Βόλτα στον Πειραιά χωρίς φαΐ γίνεται; Γίνεται, αλλά θα ήταν κρίμα. Στους δρόμους του κρύβονται άλλωστε ένα σωρό λιχουδιές που από μόνες τους αποτελούν λόγο να κατέβει κανείς προς το λιμάνι. Πρώτο και κύριο το σουβλάκι. Ιστορική γειτονιά του σουβλακιού, ο Πειραιάς έχει μπόλικα διαλεχτά τυλιχτά που τρώγονται δυο-δυο αλλά και πολλά ακόμη νόστιμα που αξίζουν δοκιμή, από παραδοσιακά πιροσκί και μπουγάτσες μέχρι μοντέρνες κρουασαντερί που μοσχοβολάνε βούτυρο και παλιά, κλασικά ζαχαροπλαστεία για το ρυζογαλάκι το σωστό.
Temps Perdu: οι σπεσιαλίστες του κρουασάν
Κάντε μια στάση και γεμίστε ένα κουτί με τα αλμυρά και γλυκά σφολιατοειδή του Temps Perdu, αξίζει. Οι δύο φίλοι πίσω από το καινούργιο μαγαζί, ένας ζαχαροπλάστης και ένας αρτοποιός με προϋπηρεσία στις κουζίνες γνωστών ξενοδοχείων της Ελλάδας και του εξωτερικού, χρησιμοποιούν καλό βούτυρο που μοσχοβολάει και φτιάχνουν με αυτό όλα τα ζυμάρια τους από το μηδέν, αξιοποιώντας παράλληλα αρκετά ντόπια υλικά. Ωραίο το ρολάκι με φέτα ανάμεικτη με τσαλαφούτι, που το αρωματίζουν με ζάαταρ και η λουκανικόπιτα με λουκάνικο Sary και λίγη πικάντικη χαρίσα. Από τα γλυκά ξεχωρίσαμε εκείνο με τη σουμάδα και το αχλάδι. Γ.Π.
Καραΐσκου 114, Τ/210-42.96.027
Möte: για καλό καφέ και σνακ
Λίγα βήματα από το Δημοτικό Θέατρο, στην πολυσύχναστη Σωτήρος Διός, κάνουμε στάση στο γωνιακό Μöte για speciality καφέ. Κάθε μυρωδάτη κούπα (που μπορούμε να πάρουμε και στο χέρι και να συνεχίσουμε τη βόλτα μας) έχει την υπογραφή της Create, της εταιρείας του διεθνούς φήμης Έλληνα barista Στέφανου Δωματιώτη. Ανάμεσα στις πολλές διαφορετικές επιλογές, οι οποίες αλλάζουν ανά διαστήματα, βρίσκουμε συνήθως καφέδες από ιδιαίτερες φάρμες από όλο τον κόσμο αλλά και την κατάλληλη καθοδήγηση από το προσωπικό ώστε να ανακαλύψουμε τον αγαπημένο μας. Έχουν και προσεγμένα γλυκάκια και σάντουιτς για συνοδεία. Γ.Π.
Σωτήρος Διός και Πραξιτέλους, T/ 213-04.67.970
Νικαράγουα: σουβλάκι όπως παλιά
Σουβλάκι σαν τα παλιά, μικρούλι -τόσο που χωράει στη χούφτα- και με υλικά προσεκτικά διαλεγμένα φτιάχνει το Νικαράγουα, σχετικά καινούργια άφιξη στον Πειραιά. Στις αφράτες πίτες που προμηθεύονται από τη βιοτεχνία Σταμάτη στο Περιστέρι βάζουν είτε ωραίο χοιρινό καλαμάκι είτε ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ντομάτα, μαϊντανοκρέμμυδο και σπιτική σάλτσα ντομάτας με ρίγανη. Όσοι θέλουν σώνει και ντε πατάτες μπορούν να τις απολαύσουν σε μερίδα στο πλάι. Επιλέγουν να μην τις βάζουν στο τυλιχτό για να μην σκεπάζουν τις γεύσεις. Για συνοδεία, ελληνικές μπίρες από τη Sourmena Brews. Γ.Π.
