«Ακολουθώντας τη μουσική του Στράτου θα αφηγηθούμε την ιστορία του». Με αυτά τα λόγια περιγράφηκε η φιλόδοξη μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή «Τα πήρες όλα κι έφυγες», που ανέβηκε πρόσφατα στο Θέατρο Παλλάς της Αθήνας, τιμώντας τη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή του εμβληματικού Στράτου Διονυσίου. Η παράσταση, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Μαυρογεωργίου, άνοιξε αυλαία στις 12 Μαρτίου, μεταφέροντας το κοινό στις ατμοσφαιρικές νύχτες της Αθήνας των δεκαετιών ’60-’80, όπου ο «βάρδος της Θεσσαλονίκης» έγραψε ιστορία.

Στόχος της παράστασης ήταν να αναδείξει την διαχρονικότητα της μουσικής του Στράτου Διονυσίου, φωτίζοντας παράλληλα τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του και πτυχές της προσωπικής του ζωής. Ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Στράτος πίσω από τον θρύλο; Τα πάθη του, οι ευαισθησίες του, οι αγάπες του, οι αγώνες του, οι άνθρωποι που τον στήριξαν και αυτοί που τον πρόδωσαν, όλα ζωντάνεψαν στη σκηνή του Παλλάς, «δεμένα» με τα αξεπέραστα τραγούδια του.
Τα πιο εμβληματικά ζεϊμπέκικα και άλλα από τα περισσότερα από 5.000 τραγούδια του που ακούστηκαν στα θρυλικά κέντρα της Αθήνας, ερμηνεύονται πλέον ζωντανά από τους τρεις γιους του Στράτου Διονυσίου, τον Άγγελο, τον Στέλιο και τον Διαμαντή. Με βάση τις ιστορίες, τις μνήμες και τα βιώματα των παιδιών του, που αποτέλεσαν την έμπνευση για το κείμενο του Κωνσταντίνου Σαμαρά, η παράσταση αναπλάθει την συναρπαστική ζωή του Στράτου Διονυσίου, τόσο στις πίστες όσο και εκτός αυτών.
Φανταχτερές μαρκίζες από το ιστορικό «Στράτος», το υπόγειο στην οδό Φιλελλήνων που μεταμορφώθηκε σε λαϊκό κέντρο το 1987, όλα συνθέτουν ένα παζλ που φέρνει στο σήμερα την αυθεντικότητα μιας εποχής που ο Διονυσίου υπήρξε λαμπρό κομμάτι της. Η αίθουσα του Θεάτρου Παλλάς μετατράπηκε σε μια «μηχανή του χρόνου», μεταφέροντας το κοινό στα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του Διονυσίου, γεμάτη φως και σκοτάδι, που μαζί δημιούργησαν τον μύθο γύρω από το όνομά του.

Η αφήγηση των γεγονότων, όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου, δεν ακολουθεί χρονολογική σειρά, αλλά είναι «περισσότερο συναισθηματική», με στόχο να ενώσει το χθες με το σήμερα και να συνδέσει το κοινό με τον άνθρωπο Στράτο, απολαμβάνοντας παράλληλα τον τραγουδιστή Διονυσίου.
Ιστορίες από την παιδική του ηλικία, οι αναμνήσεις με τη μητέρα του Στάσα (Μπέσυ Μάλφα) και τον πατέρα του Άγγελο (Γιάννης Νταλιάνης), η γνωριμία και ο γάμος του με τη Γεωργία (Μαρία Κεχαγιόγλου), η σχέση του με την καλλιτεχνική του παρτενέρ Μαρίνα Βλαχάκη (Χρύσα Κλούβα), ο φίλος του Μαμάτας (Μιχάλης Αλικάκος), η συνεργασία με τη Minos και ο ρόλος του Μάκη Μάτσα (Δημήτρης Μαχαίρας), οι δυσκολίες, η φτώχεια, οι διωγμοί, εμπειρίες από τον στρατό και τη φυλακή, το πάθος του για τον ιππόδρομο, το ποτό και τα σκοτάδια του, οι επιτυχίες και τα λάθη του, όλα αυτά φωτίζονται επί σκηνής.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Στράτου, ο Γιάννης Τσορτέκης, μια επιλογή που έγινε παμψηφεί, καταφέρνει να αποδώσει την αρχοντιά, την αυθεντικότητα, την περηφάνια και την εσωτερική δύναμη του ερμηνευτή.
Την παράσταση «άνοιξε» ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο γνωστός συνθέτης και σολίστας του μπουζουκιού, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι conferancier, δεν είμαι τραγουδιστής, μου έχουν πει ότι παίζω καλό μπουζούκι». Η παρουσία του ήταν συγκινητική καθ’ όλη τη διάρκεια, «κλείνοντας» την παράσταση με το μελαγχολικό «Τα πήρες όλα και έφυγες».
Εμβληματικά τραγούδια όπως το «Αποκοιμήθηκα», το «Πήγαινέ με όπου θέλεις ταξιτζή», το «Πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή», το «Ο Σαλονικιός», το «Κύριος ήρθα και κύριος φεύγω», το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», το «Άκου ρε φίλε», το «Γυναίκα μου», συνδεδεμένα με προσωπικές ιστορίες του Διονυσίου, ζωντανεύουν επί σκηνής. Μάλιστα, κατά την ερμηνεία του «Γυναίκα μου», ο γιος του Στέλιος συγκινήθηκε, καθώς το τραγούδι αυτό είχε γραφτεί για την μητέρα του, Γεωργία, την πιστή του σύντροφο.
Ο Στράτος Διονυσίου, ένας άνθρωπος που μιλούσε μέσα από τα τραγούδια του, έζησε μια ζωή γεμάτη ρίσκο, με μοναδικό του στόχο να πεθάνει τραγουδώντας. Μια ζωή «όλα ή τίποτα», που τώρα ζωντανεύει στο Θέατρο Παλλάς.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
- «Τα πήρες όλα και έφυγες»
- Παραστάσεις: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη στις 21:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00
- Εισιτήρια: Από 15 ευρώ
- Προπώληση: https://pallastheater.com/event/ta-pires-ola-kai-efyges/
- Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5, Αθήνα