Διανύοντας πλέον τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου, δεν υπάρχει καλύτερη συνταγή από τα λαδερά φασολάκια. Ένα ζεστό και χορταστικό πιάτο, ιδανικό για τις κρύες μέρες της εποχής, με τη γλυκιά γεύση της ντομάτας και το αρώμα του ελαιόλαδου. Απλό, υγιεινό και γεμάτο γεύση, το φαγητό αυτό γίνεται ακόμα πιο νόστιμο όταν το απολαμβάνουμε παρέα με αγαπημένα πρόσωπα.
Υλικά:
- 500 γρ. φρέσκα φασολάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
- 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη (μυστικό για να γίνει πιο γλυκό και να δέσει η σάλτσα)
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- 1-2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. ρίγανη (προαιρετικά)
- 1/2 φλ. νερό ή ζωμός λαχανικών
Οδηγίες:
Πλύνετε καλά τα φασολάκια και κόψτε τις άκρες τους. Αν είναι μεγάλα, μπορείτε να τα κόψετε και σε 2-3 κομμάτια.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα (περίπου 5 λεπτά).
- Προσθέστε το καρότο και τα φασολάκια και σοτάρετε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Σειρά έχει τώρα η ψιλοκομμένη ντομάτα ή η κονσέρβα ντομάτας στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε καλά.
- Συμπληρώστε αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη (για να δέσει η σάλτσα και να γίνει πιο γλυκιά) και τα φύλλα δάφνης. Μπορείτε να προσθέσετε και ρίγανη, αν σας αρέσει.
- Προσθέστε το νερό ή το ζωμό λαχανικών και ανακατέψτε.
- Καλύψτε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήστε τα φασολάκια να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα.
- Αν χρειαστεί, ρίξτε λίγο ακόμα νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αλλά να θυμάστε ότι η σάλτσα πρέπει να είναι παχύρευστη και όχι νερουλή.
Μυστικό για να βγουν πηχτά: Η ζάχαρη και ο χρόνος βρασμού σε χαμηλή φωτιά είναι το μυστικό. Η ζάχαρη βοηθά να ισχυροποιηθεί η γεύση της ντομάτας και να δέσει η σάλτσα. Επίσης, μην προσθέτετε πάρα πολύ νερό από την αρχή, το μυστικό είναι να προσθέτετε λίγο νερό τη φορά και να αφήνετε τη σάλτσα να μειώνεται και να πήζει.