Οδυσσέα Ανδρούτσου 149, Τ/ 213-099.2200
Εύξεινον: το πιροσκί του λιμανιού
Ο Σπύρος Μάνης έμαθε από μικρός την τέχνη του ζυμαριού, ακολουθώντας τη συμβουλή της μητέρας του, Παρθενόπης Αμανατίδου, από την Τραπεζούντα: «Αν θες να επιβιώσεις, μάθε το ζυμάρι». Πάνω από σαράντα χρόνια φούρναρης, ζυμώνει και φουρνίζει καθημερινά πιροσκί, ενώ η σύζυγός του, Βάσω, γεμίζει κάθε κομμάτι με το χέρι. Οι γιοι τους, Χάρης και Γιώργος, που μεγάλωσαν μέσα στο μαγαζί, λένε πως οι πελάτες είναι πια οικογένεια. Το Εύξεινον στον Πειραιά έχει γίνει σημείο αναφοράς, με κόσμο που έρχεται από όλη την Αθήνα για το τραγανό ζυμάρι και τις χορταστικές γεμίσεις. Φέτα ΠΟΠ, πατάτες Νάξου ή Κύπρου και διαλεγμένος κιμάς είναι τα βασικά υλικά, όλα άριστης ποιότητας. Μ.Π.
Ναυάρχου Νοταρά 50, Τ/213-02.80.000
Τι πίτα τραβάς: καλαμάκι όπως στη Μάνη
Εδώ… το κρατάνε μανιάτικο. Έχουν την περίφημη μανιάτικη τριπλέτα, τουτέστιν τραβηχτή πίτα, πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι και ρίγανη, πάνω στην οποία τοποθετούνται καλαμάκι χοιρινό, με καλό, ζουμερό κρέας, χωρίς λίπη, και τρίγωνα κομματάκια κεφαλοτύρι. Μπορείς να αντί για το καλαμάκι να πάρεις μανιάτικο λουκάνικο ή με σύγλινο, που συνήθως το ζεσταίνουν λίγο πριν το σερβίρουν – εγώ κάποιες φορές έχω λοξοδρομήσει και προς το καλαμάκι κοτόπουλο, είναι και αυτό ωραίο. Η χειροποίητη μακρόστενη πίτα που βγαίνει αφράτη, με τραγανή κρούστα από το τηγάνι (τις ζυμώνουν καθημερινά και τις τηγανίζουν την ώρα που θα τις παραγγείλεις) είναι σε κάθε περίπτωση πολύ χορταστική. Για όποιον θέλει κάτι γλυκό για μετά υπάρχουν και τραβηχτές πίτες επιδόρπιες, όπως και τραβηχτοί λουκουμάδες, διαφορετικοί από τους κλασικούς, σαν πυκνές, τραγανές τηγανίτες, είτε με μέλι και κανέλα είτε με πραλίνα φουντουκιού. Α.Σ.
Κολοκοτρώνη 68, Τ/211-41.68.918
Γιώργος: σουβλάκι-εμπειρία
Φωτογραφία: Νίκος Καμπούρης | Φωτογραφία: Νίκος Καμπούρης |
Στον Γιώργο, στη γωνία Γούναρη και Νικήτα, στην καρδιά της αγοράς του Πειραιά, κατεβαίνουμε για να γευτούμε κάτι που μοιάζει με ταξίδι στον χρόνο. Το μαγαζί, μικρό και φιλόξενο, σε καλεί με τις μυρωδιές του ψημένου κρέατος και της φρεσκοψημένης πίτας. Το μπιφτέκι, καλοφτιαγμένο και ζουμερό, συνδυάζεται με μια ελαφρώς τραγανή, μυρωδάτη πίτα. Η ντομάτα κόβεται φρέσκια και ζουμερή, ενώ η σάλτσα, με μια δόση πιπεράτης έντασης. Είναι από εκείνα τα μέρη που σε κάνουν να νιώθεις ότι ανακαλύπτεις ξανά την αυθεντική γαστρονομία του δρόμου, φτιαγμένη με σεβασμό και νοσταλγία για το παλιό. Ένα σουβλάκι που δεν είναι απλώς φαγητό, αλλά εμπειρία. Μ.Π.
