ναν καθησυχαστικό αλλά και ενημερωτικό τόνο για το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγέθους όπως αυτός που έπληξε τη Μιανμάρ, κράτησε ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος. Ο έγκριτος καθηγητής ξεκαθάρισε ότι σεισμικές δονήσεις τέτοιας ισχύος δεν μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, καθώς απαιτούν συγκεκριμένες γεωλογικές προϋποθέσεις.
«Για να δώσει ένας σεισμός τόσα πολλά Ρίχτερ με ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιομέτρων πρέπει να είναι σε μια ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος. Με αυτόν τον τρόπο, απέκλεισε την πιθανότητα ενός ανάλογου σεισμού σε περιοχές που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα γεωλογικά χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο καθηγητής Παπαζάχος επεσήμανε ότι στον ελληνικό χώρο υπάρχουν τρεις κύριες ζώνες που θα μπορούσαν, θεωρητικά, να φιλοξενήσουν μεγάλους σεισμούς, αν και τέτοια γεγονότα είναι εξαιρετικά σπάνια. Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, οι τρεις αυτές ζώνες είναι:
Το εξωτερικό ελληνικό τόξο: Αυτή η ζώνη εκτείνεται από την Κεφαλονιά και νότια της Πελοποννήσου, συνεχίζει κατά μήκος των ακτών της Κρήτης και φτάνει μέχρι την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Η τάφρος του βορείου Αιγαίου. Μία ζώνη που περνάει από την Αμοργό.
Ο κ. Παπαζάχος υπενθύμισε ότι παρότι αυτές οι περιοχές έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μεγάλους σεισμούς, τέτοια φαινόμενα είναι πολύ σπάνια στην ιστορία της χώρας.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο ισχυρό σεισμό. «Δεν έχουμε εμπειρία από τέτοιους σεισμούς», παραδέχτηκε, τονίζοντας ότι οι μεγάλοι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα στο παρελθόν ήταν μικρότερης έντασης από τον πρόσφατο σεισμό στη Μιανμάρ.
Ως παράδειγμα, ανέφερε τον σεισμό 7,5 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στην Αμοργό το 1956. «Η θάλασσα και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν υψηλά κτίρια μας προστάτευσαν και δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα» καταστροφών, εξήγησε ο κ. Παπαζάχος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της γεωγραφικής θέσης και της δομής των κατασκευών στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός μεγάλου σεισμού.
Συνοψίζοντας, ο καθηγητής Γεωφυσικής καθησύχασε το κοινό, διαβεβαιώνοντας ότι ένας σεισμός της κλίμακας της Μιανμάρ δεν είναι πιθανό να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Ωστόσο, υπενθύμισε την ύπαρξη συγκεκριμένων σεισμογενών ζωνών όπου, σε βάθος χρόνου και με εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα, θα μπορούσαν να σημειωθούν μεγάλοι σεισμοί. Η δήλωση του κ. Παπαζάχου έρχεται να προσφέρει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στην ανησυχία που μπορεί να προκαλούν οι ισχυροί σεισμοί που σημειώνονται σε άλλες περιοχές του κόσμου.