Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Ισραήλ με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την εξασφάλιση στήριξης για το σημαντικό έργο του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Ελλάδας για αναζήτηση συμμάχων απέναντι στην Τουρκία και τις αναθεωρητικές της βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιδιώκοντας την επανασύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει, μέσω της ισχυρής επιρροής του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, να εξασφαλίσει και την υποστήριξη των ΗΠΑ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν τη σημασία της επίσκεψης για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, καθώς και για την προώθηση του έργου IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor), το οποίο αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία των διμερών σχέσεων.
Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ηγέτες που επισκέφθηκαν το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, η διαχείριση της κατάστασης στη Γάζα από την κυβέρνηση Νετανιάχου είχε οδηγήσει σε μια περίοδο συγκρατημένης στάσης από την ελληνική πλευρά, δεδομένης της ανησυχίας για την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και τις πιθανές προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία μετά την πιθανή πτώση του καθεστώτος Άσαντ φαίνεται να οδηγεί σε μια νέα σύγκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Στις συνομιλίες Μητσοτάκη-Νετανιάχου αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, με την κοινή αντίληψη ότι ο άξονας Ελλάδας-Ισραήλ συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, όπου εκφράστηκε η κοινή βούληση για την ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Ένα από τα βασικά θέματα της επίσκεψης είναι το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου, το οποίο μελλοντικά θα συνδεθεί και με το Ισραήλ. Η Αθήνα επιδιώκει την ισχυρή στήριξη της κυβέρνησης Νετανιάχου για το έργο, προκειμένου να διασφαλίσει και την υποστήριξη των ΗΠΑ, δεδομένων των τουρκικών απειλών για παρεμπόδιση των ερευνών.
Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την τετραμερή συνάντηση στο Παρίσι με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Κύπρου και του Λιβάνου, καθώς και για τη συμμετοχή του μεταβατικού Προέδρου της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σαράα. Στη διάσκεψη του Παρισιού, είχε τονιστεί η σημασία των ενεργειακών έργων για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφερόμενος εμμέσως στο καλώδιο Κρήτης-Κύπρου, στο οποίο συμμετέχει και η γαλλική εταιρεία Nexans. Η Αθήνα φαίνεται να προσδοκά και στη γαλλική στήριξη στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, λόγω προγραμματιστικών ζητημάτων. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στις συναντήσεις του στο Ισραήλ το ζήτημα της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο, της απελευθέρωσης των ομήρων και της παύσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδας σε μια ειρηνευτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών.
Τέλος, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εξετάζονται δυνατότητες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και της συμπαραγωγής με την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί την επιθυμία της Ελλάδας να ενισχύσει τις στρατηγικές της συμμαχίες στην περιοχή, με επίκεντρο την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία.