέδες ως η ενσάρκωση της ευτυχίας, ο άρχοντας του πλούτου και των θησαυρών, ο διανομέας των δώρων και της καλής τύχης μεταξύ των ανθρώπων. Στέλνει στους ανθρώπους την ευτυχία, που συνίσταται στην ευημερία, τη γονιμότητα, φέρνει ερωτική ευτυχία σε μια γυναίκα, στον γάμο και την ευτυχία της μητρότητας. Αυτό το όνομα είναι συνώνυμο με τον πλούτο, τη φήμη, την ευτυχία και την ομορφιά. Αυτό στέλνω στους ανθρώπους στα έργα μου.
«Ο καλλιτέχνης πρέπει να εργάζεται συνεχώς, να δημιουργεί, να αναπτύσσεται…»
Ποια τεχνική χρησιμοποιείτε στα έργα σας και γιατί;
Ζωγραφίζω με λάδι σε ρεαλιστικό στυλ. Είμαι τελειομανής από τη φύση μου, οπότε αυτό το στυλ είναι πιο κοντά σε μένα. Θα επεξεργαστώ τον πίνακα μέχρι να μου αρέσει. Και τα χρώματα λαδιού είναι το καλύτερο προϊόν γι’ αυτό.
Ποια είναι τα αγαπημένα σας θέματα στη ζωγραφική και γιατί;
Το εύρος των συναισθημάτων που προκαλούν οι πίνακες είναι πολυποίκιλο: από τρυφερότητα έως απόλαυση, από θλίψη έως εχθρότητα. Όλα εξαρτώνται από την απεικονιζόμενη πλοκή, την εικόνα, τις πιθανές παραμορφώσεις, τη δυναμική, τα χρώματα κ.ο.κ. Έχει αποδειχθεί ότι η ενατένιση μιας εικόνας που μας αρέσει προκαλεί μια κατάσταση παρόμοια με την ερωτική. Οι επιστήμονες το αποδίδουν αυτό στην ενεργοποίηση του ίδιου τμήματος του εγκεφάλου. Η εικόνα μπορεί να έχει ευεργετική θεραπευτική επίδραση, εναρμονίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο. Εκείνη τη στιγμή, δεν μπορώ να πω ποια είναι η αγαπημένη μου, εξαρτάται από τη διάθεσή μου, την έμπνευσή μου. Θα μπορούσε να είναι άνθρωποι ή η φύση… αλλά ό,τι κι αν ζωγραφίζω πρέπει να έχει θετικό νόημα, συγκεκριμένη διάθεση κ.λπ.
«Έχει αποδειχθεί ότι η ενατένιση μιας εικόνας που μας αρέσει προκαλεί μια κατάσταση παρόμοια με την ερωτική. Οι επιστήμονες το αποδίδουν αυτό στην ενεργοποίηση του ίδιου τμήματος του εγκεφάλου.»
Ένας ζωγράφος προσφέρει την ψυχή του μέσα από την τέχνη του. Πιστεύετε ότι αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό από τον θεατή;
Για να μελετήσετε και να κατανοήσετε τη ζωγραφική, δεν απαιτεί να έχετε ζωηρή φαντασία δεν είναι το πιο σημαντικό προσόν. Ο θεατής δεν χρειάζεται να καταλάβει την τέχνη. Δεν βλέπουμε απλώς το αντικείμενο, αλλά το νιώθουμε με κάθε κύτταρο. Νιώθουμε τους πίνακες, τα μυθιστορήματα, τη μουσική με όλο μας το σώμα, σαν να μας διαπερνά ένα ηλεκτρικό φορτίο.
Τι απογοητεύει έναν ζωγράφο και τι μπορεί να κουράσει έναν ζωγράφο;
Οτιδήποτε δεν σε εξελίσσει, αλλά σε επιβραδύνει, δημιουργική στασιμότητα, απώλεια έμπνευσης, ρουτίνα, συναισθηματική εξουθένωση. Ο καλλιτέχνης πρέπει να εργάζεται συνεχώς, να δημιουργεί, να αναπτύσσεται, να είναι κοινωνικά ενεργός, αναγνωρίσιμος.
Σε ποιες εκθέσεις τέχνης έχετε παρουσιάσει τα έργα σας και ποια ήταν η υποδοχή του κοινού;
Συμμετείχα σε λίγες εκθέσεις, αλλά η πιο σημαντική ήταν η πρώτη τον Ιούνιο του 2022 , ήταν μια ομαδική έκθεση (Έλληνες ζωγράφοι), εκεί έλαβα την αναγνώριση και την εκτίμηση του κοινού. Για μένα ήταν μια μοναδική στιγμή, μετά από αυτό μπορούσα να πω : “Ναι, είμαι ζωγράφος”!
Σας έχουν ζητήσει να πουλήσετε τα έργα σας; Γενικά, μπορεί κάποιος να σας παραγγείλει να ζωγραφίσετε έναν πίνακα γι’ αυτόν;
Ναι, μερικοί από τους πίνακές μου βρίσκονται σε ιδιωτική συλλογή και μπορώ επίσης να δεχθώ παραγγελίες. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο Instagram irina_bhaga για περισσότερες πληροφορίες.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Για το προσεχές μέλλον θέλω να κάνω την ατομική μου έκθεση και ,φυσικά, να έχω γκαλερί όπου θα μπορώ να δημιουργώ και να μοιράζομαι την τέχνη μου με τον κόσμο.
Ιρίνα, σε ευχαριστώ πολύ γι’αυτήν την όμορφη συνέντευξη!
Ευχαριστώ κι εσένα, Νεκτάριε! Είχαμε μια ωραία συζήτηση! Ανυπομονώ να ξανασυναντηθούμε!