Ένα είναι το άρωμα που μπορεί να μετατρέψει την πρωινή βόλτα μας σε απολαυστική εμπειρία, αυτό από το φρεσκοψημένο κρουασάν! Τραγανά εξωτερικά, τρυφερά και αφράτα εσωτερικά, γεμισμένα ή σκέτα, τα κρουασάν της πόλης κλέβουν την παράσταση και κερδίζουν το βραβείο για την πιο ωραία πρωινή λιχουδιά. Τα βρίσκουμε σε βιενουαζερί αφοσιωμένα αποκλειστικά στη δημιουργία του κρουασάν, σε ζαχαροπλαστεία που επενδύουν στην άψογη τεχνική και σε εργαστήρια ζύμης που κάνουν πειραματισμούς με νέα υλικά. Στο κέντρο, στα βόρεια προάστια αλλά και στον Πειραιά εντοπίζουμε αυτά τα χρυσαφένια, αφράτα, τραγανά «έργα τέχνης».
Kora: μπαμπάτσικα και κυψελωτά
Με ζυμάρια της υπομονής που φτιάχνονται με διαδικασίες που διαρκούν μέχρι 72 ώρες γίνονται τα τρυφερά κρουασάν της Kora. Αν τα κόψετε στη μέση, θα δείτε τις μεγάλες «κυψέλες» που τα κάνουν τόσο ανάλαφρα και μαρτυρούν τη δουλειά που κρύβουν από πίσω. Μαζί με το κρουασάν βουτύρου μην παραλείψετε να πάρετε και pain au chocolat, με πικρή σοκολάτα Valrhona και gianduja μαζί, σε ιδανική ισορροπία. Γ.Π.
Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα, T/210-36.27.855
Dimitris Economides: απαλό σαν χάδι
Παιδεμένο μέχρι τελειοποίησης είναι αυτό το βουτυράτο κρουασάν, όλο αέρινες κυψέλες, φουσκωμένο όσο πρέπει κι απαλό σαν χάδι. Το καλό βούτυρο αρωματίζει τον ουρανίσκο, υπογραμμίζοντας την άψογη τεχνική. Να πάτε πρωί πρωί για να το προλάβετε φρεσκοξεφουρνισμένο και καμαρωτό. Θα το ευχαριστηθείτε και ολόσκετο, αλλά εμένα μου αρέσει να το ανοίγω στη μέση και να το γεμίζω με βούτυρο, μέλι και πιπέρι. Ν.Μ.
Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000
Τρομερό παιδί: για κρουασάν με σταφίδες και όχι μόνο
Έχουν και pain aux raisins (κρουασάν με σταφίδες), και κρουασάν αμυγδάλου, και με κρέμα βανίλιας Ταϊτής και φρέσκια μαρμελάδα από φρούτα του δάσους. Όλα νόστιμα, όλα καλοφτιαγμένα, όμως αν θες να μάθεις τι πάει να πει καλό κρουασάν, αξίζει να δοκιμάσεις και την κλασική, σκέτη εκδοχή. Φτιάχνεται με πρώτης ποιότητας γαλλικό βούτυρο και ελληνικό αλεύρι, είναι κυψελωτό, τραγανό εξωτερικά, με αφράτο και αέρινο ψαχνό. Είναι αυτό που με το βαθύ λιγωτικό άρωμά του μας ξεμυαλίζει όταν περνάμε απ’ έξω το πρωί, την ώρα που βγαίνει αχνιστή η πρώτη φουρνιά. Ν.Μ.
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537
Temps Perdu: το νέο του Πειραιά
Η σχεδόν εμμονική αφοσίωση στην τέχνη του κρουασάν έχει ως αποτέλεσμα αφράτα, φουσκωτά και βουτυρένια σφολιατοειδή, που αν τα κόψεις στη μέση θα δεις τις δεκάδες επάλληλες κυψέλες της ζύμης, αποτέλεσμα της εξαιρετικής φυλλοποίησης της σφολιάτας. Εκτός από το κλασικό κρουασάν βουτύρου και το pain au chocolat, φτιάχνουν και άλλες εκδοχές, γλυκές και αλμυρές. Ξεχώρισα το μακρόστενο κρουασάν με τη χειροποίητη τζιαντούγια, εκείνο με τη σουμάδα, αμύγδαλα, μάρτζιπαν, λουίζα και αχλάδι και το cinnamon roll με γλάσο από γαλένι Κρήτης. Μ.Π.
