Νέα έρευνα σε ακίνητα της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου, στη Σχοινούσα και στην Αττική, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή ανώνυμη καταγγελία που είχε περιέλθει στις αστυνομικές αρχές περίπου πριν από ένα χρόνο. Οι έρευνες, που διεξήχθησαν προς αναζήτηση αντικειμένων που εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας των αρχαιοτήτων, συνέπεσαν χρονικά με την επανεκδίκαση της υπόθεσης για τις δεκάδες αρχαιότητες που είχαν εντοπιστεί στη βίλα της οικογένειας στη Σχοινούσα το 2006.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν πέντε αντικείμενα και οκτώ θρησκευτικές εικόνες που φέρονται να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ως προς την πιθανή υπαγωγή τους στη νομοθεσία προστασίας των αρχαιοτήτων. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου συνελήφθη, ωστόσο λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση εισαγγελέα. Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί η προέλευση των εν λόγω αντικειμένων. Σημειώνεται ότι σχηματίστηκε δικογραφία και κατά της Δέσποινας Παπαδημητρίου για τις εικόνες που εντοπίστηκαν.
Από την πλευρά της οικογένειας, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την πρόσφατη έρευνα ήταν ήδη γνωστά στις αρμόδιες Αρχές από την υπόθεση που είχε απασχολήσει τη δικαιοσύνη το 2006. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στον νόμο περί αρχαιοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2006, έρευνα του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στη βίλα της οικογένειας στη Σχοινούσα και σε ακίνητο στο Ψυχικό είχε οδηγήσει στην ανεύρεση 152 αντικειμένων. Από αυτά, 69 είχαν χαρακτηριστεί ως αρχαία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης.
Ορισμένα από τα αρχαία αντικείμενα που είχαν εντοπιστεί το 2006 είχαν μεταφερθεί σε μουσεία. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, κάποια ήταν αδύνατο να μετακινηθούν καθώς ήταν εντοιχισμένα ή ενσωματωμένα σε έπιπλα, παραμένοντας στη βίλα μέχρι την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας. Πηγές από την πλευρά της οικογένειας υποστηρίζουν ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν τώρα είχαν ήδη εντοπιστεί και δεσμευτεί το 2006, προσκομίζοντας μάλιστα φωτογραφίες ως αποδεικτικό στοιχείο. Ένα από αυτά τα αντικείμενα φέρεται να είναι ενσωματωμένο σε μαρμάρινο τραπέζι. Η διαφορετική άποψη αρχαιολόγου που εξέτασε τα ευρήματα οδήγησε στην παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης από τις εισαγγελικές αρχές.
Η νέα έρευνα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η επανεκδίκαση της υπόθεσης για τα αρχαία της Σχοινούσας. Το 2022, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών είχε αθωώσει τους Δημήτρη και Δέσποινα Παπαδημητρίου για την κατηγορία της υπεξαίρεσης μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κρίνοντας ότι δεν είχε αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η γνώση τους για την ιδιοκτησία των αρχαίων από το ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, η απόφαση αυτή αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος έκρινε ότι δεν υπήρχε επαρκής αιτιολόγηση. Η υπόθεση αναπέμφθηκε για νέα κρίση στο Εφετείο, με την εκδίκαση να έχει ήδη ξεκινήσει και την επόμενη συνεδρίαση να έχει οριστεί για τις 7 Απριλίου. Η σύμπτωση των νέων ερευνών με την επανεκδίκαση της παλαιότερης υπόθεσης προσδίδει επιπλέον ενδιαφέρον και πολυπλοκότητα στην υπόθεση.