Μυστικά για τον τέλειο μπακαλιάρο σκορδαλιά από την Ομάδα Live Kitchen και τον σεφ Πάνο Παπαδάκη
Αν αναζητάτε τον τέλειο μπακαλιάρο – χρυσαφένιο, τραγανό και απολαυστικά ζουμερό – αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σας! Το μυστικό κρύβεται στο κουρκούτι: ένας μαγικός συνδυασμός που δημιουργεί μια αέρινη, τραγανή κρούστα χωρίς να βαραίνει το ψάρι. Ο κουρκουμάς παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, προσφέροντας όχι μόνο το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα, αλλά και επιπλέον τραγανότητα, κάνοντας τη διαφορά.
Για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα αναλλοίωτο, ο μπακαλιάρος δεν τοποθετείται σε χαρτί κουζίνας – όπως συνηθίζεται – αλλά αφήνεται να στραγγίξει σε σχάρα, διατηρώντας έτσι την τραγανότητά του μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Και φυσικά, κανένας τέλειος μπακαλιάρος δεν σερβίρεται χωρίς μια κρεμώδη, βελούδινη σκορδαλιά, που ισορροπεί υπέροχα τη γεύση! Ετοιμαστείτε για μια κλασική ελληνική απόλαυση, φτιαγμένη με τον καλύτερο τρόπο!
Είναι μία γευστική πρόταση της Ομάδας Live Kitchen και του σεφ Πάνου Παπαδάκη.
Για το μπακαλιάρο
- 1 κιλό μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος (χωρίς πέτσα και κόκκαλο)
- αλεύρι γ.ο.χ
Για το κουρκούτι
- 660 μλ σόδα που πίνουμε (2 κουτάκια)
- 100 γρ. κορν φλάουρ (3/4 της κούπας)
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (3 κούπες)
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντετρ
Για τη σκορδαλιά
- 700 γρ. πατάτες (3-4 πατάτες)
- 4 σκελίδες σκόρδου
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. λευκό ξίδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. νερό που βράζουν οι πατάτες
Για το τηγάνισμα
- Ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Κόβουμε και βράζουμε τις πατάτες για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε έναν πολυκόφτη, βάζουμε σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι, λευκό ξίδι, νερό που βράζουν οι πατάτες και πολτοποιούμε.
Ρίχνουμε τις καυτές πατάτες σε ένα μπολ, τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα σκόρδου μέχρι να έχουμε ένα αφράτο αποτέλεσμα.
Κόβουμε σε ισόπαχες φέτες τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο.

Για το κουρκούτι, ρίχνουμε σε ένα μπολ σόδα που πίνουμε, αλεύρι, κορνφλάουρ, κουρκουμά, αλάτι και μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Πανάρουμε τον μπακαλιάρο πρώτα σε αλεύρι, μετά στο κουρκούτι και τον τηγανίζουμε αμέσως σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο πάνω σε σχάρα για να μην παγώσει.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.