Σημαντική αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε στις εκλογές της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καθώς, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ), η παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Η νίκη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη ήττα για τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ έπειτα από τουλάχιστον 25 χρόνια, αφήνοντας δεύτερη την παράταξη της ΔΗΚΝΙ, που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα και της οποίας ηγείται η Ματίνα Παγώνη.
Συγκεκριμένα, η ΔΗΠΑΚ συγκέντρωσε 1.550 ψήφους, έναντι 1.250 ψήφων που έλαβε η ΔΗΚΝΙ, σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 4.500 γιατροί. Η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν πανηγυρική, χαρακτηρίζοντας την εκλογική νίκη ως μια «υπερήφανη απάντηση» στην κυβερνητική πολιτική και στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο μάλιστα αποκάλεσε «Υπουργείο Εμπορίου Υγείας». Στην ανακοίνωσή της, η παράταξη τόνισε ότι «ένα μήνα μετά τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Φλεβάρη, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής έδωσαν περήφανη απάντηση στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου Εμπορίου Υγείας, αναδεικνύοντας την ΔΗΠΑΚ πρώτη δύναμη».
Η παθολόγος Ματίνα Παγώνη, η οποία είχε αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω των συχνών τηλεοπτικών της εμφανίσεων, ηγούνταν της ΕΙΝΑΠ από το 2013. Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης το 2002 και διατηρούσε την προεδρία για 12 συνεχόμενα χρόνια. Η ήττα της στις φετινές εκλογές σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς περιόδου ηγεσίας στην ΕΙΝΑΠ.
Για ιστορική αναφορά, στις προηγούμενες εκλογές του 2022, η ΔΗΚΝΙ είχε επικρατήσει με 1.261 ψήφους και ποσοστό 29,96%, ενώ η ΔΗΠΑΚ είχε ακολουθήσει με 1.174 ψήφους (27,9%). Οι υπόλοιπες παρατάξεις είχαν λάβει τις εξής ψήφους: Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 724 ψήφοι (17,2%), Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ) 395 ψήφοι (9,38%) και ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) 346 ψήφοι (8,27%).
Η επικράτηση της ΔΗΠΑΚ στις φετινές εκλογές της ΕΙΝΑΠ αναμένεται να φέρει αλλαγές στην εκπροσώπηση των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά και ενδεχομένως να επηρεάσει τις συλλογικές διεκδικήσεις του κλάδου.