«Το Φεστιβάλ Κολωνού μεταμορφώνει την ιστορική αθηναϊκή γειτονιά σε κέντρο πολιτισμού. Για 24 ημέρες, ο καταπράσινος λόφος του Ιππίου Κολωνού θα φιλοξενήσει κορυφαίες εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής και χορού, φέρνοντας στο προσκήνιο την πλούσια κληρονομιά της περιοχής», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και προσέθεσε: «Σας περιμένουμε όλες και όλους για να μοιραστούμε στιγμές ψυχαγωγίας, διασκέδασης και χαλάρωσης. Ραντεβού στον Κολωνό, ραντεβού το Φθινόπωρο στην Αθήνα».
Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει με ένα αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη (7/9), με την Ελένη Βιτάλη, τον Θάνο Ματζίλη, τον Κωνσταντίνο Στεφανή και τη Ναταλία Ρασούλη. Τιμητική συμμετοχή έχουν ο Πέτρος Βαγιόπουλος και η Ορχήστρα «Ρυθμός», υπό την επιμέλεια του Νίκου Χιώτογλου.
Τη μουσική σκυτάλη θα πάρει ο πολυοργανίστας Τηλέμαχος Μούσας (10/9), με τις νέες συνθέσεις του.
Η Χριστίνα Μαξούρη και τέσσερις λαϊκοί μουσικοί θα αναλάβουν ένα ταξίδι στη ζωή και στα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου (13/9) μέσα από τη μουσική παράσταση «Τα τραγούδια της Σωτηρίας».
Με όχημα το ούτι, ο Αλέκος Βρέτος (20/9) υπόσχεται ξενάγηση στην Ανατολή.
Μία εξίσου ατμοσφαιρική μουσική βραδιά θα προσφέρει και το μουσικό σχήμα Pagan (25/9), «ξυπνώντας» τον Διόνυσο με τον αρχέγονο ήχο του σε μία συναυλία μυσταγωγίας και υψηλής αισθητικής.
Το μουσικό παζλ του φετινού φεστιβάλ συμπληρώνουν η Μαρία Φαραντούρη και η Φωτεινή Βελεσιώτου (27/9), σε «λαϊκά μονοπάτια» με τις καθηλωτικές φωνές τους.
Μία σειρά θεατρικών παραστάσεων έχουν προγραμματιστεί ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς θεατές.
Η αρχή γίνεται με το «Σκωτσέζικο Ντους» της Χρύσας Σπηλιώτη (9/9), μια ανατρεπτική κωμωδία από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη, με τους Χρήστο Ευθυμίου, Νίκη Παλληκαράκη, Μιχάλη Μαρκάτη κ.ά.
Ακολουθούν δύο κλασικές αρχαίες τραγωδίες, ο «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη (12/9) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιώργο Γάλλο, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου κ.ά. και ο «Αίας» του Σοφοκλή» (14/9) σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, με τους Μιχάλη Σαράντη και Απόστολο Χαντζαρά.
Η Ζωή Ξανθοπούλου σκηνοθετεί το έργο του βραβευμένου Καταλανού συγγραφέα Ζοζέπ Μαρία Μιρό «Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» (15/9) με τη μοναδική ερμηνεία του Αργύρη Ξάφη.
Ο Σταύρος Νικολαΐδης γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί μαζί με τη Θεοδώρα Σιάρκου και τον Βασίλη Κούκουρα στη θεατρική παράσταση «Στους 2 τρίτος… χωρεί!!!» (17/9), μία ερωτική κωμωδία χαρακτήρων για την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων στη μετά-covid εποχή.
Το θέατρο Κολωνού θα φιλοξενήσει τη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγόρη Ξενόπουλου (18/9) σε σκηνοθεσία Σταμάτη Μπαντούνα, που συγκαταλέγεται στη θεατρική κορωνίδα των έργων του σπουδαίου συγγραφέα με τους Αλμπέρτο Εσκενάζη, Αθήνα Μαυρομάτη, Σάρα Εσκενάζη κ.ά, καθώς και τον θεατρικό μονόλογο του βραβευμένου πεζογράφου Δημήτρη Οικονόμου για τη ζωή και το έργο της Φλέρυς Νταντωνάκη στη θεατρική παράσταση «Το τραγούδι της Φλέρυς» (21/9) σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, με την Ελένη Κοκκίδου στον ομώνυμο ρόλο.
