Λαχταριστό και προσιτό το street food της Αθήνας βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα. Όρεξη να έχει κανείς και θα βρει από σιτσιλιάνικες μέχρι αργεντίνικες λιχουδιές και από τηγανητά γεμιστά ζυμάρια μέχρι σουβλάκια νέας κοπής, που έχουν όμως νοστιμιά άλλης εποχής. Ψάξαμε και βρήκαμε, σε σαντουιτσάδικα, σε φούρνους, ακόμα και κρυμμένο σε μπακάλικα, φαγητό γρήγορο, αλλά όχι πρόχειρο, που φτιάχνεται με καλά υλικά και τρώγεται στο χέρι. Και αν λερωθούμε λίγο, χαλάλι.
Τηγανητά «πορτοκαλάκια» ή λατινοαμερικανικές κρεατόπιτες;
Είναι εξαιρετικά δημοφιλή στη Σικελία, όπου θα τα δει κανείς να πωλούνται σε ένα σωρό σημεία, από φούρνους μέχρι μπαρ, και να τρώγονται στο χέρι, σκέτα ή παρέα με ένα σπριτσάκι. Στην Αθήνα ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, τα είχαμε πετύχει μόνο σε εστιατόρια. Ο λόγος για τα αραντσίνι, τις χρυσοτηγανισμένες κροκέτες που θυμίζουν πορτοκαλάκια (εξ ου και το όνομα) και παραδοσιακά φτιάχνονται με το ριζότο που περίσσεψε. Στη Focacceria Napul’è (Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/ 210-33.16.161) ετοιμάζουν πρώτα ένα πλούσιο, κρεμώδες ριζότο από την αρχή, το αφήνουν να κρυώσει και, αφού το πλάσουν σε μπαλάκια, το πανάρουν και το ρίχνουν σε καυτό λάδι. Έτσι, ζεστά ζεστά, τα αραντσίνι φτάνουν στα χέρια μας, τυλιγμένα απλά, σε μια κόλλα χαρτί. Τα βρίσκουμε σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές: με μορταδέλα-πέστο φιστίκι, «καρμπονάρα» (με guanciale, αυγό και πεκορίνο), calabrese (με scamorza, παρμεζάνα, μελιτζάνα, ’nduja, σάλτσα ντομάτας και βασιλικό) και mediterraneo (με μοτσαρέλα, ελιές, κάππαρη, σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά). Αν βρεθείτε εκεί, δοκιμάστε και τα σάντουιτς που ετοιμάζουν, με χειροποίητη φοκάτσια, ιταλικά αλλαντικά, ακόμα και με σπιτική πορκέτα.
Κοντά στο κέντρο, κατηφορίζοντας προς το Κουκάκι, κάντε μια στάση στο Señor Picante (Φαλήρου 40, Κουκάκι, T/ 211-00.19.989), ειδικά αν είναι βράδυ και έχετε πιει μερικές μπίρες παραπάνω. Τα tacos birria στα οποία ειδικεύονται είναι ιδανικά για να ρουφήξουν το αλκοόλ και να σας δώσουν δυνάμεις να συνεχίσετε τη βόλτα. Πρόκειται για τορτίγιες γεμιστές με τυρί, πικλαρισμένο κρεμμύδι και μοσχαρίσιο κρέας που σιγομαγειρεύεται για έξι ώρες. Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα tacos, θα τα δείτε να σερβίρονται μαζί με έναν πυκνό κρεατένιο ζωμό, σε χάρτινο μπολάκι. Το μυστικό της νοστιμιάς τους: πριν ψηθούν στο πλατό, κάνουν μια γρήγορη βούτα στο λίπος που έχει ξεχωρίσει από τον ζωμό. Έτσι αποκτούν το χαρακτηριστικό χρυσοκόκκινο χρώμα τους και γίνονται έξτρα τραγανές. Στύψτε από πάνω τους λάιμ, βουτήξτε τα στον ζωμό και απολαύστε! Από τη Λατινική Αμερική κατάγονται και οι empanadas de carne, τα αρωματισμένα με μπαχαρικά κρεατοπιτάκια που ξεφουρνίζουν στο La Linda (Κύπρου 13, Γλυφάδα, T/210-89.49.900). Στο κατάστημα της Ιζαμπέλα Ακουιλίνα, η οποία έχει ρίζες στη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, εξαφανίζονται γρήγορα από τα ράφια, γι’ αυτό φροντίστε να τα αναζητήσετε από νωρίς.
Το Αστάνα φτιάχνει τα πιο αφράτα πιροσκί. Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος | Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος |
«Κρυμμένο» σε ένα παντοπωλείο της Καλλιθέας βρήκαμε ένα από τα πιο αφράτα και νόστιμα πιροσκί της Αθήνας. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, Λεωνίδας Γιουλβανίδης, ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα από το Καζακστάν το 1990, ενώ οι πρόγονοί του είχαν μεταναστεύσει εκεί από τον Πόντο και τη Ρωσία. Σε μια μικρή βιτρίνα του Αστάνα (Δημοσθένους 207, Καλλιθέα, T/ 210-95.77.774) θα δείτε τα ανάλαφρα πιροσκί που φρεσκοφτιάχνει καθημερινά με την οικογενειακή συνταγή. Μη χάσετε εκείνο με γέμιση ξινολάχανο.
Ανάμεσα σε δύο ψωμιά
Τα ποιοτικά αλλαντικά κάνουν τη διαφορά στα σάντουιτς του Ateno. Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος | Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος |
Από τους «βασιλιάδες» του street food, το σάντουιτς έχει και αυτό την τέχνη του. Από το είδος του ψωμιού που θα επιλέξει κανείς μέχρι τα υλικά, τα καρυκεύματα και τις αναλογίες τους, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Στο εστιατόριο-deli Αteno (Αιόλου 52 και Μιλτιάδου, Αθήνα, T/ 210-32.23.223) η μία γωνία του καταστήματος είναι αφιερωμένη στα σάντουιτς, μεγάλο ατού των οποίων είναι τα ξεχωριστά αλλαντικά που φτιάχνουν οι αδερφοί Λιάκοι (BaseGrill, Τραβόλτα), χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, στο εργαστήριό τους στο Περιστέρι. Κλεισμένο σε λαδόψωμο θα δοκιμάσετε το προσούτο καλαρρύτικης προβατίνας με τη μεστή γεύση, μαζί με ελαιόλαδο αγριελιάς, ελληνική ρικότα, τρούφα, κρέμα μανιταριών και φύλλα ρόκας, ή την ντελικάτη μορταδέλα μαύρου χοίρου, σε συνδυασμό με ρικότα, φιστίκι Αιγίνης και στικ πατάτας. Στο Hurry Up (Βεΐκου 34, Κουκάκι, T/ 210-92.24.461) πάλι πρωταγωνιστεί ένα διασκεδαστικό μπλέξιμο αναφορών, από την Ελλάδα μέχρι την Ασία. Σε ελαφρώς κολλώδες ψωμάκι bao βάζουν τραγανό τηγανητό κοτόπουλο με καραμελωμένα κρεμμύδια, μαγιονέζα με λάιμ και τσίλι και ναξιώτικο τυρί, ενώ το panini τους έχει μπούτι κοτόπουλου, μαγιονέζα, ντομάτα, σόγια, κρεμμύδια και πλούσια κρέμα πατάτας και παρμεζάνας.
Δυο δυο, τα σουβλάκια δυο δυo
Σουβλάκι όπως παλιά στο Νικαράγουα. | Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος |
Τα «παλιακά», μικρά σουβλάκια με τη μεγάλη νοστιμιά είναι, ευτυχώς, και πάλι της μόδας. Το αποδεικνύουν τα καινούργια σουβλατζίδικα που επιλέγουν να βασίζονται στα καλοδιαλεγμένα υλικά και δεν σκάνε τα τυλιχτά τους με πατάτες, αμφιβόλου προελεύσεως κρέατα και ετοιματζίδικες αλοιφές. Μικρά σαν μπιζουδάκια τα κάνουν στο σουβλατζίδικο Νικαράγουα (Οδυσσέα Ανδρούτσου 149, T/ 213-09.92.200) που άνοιξε πριν από λίγους μήνες στο κέντρο του Πειραιά. Στις μαλακές και αφράτες πίτες, που προμηθεύονται από τη βιοτεχνία Σταμάτη στο Περιστέρι, βάζουν είτε χοιρινό καλαμάκι με το λιπάκι του είτε ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ντομάτα, λεπτοκομμένο κρεμμύδι με μαϊντανό και σπιτική σάλτσα ντομάτας. Αν θέλετε οπωσδήποτε πατάτες, μπορείτε να τις παραγγείλετε σε μερίδα, στο πλάι. Οι ίδιοι προτιμούν να μην τις βάζουν στο τυλιχτό, για να μη σκεπάζουν τις γεύσεις. Δυο δυο τρώγονται τα τυλιχτά και στο Σουβλάκι της Πετμεζά (Πετμεζά 2, Κουκάκι, T/ 211-11.00.893), με χειροποίητο γύρο, ξεροψημένο και ζουμερό ταυτόχρονα, κόκκινη σάλτσα, γιαούρτι και καυτερή πιπεριά κέρατο για τους πιο τολμηρούς.