Η μουσική βιομηχανία έχει γνωρίσει κατά καιρούς πληθώρα τραγουδιστών και καλλιτεχνών από διαφορετικά είδη μουσικής και ποικίλα μουσικά υπόβαθρα. Στην καρδιά της ελληνικής μουσικής σκηνής, όμως, έχουν αδιαμφισβήτητα ξεχωρίσει κάποιοι καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη Θεσσαλονίκη.
Οι θεσσαλονικείς τραγουδιστές έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού πενταγράμμου. Υπάρχει μεγάλος αριθμός τραγουδιστών που κατάγονται από τη συμπρωτεύουσα, αλλά και αυτοί που, παρόλο που γεννήθηκαν αλλού, ξεκίνησαν τη μεγάλη καριέρα τους στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, κάποια σπουδαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου τραγούδησαν με επιτυχία για τη Θεσσαλονίκη, όπως ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος. Ας δούμε παρακάτω τους τραγουδιστές που ξεχωρίσαμε:
Μαρινέλλα
Ένα σύντομο όνομα, μια μεγάλη ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Οι πάντες γνωρίζουν πως το «Μαρινέλλα» δεν είναι το πραγματικό όνομα της σπουδαίας τραγουδίστριας, αλλά το καλλιτεχνικό της, με το οποίο έκανε τεράστια καριέρα.Η Κυριακή Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938, με καταγωγή από την Πόλη. Η Μαρινέλλα έκανε τα πρώτα της βήματα στο κέντρο «Πανόραμα» της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη, τραγουδώντας το «Ο άνθρωπός µου» της Σοφίας Βέµπο. Εκεί, δούλευε μπουζουξής ο Στέλιος Ζαφειρίου, ο άνθρωπος που τη σύστησε στον Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί με τη φωνή της, όταν την είχε ακούσει να τραγουδάει.
Νατάσα Θεοδωρίδου
Η Νατάσα Θεοδωρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, από όπου και ξεκίνησε τη μεγάλη καριέρα της, ερμηνεύοντας τα αγαπημένα της λαϊκά τραγούδια με την ξεχωριστή φωνή της. Στη Θεσσαλονίκη σπούδασε δημοσιογραφία, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα κιθάρας και αρμονίας. Ξεκίνησε την καριέρα της, μαθήτρια ακόμα, τραγουδώντας λαϊκά τραγούδια σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Το 1996 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εμφανίστηκε σε νυχτερινό κέντρο μαζί με τον Αντώνη Ρέμο, τον Λάμπη Λιβιεράτο και τον Παντελή Καναράκη, ξεκινώντας έτσι την πρώτη της επαφή με το αθηναϊκό κοινό, που από την πρώτη στιγμή την υποδέχτηκε πολύ θερμά.
Αντώνης Ρέμος
Ο Αντώνης Ρέμος γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική και έμαθε μόνος του να παίζει κιθάρα. Η καριέρα του στο τραγούδι άρχισε από την ηλικία των 17 ετών, όπου τραγουδούσε σε μία κοσμική ταβέρνα της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση του Αντώνη Ρέμου έγινε το 1992 στο 31ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Η αναγνώριση του ταλέντου του ήρθε γρήγορα και η πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα έγινε το 1995 στο κέντρο «Διογένης Palace» μαζί με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Στέφανο Κορκολή και Μάριο Τόκα.
Πασχάλης Τερζής
Ο Πασχάλης Τερζής είναι από τους τραγουδιστές που όλοι έχουν συνδέσει με τη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Ο Πασχάλης Τερζής γεννήθηκε και μεγάλωσε την Πυλαία Θεσσαλονίκης το 1949. Η ενασχόλησή του με τη μουσική έγινε εντελώς συμπτωματικά, όταν ξεκίνησε να τραγουδάει στη Ρόδο το καλοκαίρι του 1974 με τον συνθέτη και μουσικό, Γρηγόρη Τζιστούδη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ο Πασχάλης Τερζής τραγουδούσε στο κέντρο «Καλύβα» της Θεσσαλονίκης, πήγε σαν θαμώνας ο Χρήστος Νικολόπουλος και ενθουσιάστηκε με τη φωνή του. Υποσχέθηκε πως θα του γράψει τραγούδια, όπως κι έγινε το 1982, όπου υπέγραψε συνθετικά τον πρώτο δίσκο του ερμηνευτή που κυκλοφόρησε από τη μικρή εταιρεία «Salonica» με τίτλο «Λέω».
Δέσποινα Βανδή
Η Δέσποινα Βανδή γεννήθηκε στο Τύμπινγκεν της Γερμανίας, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς της. Η οικογένειά της επέστρεψε στην Ελλάδα όταν η Δέσποινα έγινε έξι ετών. Εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα και εκεί η τραγουδίστρια έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Στα 18 έφυγε για τη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Στη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων αποφάσισε πως ήθελε να ασχοληθεί με το τραγούδι. Ξεκίνησε να κάνει μαθήματα φωνητικής και να τραγουδάει επαγγελματικά σε διάφορα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Τότε αποφάσισε να αλλάξει και το επίθετό της και έτσι από Δέσποινα Μαλέα έγινε Δέσποινα Βανδή. Στα πρώτα κιόλας βήματά της στον χώρο της μουσικής συνεργάστηκε με τον Βασίλη Καρρά, ο οποίος πίστεψε πολύ στο ταλέντο της. Το 1994 μπήκε στον χώρο της δισκογραφίας με το άλμπουμ «Γέλα μου», όπου υπήρχαν κομμάτια που συνέθεσαν για εκείνη ο Βασίλης Καρράς και ο Γιάννης Πάριος.
Βασίλης Καρράς
Ο Βασίλης Καρράς γεννήθηκε το 1953 στο Κοκκινοχώρι της Καβάλας. Σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλειος Κεσογλίδης. Όλα ξεκίνησαν όταν ήταν 16 ετών, το 1969, οπότε κι έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας», στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στη Θεσσαλονίκη και, κάθε φορά που ανέβαινε από την Αθήνα στην πόλη του Βορρά, οι πίστες έπαιρναν φωτιά. Οι δίσκοι του έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος «Μ’ έχεις κάνει αλήτη», που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.
Νίκος Μακρόπουλος
Ο Νίκος Μακρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965 και μεγάλωσε στην Κάτω Τούμπα. Ο Νίκος Μακρόπουλος ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία καθώς στα 12 του ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας. Τα ακούσματά του είναι καθαρά λαϊκά, διότι στο πατρικό του άκουγαν τραγούδια του Καζαντζίδη, του Τσαουσάκη και του Παπαϊωάννου. Πρώτη φορά τραγούδησε σε μια σχολική γιορτή όπου όλοι μαγευτήκαν με το ταλέντο του. Οι Θεσσαλονικείς τον πρωτοάκουσαν στο κέντρο «Σκορπιός».
Δημήτρης Μητροπάνος
Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1948. Άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής πριν τελειώσει το Γυμνάσιο. Το 1964 μετακόμισε στην Αθήνα για αναζήτηση καλύτερης τύχης και εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη. Το 1967 ηχογράφησε τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη» του Γιώργου Ζαμπέτα και έμελλε να συνδεθεί στενά με τη μητρόπολη της Βόρειας Ελλάδας κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Η Θεσσαλονίκη υπήρχε στο ρεπερτόριο του Μητροπάνου από τα πρώτα του βήματα στο λαϊκό τραγούδι.