«Υπερβολές» είναι ο τίτλος της θεατρικής παράστασης της Μαριάννας Κάλμπαρη, του Βασίλη Μαυρογεωργίου και του Γιάννη Καλαβριανού (22/9). Οι τρεις συγγραφείς έγραψαν και σκηνοθέτησαν τρεις μη αναμενόμενες ιστορίες, που εξερευνούν με χιούμορ και συγκίνηση τα όρια της υπόγειας βίας.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχει φέτος και η θεατρική ομάδα αστέγων «Walkabout» του Οργανισμού Equal Society με τη θεατρική παράσταση «Περάστε Κόσμε» (23/9) με ελεύθερη είσοδο, η οποία με χιούμορ και φιλοσοφική διάθεση μεταφέρει τις επιθυμίες, τις αγωνίες και τα πάθη όλων μας, όπως δεν τα έχουμε ξανασκεφτεί.
Οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου (26/9) θα παρουσιαστούν από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, με τους Λυδία Κονιόρδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Άκη Σακελλαρίου και Γιάννη Τσορτέκη, οδηγώντας στις βαθιές ρίζες της πατριαρχίας και στον τρόπο με τον οποίο καθόρισαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα.
Με βέβηλη σάτιρα, εξαιρετική πλοκή, δαιμονιώδη ρυθμό και σαρκαστικό χιούμορ, ο Αλέξανδρος Ρήγας σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τον Αντώνη Κρόμπα στο θεατρικό έργο «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη (28/9).
Η αυλαία του Φεστιβάλ πέφτει με το έργο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή (30/9) σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, με τους Μάνια Παπαδημητρίου, Θανάση Σαράντο, Χριστόδουλο Στυλιανού κ.ά.
Τέλος, στο Φεστιβάλ Κολωνού 2024 θα παρουσιαστούν δυο μουσικοθεατρικές παραστάσεις: «Σμύρνη Μανίτσα μου! Τα παιδιά του πολέμου» (19/9) σε κείμενο και σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου, η οποία αφηγείται την ιστορία ενός έρωτα μέσα από τα ημερολόγια του Γεράσιμου Γεννατά, ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα, καθώς και «Της ελληνικής παράδοσης ρεμπέτικο συμπόσιο» (24/9) από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, που ξετυλίγει το νήμα της ελληνικής παράδοσης από την αρχαία ελληνική μυθολογία, συνεχίζοντας με τη δημοτική ποίηση και τα δημοτικά τραγούδια για να καταλήξει στο ρεμπέτικο.
Τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων θα δώσουν επίσης το δικό τους «παρών» με εξαιρετικές συναυλίες και ελεύθερη είσοδο, συμπράττοντας με καταξιωμένους καλλιτέχνες και μουσικούς. Θα ξεκινήσουν με ένα «Ταξίδι στα Βαλκάνια για Συμφωνική Ορχήστρα», με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων (8/9) σε ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μπελώνη, που εστιάζει στη μουσική και τη σχέση των λαών της Βαλκανικής χερσονήσου.
Στα… ίδια μέρη θα ξανασυναντηθούν το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο (11/9), που θα διασκεδάσουν το κοινό με αγαπημένες μελωδίες Ελλήνων συνθετών και επιτυχίες από την προσωπική δισκογραφία του τραγουδιστή.
Τέλος, από το Φεστιβάλ δεν μπορεί να λείψει η εκρηκτική Big Band, που μαζί με την Ειρήνη Κωνσταντινίδη και τον Philipp Weiss (16/9) θα μεταφέρουν το κοινό στη χρυσή εποχή της jazz, μέσα από το πρίσμα της μουσικής για big band, από τις απαρχές στην εποχή του μεσοπολέμου μέχρι και τις μέρες μας.
Το Φεστιβάλ Κολωνού 2024 θα τιμήσει την Τέχνη του Χορού την Κυριακή 29/9 με ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές παραστάσεις: Την παράσταση χορού «Εφτά εις άπειρον» από την ομάδα Corpus Lingua, όπου πέντε ερμηνεύτριες δημιουργούν έναν ιδιαίτερο χορό, αντλώντας στοιχεία από τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική, την παράσταση χορού Qualia, που πραγματεύεται την υποκειμενικότητα της πρόσληψης των εννοιών που είναι συνυφασμένες με το μπαρόκ, όπως το δέος, το παράδοξο και τη δραματική ένταση του συναισθήματος και τέλος, την παράσταση χορού 25km, αφιερωμένη στη σύγχρονη τελετουργία.
Η είσοδος στη θεατρική παράσταση Περάστε Κόσμε (23/9) από τη θεατρική ομάδα αστέγων «Walkabout» του Οργανισμού Equal Society, καθώς και στις συναυλίες των Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων (9/9, 11/9 & 16/9) είναι ελεύθερη.
Η προπώληση εισιτηρίων (ticketplus.gr) ξεκινά στις 30 Αυγούστου. Πώληση θα πραγματοποιείται έως και δύο ώρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων στο θέατρο Κολωνού (Ιωαννίνων & Καπανέως) για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.