Μια νοσταλγική βόλτα στα παραδοσιακά στέκια της πόλης
Η Αθήνα, πέρα από μια σύγχρονη μητρόπολη, κρύβει μέσα της μια πλούσια ιστορία και παράδοση. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της παράδοσης είναι τα τσιπουράδικα, αυτά τα μικρά, ζεστά μαγαζιά όπου η παρέα, το καλό φαγητό και το τσίπουρο συνυπάρχουν αρμονικά.
Σε αυτό το αφιέρωμα θα ανακαλύψουμε μαζί μερικά από τα πιο παλιά τσιπουράδικα της Αθήνας, μέρη που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και συνεχίζουν να προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία στους επισκέπτες τους.
Κουτούκι του Αντώνη Αργυροκάστρου 26, Παλιά Κοκκινιά, 210 4924338
Αναζητάς μια αυθεντική γευστική εμπειρία; Το κουτούκι του Αντώνη σε περιμένει! Από το 1958, αυτό το παραδοσιακό στέκι σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, με την πέτρινη τοιχοποιία, τα ξύλινα τραπέζια και τα αντικέ αντικείμενα να δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Απόλαυσε κλασικές ελληνικές γεύσεις, όπως φάβα, φρέσκο ψάρι και χωριάτικο λουκάνικο, σερβιρισμένες σε κατσαρόλες και σε βαρέλια. Συνόδευσε το φαγητό σου με ένα ποτήρι κρασί από βαρέλι και αφέσου στη μαγεία του παρελθόντος.
Κατσαρίνα: Μια ιστορία γεύσης που διαρκεί 130 χρόνια.Λ. Κηφισίας 311 & Π.Τσαλδάρη 43, Κηφισιά
Η ταβέρνα Κατσαρίνα, από το 1893, αποτελεί θρύλο στην Κηφισιά. Με μια ιστορία που ξεδιπλώνεται για πάνω από έναν αιώνα, η Κατσαρίνα προσφέρει αυθεντικές ελληνικές γεύσεις σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον. Απολαύστε τη φημισμένη σταβλίσια μπριζόλα και άλλες κλασικές επιλογές, σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει παλιότερες εποχές. Αν αναζητάς μια γευστική εμπειρία που θα σε ταξιδέψει στο παρελθόν, η Κατσαρίνα είναι ο ιδανικός προορισμός.
Ο ΛΕΛΟΥΔΑΣ (απ’το 1928) Σαλαμινίας 8-10, Αθήνα 118 55
Αν τα τραπέζια του Λελούδα μπορούσαν να μιλήσουν, θα διηγούνταν ιστορίες που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Αυτό το ιστορικό στέκι του Βοτανικού έχει αποτελέσει μάρτυρα σε σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, φιλοξενώντας γενιές και γενιές ανθρώπων. Από το 1928, ο Λελούδας γράφει ιστορία στο Βοτανικό. Μια ταβέρνα που έχει ζήσει πολλές ζωές, από μπακαλοταβέρνα σε στέκι για εργάτες και καλλιτέχνες, και σήμερα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα φαγάδικα της Αθήνας.Με μια ιστορία γεμάτη αναμνήσεις, ο Λελούδας σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Απόλαυσε κλασικές ελληνικές γεύσεις, όπως τα κεφτεδάκια με φρεσκαλεσμένο κιμά και το ζυγούρι κοκκινιστό, σε ένα χώρο που μοιάζει να μην έχει αλλάξει καθόλου.Ο Λελούδας δεν είναι απλά μια ταβέρνα. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του Βοτανικού, μια ζωντανή μαρτυρία των μεταμορφώσεων της πόλης. Από μπακαλοταβέρνα σε στέκι εργατών και στη συνέχεια σε ένα αγαπημένο στέκι για όλους, ο Λελούδας έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά του μέσα στον χρόνο. Οι τοίχοι του Λελούδα κουβαλάνε τις μνήμες πολέμων, εμφυλίου και μεταπολιτευτικών αναταραχών. Έχουν δει χιλιάδες ανθρώπους να τρώνε, να πίνουν, να συζητούν, να γελούν και να κλαίνε. Κάθε πιάτο που σερβίρεται εδώ είναι μια ιστορία από μόνο του, φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη για την παράδοση. Το μενού του Λελούδα είναι μια γαστρονομική περιήγηση στην ελληνική κουζίνα. Από τα κλασικά κεφτεδάκια με φρέσκο κιμά μέχρι το ζυγούρι κοκκινιστό και το φιλέτο μπακαλιάρο με σκορδαλιά, κάθε πιάτο είναι μια νοσταλγική αναδρομή στο παρελθόν. Οι πατάτες Τρίπολης με κιμά και η ξερή μυτζήθρα Καλαβρύτων είναι μόνο μερικές από τις πολλές σπεσιαλιτέ που κάνουν τον Λελούδα μοναδικό. Η ατμόσφαιρα του Λελούδα είναι ζεστή και φιλόξενη. Οι θαμώνες του είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια, ενώ οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία. Εδώ, ο χρόνος κυλάει με άλλο ρυθμό και οι ανησυχίες της καθημερινότητας ξεθωριάζουν. Ο Λελούδας είναι πολύ περισσότερο από μια ταβέρνα. Είναι ένας θεσμός, ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι ένα μέρος όπου μπορείς να γευτείς την ιστορία, να ζήσεις την παράδοση και να απολαύσεις την αυθεντική ελληνική κουζίνα.
Δίπορτο Σωκράτους και Θεάτρου, στην πλατεία θεάτρου, μια ανάσα μακριά από την Βαρβάκειο αγορά
Στην καρδιά της Αθήνας, κρυμμένο στα υπόγεια ενός παλιού κτιρίου, βρίσκεται ένα μέρος που αντιστέκεται στο χρόνο. Το Δίπορτο, ένα καπηλειό που μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, με την αυθεντική του ατμόσφαιρα και τις απλές, σπιτικές γεύσεις του.Από το 1911, το Δίπορτο υποδέχεται τους επισκέπτες του σε ένα ταπεινό, αλλά γεμάτο ιστορία περιβάλλον. Οι μαρμάρινοι πάγκοι, τα ξύλινα τραπέζια και οι μάννες με τη ρετσίνα δημιουργούν μια εικόνα που παραπέμπει σε μια άλλη εποχή. Οι τοίχοι του μαγαζιού έχουν ακούσει χιλιάδες ιστορίες, έχουν δει γενιές να περνούν και έχουν αποτελέσει μάρτυρες σημαντικών γεγονότων της ελληνικής ιστορίας.Ο κατάλογος του Δίπορτου είναι σύντομος αλλά περιεκτικός. Χόρτα εποχής, φάβα, ρεβυθάδα, φασολάδα, μοσχαρόσουπα και άλλα παραδοσιακά πιάτα μαγειρεύονται με φρέσκα, ποιοτικά υλικά και σερβίρονται σε απλές πορσελάνινες πιατέλες. Η γεύση είναι αυθεντική, σπιτική και ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.Ο κυρ Μήτσος, ο άνθρωπος που κρατάει τα ηνία του Δίπορτου εδώ και χρόνια, είναι ο φύλακας άγγελος αυτής της παράδοσης. Με την απλότητα και τη ζεστασιά του, υποδέχεται κάθε πελάτη και τον κάνει να νιώθει σαν στο σπίτι του. Η φιλοσοφία του Δίπορτου είναι απλή: καλό φαγητό, σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, χωρίς περιττές πολυτέλειες.Το Δίπορτο έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο οποίος σύμφωνα με τον αστικό θρύλο, έγραψε το ποίημά του “Οι Μοιραίοι” εμπνευσμένος από την ατμόσφαιρα του μαγαζιού. Το Δίπορτο είναι πολύ περισσότερο από μια ταβέρνα. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας, ένας ζωντανός μάρτυρας μιας άλλης εποχής. Είναι ένα μέρος όπου μπορείς να γευτείς την παράδοση, να απολαύσεις την απλότητα και να νιώσεις σαν στο σπίτι σου.