Ένα συναρπαστικό ενεργό ηφαίστειο στην Ανταρκτική
Στην Ανταρκτική μέσα στους παγετώνες στέκεται το όρος Έρεβος, το οποίο είναι το νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο στη Γη, παρέχοντας λίγη θερμότητα μέσα στο παγωμένο τοπίο.
Σύμφωνα με μελέτη του 2017, η παγωμένη ήπειρος διαθέτει 138 ηφαίστεια, με περίπου εννέα από αυτά να χαρακτηρίζονται ως ενεργά. Με υψόμετρο τα 3.794 μέτρα, το όρος Έρεβος είναι το πιο γνωστό και έχει και κάτι άλλο ξεχωριστό.
Το Έρεβος είναι ένα από τα τρία ηφαίστεια που σχηματίζουν το νησί Ρος και λέγεται ότι εξερράγη όταν ανακαλύφθηκε το 1841, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του καπετάνιου Τζέιμς Κλαρκ Ρος, ο οποίος πραγματοποίησε σημαντικές μαγνητικές έρευνες στην Αρκτική και την Ανταρκτική και ανακάλυψε τη Θάλασσα Ρος, αλλά και την περιοχή Victoria Land της Ανταρκτικής.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να παρατηρούν το ηφαίστειο μέσω του Παρατηρητηρίου Ηφαιστείου του Όρους Έρεβους. Ο μεγαλύτερος οικισμός της Ανταρκτικής βρίσκεται νότια του όρους Έρεβους και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ηφαίστειο.
Το ηφαίστειο είναι γνωστό ότι εκτοξεύει ογκόλιθους μερικώς λιωμένου βράχου, γνωστούς ως «ηφαιστειακές βόμβες». Ενώ οι ηφαιστειακές βόμβες είναι από μόνες τους συναρπαστικές, ακόμη πιο συναρπαστικό είναι ότι αυτές οι εκρήξεις αερίου στην πραγματικότητα ψεκάζουν μικροσκοπικούς κρυστάλλους μεταλλικού χρυσού που εκπλήσσουν τους επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι το ηφαίστειο εκπέμπει περίπου 80 γραμμάρια χρυσού την ημέρα και αξίας περίπου 6.000 δολαρίων.
Ο χρυσός έχει βρεθεί εκατοντάδες μίλια μακριά από το όρος Έρεβος. Οι ερευνητές της Ανταρκτικής εντόπισαν ίχνη χρυσόσκονης στον ατμοσφαιρικό αέρα έως και 621 μίλια μακριά από το ηφαίστειο. Πρόκειται, λοιπόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες για το πιο χρυσό ηφαίστειο του κόσμου.
πηγή: alfavita.gr