Πόλυ Πάνου: Η βασίλισσα του λαϊκού τραγουδιού
Η Πόλυ Πάνου, μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, γεννήθηκε ως Πολυτίμη Κολιοπάνου το 1940 στην Αθήνα, μεγαλώνοντας όμως στην Πάτρα. Από μικρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το τραγούδι, καθώς συχνά έκανε σκασιαρχείο για να ακούσει λαϊκά τραγούδια στα Ψηλαλώνια. Το ταλέντο της αναγνωρίστηκε γρήγορα, κερδίζοντας σε διαγωνισμούς ταλέντων, με αποτέλεσμα να ανακαλυφθεί από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ο Μπιθικώτσης την οδήγησε στα δισκογραφικά στούντιο της Κολούμπια, όπου ξεκίνησε η λαμπρή της καριέρα.
Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε ήταν το “Πήρα τη στράτα την κακιά” (1952), το οποίο έγραψε ο ίδιος ο Μπιθικώτσης. Αυτό αποτέλεσε την αφετηρία μιας σπουδαίας πορείας, κατά την οποία συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες της εποχής, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, και ο Γιώργος Μητσάκης.
Μερικές από τις διαχρονικές επιτυχίες της περιλαμβάνουν το “Μες στην πολλή σκοτούρα μου”, “Φέρτε μια κούπα με κρασί”, “Τα λιμάνια”, “Πάρε το δαχτυλίδι μου”, “Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει”, και “Τα αδέλφια δε χωρίζουνε”. Η φωνή της, γεμάτη συναίσθημα και δύναμη, σημάδεψε τον λαϊκό ήχο της δεκαετίας του ’50 και του ’60, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο τραγούδια που ακούγονται και αγαπιούνται μέχρι σήμερα.
Ένα από τα πιο γνωστά της τραγούδια είναι “Τα παιδιά του Πειραιά”, που αρχικά τραγούδησε η ίδια, πριν γίνει διεθνής επιτυχία. Η συνεργασία της με κορυφαίους λαϊκούς συνθέτες, όπως ο Τσιτσάνης, ο Μητσάκης, και ο Καλδάρας, την καθιέρωσε ως μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του λαϊκού τραγουδιού. Η Πάνου άφησε πίσω της ένα μοναδικό έργο, το οποίο συνεχίζει να συγκινεί μέχρι σήμερα.
Πέρα από την καλλιτεχνική της καριέρα, η Πάνου ασχολήθηκε και με τη δισκογραφία, δημιουργώντας τη δική της εταιρεία “Βεντέτα” το 1966, μαζί με τον Πάνο Γαβαλά. Η δισκογραφική της δραστηριότητα επηρέασε τη λαϊκή μουσική σκηνή της εποχής.
Δυστυχώς, η Πόλυ Πάνου έφυγε από τη ζωή το 2013, σε ηλικία 72 ετών, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Ωστόσο, η κληρονομιά της παραμένει ζωντανή και ακμαία στην ελληνική λαϊκή μουσική. Η σπάνια φωνή της και οι μοναδικές της ερμηνείες θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια ακόμη.