Γούναρη 18 & Νικήτα, Τ/211-40.33.388
Για ρυζόγαλο στη Στάνη Κουντούρα
Ο Σμυρνιός Στυλιανός Κουντούρας έφερε το 1933 από την πατρίδα του τις αυθεντικές συνταγές γλυκών που σερβίρουν στο πειραιώτικο ζαχαροπλαστείο-γαλακτοπωλείο και τώρα οι απόγονοι συνεχίζουν την παράδοση. Η Στάνη βρίσκεται σε ιδανικό σποτ για χάζι στην πλατεία και στον κόσμο που μπαινοβγαίνει στο μετρό. Εκεί θα ακούσετε τα νέα της ημέρας από τους συνταξιούχους που είναι μόνιμοι πελάτες και πολιτικές συζητήσεις από δημοσιογράφους θαμώνες. Πάρτε στο χέρι το ρυζόγαλό τους που είναι δροσάτο, καλοχυλωμένο με καθαρή, ήπια γαλατένια επίγευση και συνεχίστε τη βόλτα στον όμορφο Πειραιά. Μ.Π.
Ιάκωβου Δραγάτση 10, Πλατεία Κοραή, Τ/210-41.74.235
Sharai: για μπουγάτσα τρυφερή και βουτυράτη
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος | Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος |
Έχουν πολλά είδη μπουγάτσας. Θα προτείναμε να δοκιμάσετε αυτή με τη σοκολάτα, αν σας αρέσουν οι νεωτερισμοί. Ή την σκέτη, την αυθεντική πολίτικη μπουγάτσα, χωρίς κρέμα. Είναι πιο βαριά, με μπόλικα φύλλα που βουτυρώνονται και στρώνονται το ένα πάνω στο άλλο. Χάνουν λίγο την αέρινη υφή τους, αλλά σε κερδίζουν γιατί είναι τραγανά και μοσχοβολούν βούτυρο. Η μπουγάτσα με κρέμα είναι επίσης πολύ νόστιμη, με μια απαλή, αρκετά κίτρινη σιμιγδαλόκρεμα. Το ωραίο είναι ότι παραμένει τρυφερή, ακόμα και αν τη φάτε μετά από ώρες. Βέβαια, δύσκολα περισσεύει για αργότερα. Μ.Π.
Γούναρη 9, Τ/210-41.21.142
Συστηματικό σουβλατζίδικο ο Καράμπελας: 33 χρόνια επιτυχίες
Ο Καράμπελας είναι στάση για σουβλάκι που δύσκολα ξεχνάς. Ο Σπύρος και η Ελένη μαζί με τα παιδιά τους κρατούν ζωντανό ένα μαγαζί που εδώ και 33 χρόνια φτιάχνει τα πάντα στο χέρι. Ο γύρος, τα μπιφτέκια και τα καλαμάκια ψήνονται μπροστά σου, ενώ η κόκκινη, ελαφρώς πικάντικη σάλτσα τους δίνει ξεχωριστή γεύση. Το μαγαζί είναι γεμάτο με κόκκινα διακοσμητικά και αναμνηστικά του Ολυμπιακού. Δεν είναι τυχαίο, αφού η οικογένεια είναι φανατική οπαδός της ομάδας και αυτό φαίνεται σε κάθε γωνιά του χώρου. Ανοίγουν στις 6 το απόγευμα και, ναι, μπορεί να περιμένεις λίγο, αλλά αξίζει. Το φαγητό φτιάχνεται τη στιγμή που το παραγγέλνεις και σερβίρεται ζεστό. Κάποιοι προτιμούν το delivery, αλλά οι περισσότεροι έρχονται εδώ για τη μυρωδιά της σχάρας και την αίσθηση του φρεσκοψημένου. Μ.Π.
Πύλης 53, Τ/ 210-41.12.622