Καραΐσκου 114, Πειραιάς, Τ/ 210-42.96.027
Neropistolo: μοσχολάει βούτυρο όλη η Βουλής
Η Βουλής πλημμυρίζει καθημερινά με αρώματα από τα καλοφτιαγμένα κρουασάν τους. 48ωρη προετοιμασία και φυλλοποίηση με γαλλικό φρέσκο βούτυρο είναι η διαδικασία που ακολουθούν. Είτε διαλέξετε το σκέτο κρουασάν βουτύρου είτε εκείνο με τη σοκολάτα gianduja και το λιχούδικο με αλμυρή καραμέλα και αμύγδαλο ή ακόμη και τα rolls με ζύμη κρουασάν, θα απολαύσετε νόστιμες βουτυράτες μπουκιές που θα θέλετε σίγουρα να ξαναφάτε. Μ.Π.
Βουλής 37, Σύνταγμα, Τ/210-33.15.859
Queen Bee: το all-time classic
Από τα πρώτα πραγματικά καλά κρουασάν που δοκιμάσαμε στην Αθήνα, εκείνο του Queen Bee παραμένει ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν. Και αφράτο και τραγανό μαζί, με ελαφρά βουτυράτη γεύση. Μας αρέσει το σκέτο αλλά και το διπλοφουρνιστό με κρέμα αμυγδάλου. Γ.Π.
Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι, Τ/210-72.09.933
Bread BC: το αγαπημένο των βορείων προαστίων
Μαστόρικα φτιαγμένα, με καλό γαλλικό βούτυρο και διαδικασία που διαρκεί τρεις ολόκληρες ημέρες, τα κρουασάν του Bread BC κάνουν πιο ευχάριστο το πρωινό ξύπνημα. Τα βρίσκουμε σε πολλές παραλλαγές, όπως εκείνο με κρέμα λευκής σοκολάτας και γιαουρτιού με compote βερίκοκο ή εκείνο με την σπιτική πραλίνα φυστικιού, αλλά το κλασικό βουτύρου είναι πάντα βασιλιάς. Γ.Π.
Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι
72H Artisanal Bakery: προζυμένιο και αφράτο
Το φυσικό προζύμι και οι αργές διαδικασίες ωρίμανσης χαρακτηρίζουν τα περισσότερα προϊόντα που ξεφουρνίζουν κάθε μέρα στο 72H Artisanal Bakery, μέρος του Ergon Bakehouse Athens που λειτουργεί σε ένα όμορφο νεοκλασικό στο κέντρο της πόλης. Το αφράτο κρουασάν που εξαφανίζεται πριν το καταλάβεις είναι ένα από αυτά. Θα το θέλαμε ίσως ένα τσικ πιο βουτυράτο. Γ.Π.
Ergon Bakehouse Athens, Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11, Σύνταγμα, Τ/216-00.06.770
The Zillers Pastry Bar: κρουασάν με υπογραφή σεφ
Στο ζαχαροπλαστείο με την υπογραφή του chef pâtissier Γιώργου Πλατινού, δίπλα στις περίτεχνες τάρτες, τις flan και τα choux βρίσκουμε και καλοφτιαγμένα κρουασάν. Φουσκωτά και κυψελωτά, αφήνουν πίσω τους φίνα επίγευση βουτύρου μαζί με ένα χαμό από ψίχουλα καθώς με κάθε δαγκωνιά το, σχεδόν καραμελωμένο, εξωτερικό τους σπάει σε χίλια κομμάτια. Γ.Π.
Παλαιολόγου Μπενιζέλου 6, T/210-32.41.651
Fika: για κρουασάν-καλτσούνι
Τα αλμυρά και γλυκά κρουασάν που ξεφουρνίζει καθημερινά η baker Ιφιγένεια Ζάχου στο Fika έχουν καλοφτιαγμένη ζύμη και γεμίσεις από ποιοτικά υλικά (βλ. ζαμπόν από τον Αραπιάν, πραλίνες που φτιάχνονται εντός του εργαστηρίου κ.ά.). Ξεχωρίζω το κρουασάν-καλτσούνι με μυζήθρα, αποξηραμένο σύκο και μέλι.
Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τ/210-92.26.010