Το καλοκαιρινό φαγητό τρώγεται στο χέρι! Βγαίνουμε στο κέντρο της Αθήνας και δοκιμάζουμε τυλιχτό με γύρο στα κάρβουνα, μπέργκερ με μπρίσκετ και άλλες λιχουδιές.
Ωραία και καλά τα εστιατόρια αλλά το φαγητό στο χέρι έχει άλλη χάρη. Χωρίς κρατήσεις και ιδιαίτερο προσχεδιασμό, χαλαρό και λαχταριστό, ταιριάζει γάντι στις καλοκαιρινές μας βόλτες. Κυκλοφορώντας στο κέντρο της Αθήνας, από τα Εξάρχεια μέχρι τον Κεραμεικό και από το Παγκράτι μέχρι τα Πετράλωνα, όλο και κάτι καινούργιο πετυχαίνουμε αυτό τον καιρό. Μπορεί να λερωθούμε λίγο αλλά χαλάλι. Αυτό το καλοκαίρι θα χορτάσουμε με τυλιχτό αλά Πέσκιας, με γύρο στα κάρβουνα και καυτερή σάλτσα, θα φάμε smash burger και πατάτες σαν churros, πίτες με φαλάφελ από τα χέρια ενός Λιβανέζου και ένα σωρό ακόμα λιχουδιές που τρώγονται στον δρόμο.
Κάψα: σουβλάκι αλά Πέσκιας
Το σουβλάκι του Χριστόφορου Πέσκια έχει προσοχή στις λεπτομέρειές του, χειροποίητες παρασκευές και καναδυό νεωτερισμούς που δεν αλλάζουν όμως την ουσία του πιο αγαπημένου ελληνικού street food. «Δεν θέλαμε να ανακαλύψουμε από την αρχή τον τροχό αλλά να κάνουμε ένα καλό σουβλάκι» λέει ο σεφ, και το αποτέλεσμα τον επιβεβαιώνει. Στην Κάψα θα δείτε το γύρο να στριφογυρίζει μπροστά από μια ειδική κατασκευή με ράφια γεμάτα πυρωμένα κάρβουνα ενώ τα καλαμάκια από χοιρινό λαιμό, αφού μείνουν για 12 ώρες σε άλμη, ψήνονται και αυτά στα κάρβουνα και βγαίνουν ζουμερά και τρυφερά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη «κερατένια» σος από πράσινες φλογερές πιπεριές κέρατο, κόλιανδρο, μαϊντανό και ελαιόλαδο, για κάψα και δροσιά μαζί, αλλά και το «κυπριακό pico de gallo» που δεν είναι παρά ψιλοκομμένο κρεμμύδι ανάμεικτο με ντομάτα, μαϊντανό και λεμόνι. Γ.Π.
Κάψα, Σκουλενίου 4, Αθήνα, Τ/210-32.31.366
Στο Vicky’s για φαλάφελ από έναν Λιβανέζο
O Λιβανέζος Mark Haddad φτιάχνει από το μηδέν επίπεδα ψωμάκια saj με μυρωδάτο σπιτικό ζάαταρ (μεσανατολίτικο μείγμα μυρωδικών, μπαχαρικών και σπόρων από αρωματικά), χειροποίητa φαλάφελ στιγμής και vegan λαχματζούν. Το Vicky’s έχει ήδη γίνει προορισμός για τους Εξαρχειώτες αλλά και για νέους Λιβανέζους που μένουν μόνιμα στην Αθήνα και αναζητούν αυθεντικές γεύσεις από τον τόπο τους. Στο μαγαζί αράζουν παρέες που μιλάνε αραβικά και αγγλικά και άλλοι ελληνικά. Πίσω από το τζάμι, ο Μαρκ κάνει τις προετοιμασίες. Όσα σνακ φτιάχνει στο Vicky’s τα ψήνει στο saj, ένα μεταλλικό σκεύος με κοίλη επιφάνεια ψησίματος που λειτουργεί με κάρβουνα ή υγραέριο, πολύ διαδεδομένο στον Λίβανο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Μ.Π.