Η σαλάτα του Καίσαρα, ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα πιάτα παγκοσμίως, οφείλει το όνομά της στον Ιταλό σεφ Καίσαρα Καρντίνι. Η ιστορία της ξεκινά τη δεκαετία του 1920 στην Τιχουάνα του Μεξικού, όπου ο Καρντίνι διατηρούσε ένα εστιατόριο με το όνομα “Caesar’s”.

Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εκδοχή, το 1924, κατά τη διάρκεια ενός πολυσύχναστου Σαββατοκύριακου, το εστιατόριο του Καρντίνι είχε υπερβολική κίνηση και τα αποθέματα τροφίμων άρχισαν να εξαντλούνται. Ο Καρντίνι, με την ανάγκη να ικανοποιήσει τους πελάτες του, αυτοσχεδίασε με τα λίγα υλικά που του είχαν απομείνει: μαρούλι ρωμάνα, κρουτόν, παρμεζάνα, αυγό, ελαιόλαδο, λεμόνι και σάλτσα Worcestershire.

Ο Καρντίνι δημιούργησε μια απλή αλλά εξαιρετικά γευστική σαλάτα, την οποία σέρβιρε στους έκπληκτους πελάτες του. Η σαλάτα έγινε αμέσως επιτυχία και η φήμη της εξαπλώθηκε γρήγορα. Αρχικά, ο Καρντίνι ονόμασε τη σαλάτα “Aviator’s Salad”, προς τιμήν των πιλότων της αεροπορικής βάσης Rockwell Field του Σαν Ντιέγκο, που σύχναζαν στο εστιατόριό του. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η σαλάτα έγινε γνωστή ως “Caesar Salad”.
Η αυθεντική συνταγή της σαλάτας του Καίσαρα ήταν αρκετά απλή και δεν περιλάμβανε αντζούγιες, ένα συστατικό που προστέθηκε αργότερα. Η σάλτσα της σαλάτας παρασκευαζόταν με σπάσιμο του αυγού ολόκληρου και με το ανακάτεμα του με τα υπόλοιπα συστατικά. Με την πάροδο των ετών, η συνταγή έχει υποστεί πολλές παραλλαγές, με διάφορα πρόσθετα συστατικά, όπως κοτόπουλο, μπέικον και αβοκάντο.
Η σαλάτα του Καίσαρα έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα παγκοσμίως, χάρη στην απλότητα, τη φρεσκάδα και την πλούσια γεύση της. Σήμερα, μπορείτε να τη βρείτε σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, από τα πιο πολυτελή μέχρι τα πιο απλά. Η ιστορία της σαλάτας του Καίσαρα είναι μια απόδειξη του πώς η απλότητα και η δημιουργικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό.
Artemissia